Hiv-zorg voor buitenlandse studenten in Nederland

Studenten van over de hele wereld studeren in Nederland. Ze verblijven hier rechtmatig en zijn verplicht een private verzekering met dekking van medische kosten af te sluiten. Hiv-zorg wordt echter meestal niet vergoed. Sommige studenten kennen hun hiv-status bij aankomst, anderen komen hier tijdens hun verblijf achter. Het voortzetten of starten van een hiv-behandeling is essentieel voor hun gezondheid. Gelukkig kan onverzekerde hiv-zorg verstrekt worden en wordt deze vergoed. Ook kunnen bijbaan of de Complete+ polis oplossing bieden.

In het kort

  • Hiv-zorg is medisch noodzakelijke zorg en moet verstrekt worden
  • Declaraties voor onverzekerde hiv-zorg en hiv-medicatie voor buitenlandse studenten in Nederland worden vergoed conform de CAK voorwaarden via de CAK Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg onverzekerden
  • Werken naast de studie geeft toegang tot basisverzekering en vergoeding hiv-zorg 
  • De Complete+ polis biedt - onder voorwaarden - vergoeding voor hiv-zorg 

Hiv-zorg is essentieel

Verstrekken van hiv-zorg ook aan buitenlandse studenten is belangrijk omdat starten of voortzetten van een hiv-behandeling in Nederland essentieel is voor de individuele gezondheid, maar ook voor de publieke gezondheid omdat het virus niet meer overdragen kan worden als het door hiv-medicatie onderdrukt wordt (n=n).

Standaard uitgesloten

Private verzekeringen sluiten vergoeding van zorgkosten voor reeds bekende aandoeningen standaard uit. De meeste verzekeringen sluiten echter in alle situaties hiv-zorg standaard uit. Als de hiv-status al voor het vertrek naar Nederland bekend is, worden de kosten voor hiv-zorg niet vergoed, maar ook als iemand tijdens de studieperiode in Nederland positief getest wordt op hiv. De kosten van de hiv-zorg en medicatie moet men dan zelf betalen of indien mogelijk in het eigen land regelen. In de meeste gevallen is dit onmogelijk.

Mogelijkheden om toch hiv-zorg te krijgen

1 - Verstrekken onverzekerde hiv-zorg

Wettelijk gezien heeft men altijd recht op medisch noodzakelijke zorg. Dit is zorg waarvan de arts in de spreekkamer aangeeft dat men die zorg nodig heeft, zoals opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze zorg moet verstrekt worden, ook als blijkt dat men niet of onvoldoende verzekerd is voor hiv-zorg of niet voldoende financiën heeft om de rekening voor de geleverde zorg te betalen. Dit geldt dus ook voor hiv-zorg en hiv-medicatie. De zorgverlener en apotheek kunnen in die situaties hun factuur declareren via de CAK Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden. Het CAK benoemt in deze regeling expliciet dat hiv-zorg en hiv-medicatie voor buitenlandse studenten in aanmerking komen voor vergoeding.

 

2 - Collectieve private verzekering met dekking hiv-zorg

De vergoeding van hiv-zorg is, onder bepaalde voorwaarden, opgenomen in de ICS Complete+ Student Insurance van Aon, een tussenpersoon die particuliere verzekeringen aanbiedt voor buitenlandse studenten. Deze polis wordt door een beperkt aantal onderwijsinstellingen aangeboden aan hun studenten.

Mocht de dekking van deze polis toch onvoldoende blijken dan kan men voor het onverzekerde bedrag weer gebruik maken van de CAK regeling.

3 - Werken naast studie

Als het visum voor Nederland en de gekozen studie dit toelaten, biedt het nemen van een bijbaan tijdens het verblijf in Nederland een oplossing. Je bent daardoor wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten waarmee ook je hiv-zorg wordt vergoed. Volgens de standaard acceptatieplicht moet de zorgverzekeraar een buitenlandse student met hiv accepteren. Als je een basisverzekering hebt, kun je voor een gedeeltelijke compensatie van de zorgpremie zorgtoeslag aanvragen. 

Studenten uit de EU

Een groot gedeelte van de studenten die in Nederland komen studeren, komen vanuit de EU. Zij kunnen gebruik maken van hun EHIC voor het verkrijgen van zorg in Nederland. Dit is wel afhankelijk van de voorwaarden en van het pakket in hun thuisland. Zij moeten zelf afstemmen met hun zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn wat betreft de verstrekking en vergoeding van hiv-zorg en medicatie. Lukt het regelen van de hiv-zorg niet via EHIC, dan kunnen ook deze studenten kijken welke van de drie eerder genoemde mogelijkheden (Aon Complete+; CAK of bijbaan) een oplossing kan bieden.

Hoe vind je hiv-zorg?

Het beste kun je een afspraak maken met een huisarts in de omgeving waar je verblijft. Deze kan een verwijsbrief schrijven voor een afspraak bij een hiv-poli bij jou in de buurt

Lukt dit niet, kijk lokaal welke andere opties er zijn, zoals een medische post van het Rode Kruis. Ook kun je aankloppen bij een huisartsenpost van Dokters van de Wereld (zoals de Zorgbus) of bij de Straatdokters, zoals te vinden bij de Pauluskerk in Rotterdam of de Kruispost in Amsterdam. 

Lees meer:

Bij vragen neem contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging, via WhatsApp bereikbaar op ma, di & do van 14.00 - 22.00 uur, of telefonisch: 020 - 689 25 77. Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deze informatie is nuttig