maatschappelijk nieuws

Staan voor een goed leven met hiv en onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid.

Gepubliceerd: 15 december 2023

Het Verbond van Verzekeraars heeft, in nauw overleg met de Hiv Vereniging en in samenwerking met het Landelijk Dataregister Arbeidsongeschiktheid, opdracht gegeven tot onderzoek naar de risico’s op arbeidsongeschiktheid (AO) onder zelfstandigen met hiv.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 27 november 2023

Open zijn op je werk over je hiv: eigenlijk zou dat gewoon moeten kunnen. Het nieuwe initiatief Working Positively dat op 29 november wordt gelanceerd, maakt zich hiervoor sterk. 

Lees meer... >

Gepubliceerd: 26 juli 2023

De hiv-gemeenschap vergrijst, voor het eerst komen mensen met hiv in de ouderenzorg terecht. Welke fysieke problemen die specifiek zijn voor hiv brengen we mee? En met welke mentale uitdagingen krijgen we te maken? 

Lees meer... >

Gepubliceerd: 25 juli 2023

De inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren telkens ruimer geworden en nog eens extra verhoogd voor 2023. De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger en het leven steeds duurder, dus het is de moeite waard om te checken of je in aanmerking komt. Maak een proefberekening over 2023, lees hier hoe je dit kunt doen. 

Lees meer... >

Gepubliceerd: 13 januari 2023

Een goede balans tussen werken en tijd voor jezelf is voor iedereen belangrijk. Als je hiv hebt, komt het bewaken van die balans met specifieke uitdagingen. Probeer een prettige werkomgeving voor jezelf te creëren, en neem daarin voor zover mogelijk zelf de regie.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 21 december 2022

Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) heeft geoordeeld dat een bedrijf een gerechtvaardigd indirect onderscheid heeft gemaakt bij het afwijzen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor een man met hiv en deze man niet heeft gediscrimineerd. De Hiv Vereniging is teleurgesteld in het oordeel, maar ondersteunt van harte de aanbeveling van het College bij dit oordeel dat er met spoed meer onderzoek nodig is om de ongelijke behandeling van mensen met hiv door verzekeraars uit te bannen. De onmogelijkheid om bepaalde verzekeringen af te sluiten draagt bij aan het stigma van mensen met hiv.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 08 december 2022

Halverwege november keeg je een nieuw aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Het is belangrijk dat je de polisvoorwaarden checkt. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis of budgetpolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners (fysiotherapeut en tandarts bijvoorbeeld) ook in 2023 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven. Als dat niet zo is, dan kun je beter de overstap maken naar een iets duurdere restitutiepolis. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, mensen met hiv weigeren mag niet. 

Lees meer... >

Gepubliceerd: 09 november 2022

Het wordt daarom tijd dat verzekeraars hun acceptatiebeleid niet langer baseren op verouderde aannames over de gezondheid van mensen met hiv. De Hiv Vereniging is in contact getreden met het Verbond van Verzekeraars om hierop aan te dringen. Op donderdag 3 november vond voor de eerste keer een fysiek overleg hierover plaats.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 04 juli 2022

Door de oorlog in Oekraïne vluchten er veel mensen naar Nederland. Onder deze groep zijn er ook mensen met hiv. De Hiv Vereniging is er voor alle mensen met hiv in Nederland, dus ook voor deze groep. Samen met AFEW International zijn we een project gestart om deze groep te ondersteunen. In deze blog geven we de laatste informatie voor mensen met hiv uit Oekraïne in Nederland.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 04 juli 2022

Onder de mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn voor de oorlog zijn ook mensen met hiv. De vluchtelingen hebben in Europa een speciale status gekregen, waardoor zij ook in Nederland toegang krijgen tot medische zorg. Dit geldt ook voor hiv-zorg. In deze blog lichten we dit toe gebaseerd op de stand van zaken per 1 juli 2022.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 27 juni 2022

Geen Nederlands spreken kan het krijgen van goede (hiv-)zorg in de weg staan. De Hiv Vereniging is daarom blij met de nieuwe regeling dat alle zorgverleners tolken voor mensen uit Oekraïne kunnen inzetten zonder kosten. Wat is het belang van een tolk? En hoe regel je een tolk? In deze blog leggen we dit uit.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 16 juni 2022

De Hiv Vereniging krijgt geregeld vragen, signalen en casussen binnen van asielzoekers, vluchtelingen en mensen met een onzekere verblijfsituatie over de toegang tot hiv-zorg. Ondanks het recht dat iedereen in Nederland heeft op goede (hiv-)zorg en de bestaande richtlijnen, valt deze groep vaak tussen wal en schip. 

Lees meer... >

Gepubliceerd: 01 juni 2022

Staatssecretaris Eric van der Burg wijzigt beleid rondom aanvraag verblijf op medische gronden. Na gesprekken tussen de Hiv Vereniging en IND en de petitie ‘Bewijslast onmogelijk’ wordt ingezien dat er een onmogelijke bewijslast bij de aanvrager voor verblijf in Nederland wordt gelegd. Maar wat betekent deze nieuwe koers voor mensen met hiv?

Lees meer... >

Gepubliceerd: 11 mei 2022

Через війну в Україні багато людей виїжджають до Нідерландів. Серед цієї групи є і люди з ВІЛ. Асоціація ВІЛ - для всіх людей з ВІЛ в Нідерландах, включаючи цю групу. Разом з AFEW International ми розпочали проект підтримки цієї групи. У цьому блозі ми надаємо останню інформацію для людей, які живуть з ВІЛ з України в Нідерландах.

Lees meer... >

Gepubliceerd: 15 maart 2022

Hoe vinden nieuwkomers hun weg in Nederland? Wellicht hebben ze beperkte toegang tot informatiebronnen, tot diensten en tot middelen van bestaan. De online portal Basic Rights geeft een helder overzicht, in drie talen, over de basisrechten van eenieder in Nederland. Waar je recht op hebt, hoe je ervan gebruik kunt maken en waar je ondersteuning kunt vinden.

Lees meer... >