maatschappelijk nieuws
Staan voor een goed leven met hiv en onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid.
Staan voor een goed leven met hiv en onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid.
Через війну в Україні багато людей виїжджають до Нідерландів. Серед цієї групи є і люди з ВІЛ. Асоціація ВІЛ - для всіх людей з ВІЛ в Нідерландах, включаючи цю групу. У цьому блозі ми надаємо останню інформацію для тимчасово переміщених осіб з ВІЛ із України в Нідерландах.
Из-за войны в Украине многие люди бегут в Нидерланды. Среди этой группы есть и люди с вич. Ассоциация Вич - для всех людей с вич в Нидерландах, включая эту группу. В этом блоге мы предоставляем последнюю информацию для беженцев с вич из Украины в Нидерландах.
Door de oorlog in Oekraïne vluchten er veel mensen naar Nederland. Onder deze groep zijn er ook mensen met hiv. De Hiv Vereniging is er voor alle mensen met hiv in Nederland, dus ook voor deze groep. In deze blog geven we de laatste informatie voor vluchtelingen met hiv uit Oekraïne in Nederland.
Onder de mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn voor de oorlog zijn ook mensen met hiv. De vluchtelingen hebben in Europa een speciale status gekregen, waardoor zij ook in Nederland toegang krijgen tot medische zorg. Dit geldt ook voor hiv-zorg. In deze blog lichten we dit toe.
Hoe vinden nieuwkomers hun weg in Nederland? Wellicht hebben ze beperkte toegang tot informatiebronnen, tot diensten en tot middelen van bestaan. De online portal Basic Rights geeft een helder overzicht, in drie talen, over de basisrechten van eenieder in Nederland. Waar je recht op hebt, hoe je ervan gebruik kunt maken en waar je ondersteuning kunt vinden.
Op woensdag 9 maart 2022 heeft de nieuwe staatsecretaris van Justitie en Veiligheid (J en V) zijn eerste commissiedebat met de Tweede Kamer over het Vreemdelingen- en asielbeleid. De situatie in de Oekraïne zal uiteraard hoog op de agenda staan. Maar dit debat is ook de plek om opnieuw aandacht te vragen voor de onmogelijke bewijsplicht waar mensen met hiv (en andere ziekten) mee te maken krijgen die op medische gronden verblijf vragen in Nederland.
De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger. Een financiële tegemoetkoming is dan mooi. De zorgtoeslag compenseert een deel van je premie. Hoe lager je inkomen, hoe hoger je zorgtoeslag. Maak een proefberekening en zie hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen. Lees hier hoe je dit kunt doen.
Van 1 maart tot 1 mei kun je de Belastingaangifte voor 2021 doen. Zorgkosten die je hebt gemaakt kun je opvoeren bij de aangifte. Ook bij een laag of geen inkomen. Lees hier informatie over welke kosten het gaat en over de mogelijkheden van belastingvoordeel.
De petitie 'Bewijslast onmogelijk' vraagt om herziening van de bewijslastverdeling in het migratiebeleid voor mensen met hiv en is op 26 januari 2021 aangeboden aan politiek Den Haag. Het kabinet is sindsdien demissionair en het migratiebeleid politiek controversieel. De Hiv Vereniging licht in deze blog toe wat er ondertussen toch nog gedaan is.
De Hiv Vereniging krijgt geregeld vragen, signalen en casussen binnen van asielzoekers, vluchtelingen en mensen met een onzekere verblijfsituatie over de toegang tot hiv-zorg. Ondanks het recht dat iedereen in Nederland heeft op goede (hiv-)zorg en de bestaande richtlijnen, valt deze groep vaak tussen wal en schip.
De Hiv Vereniging is regelmatig actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek over hiv. We geven feedback, delen vragenlijsten of treden op als adviseur. In dit artikel delen we een oproep van de Veerkracht Centrale voor hun project Waardering Ervaringsdeskundigheid. We leggen kort uit wat het onderzoek inhoudt en delen de vragenlijst.
De Hiv Vereniging wordt regelmatig gevraagd om haar expertise in te zetten bij thema’s rondom stigmatisering, discriminatie en criminalisering, waarbij er een (in)directe link is met hiv of mensen met hiv. Zo hebben we onlangs ondersteuning geboden bij een derde-partij interventie dat is ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) op het gebied van sekswerk. Waarom de Hiv Vereniging hieraan heeft meegewerkt lees je hier.
Sinds 1 januari 2020 is de wettelijk informatieplicht in de zorg vervangen door samen beslissen. Onlangs heeft de Patiëntenfederatie een landelijke campagne opgestart om samen beslissen meer onder de aandacht te brengen. In dit blog lichten we kort de campagne toe en vertellen we nog een keer de uitleg rondom samen beslissen en wat het voor jouw hiv-consult kan betekenen.
What do you do if you want to get vaccinated but you don't have a passport, BSN, postal address or valid residence papers for the Netherlands, or you know someone in this situation? A few tips on how to get vaccinated.
Wat kun je doen als je geen paspoort, BSN, postadres of geldige verblijfspapieren voor Nederland hebt en een vaccinatie wilt of als je iemand kent in zo’n situatie? Een paar tips hoe je gevaccineerd kunt worden.