Kinderwens en zwangerschap

Of je nu een man met hiv bent of een vrouw met hiv, onder goede begeleiding van een dokter kun je veilig een gezonde baby krijgen.

Als je de juiste maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je baby via jou hiv oploopt. Omdat je levensverwachting met hiv vrijwel normaal is, staat hiv je kinderwens niet in de weg. Het geven van borstvoeding als je hiv-positief bent is een persoonlijke keuze - ga daarover in gesprek met je behandelaar en lees verderop de uitgebreide informatie hierover, verder moet de baby na de geboorte een maand lang hiv-remmers gebruiken.

Hoewel de kans in de praktijk vrijwel nul is dat het kindje hiv heeft, is het voor veel aanstaande ouders heel spannend (dat kan des te meer gelden wanneer jij zelf met hiv bent geboren, in een tijd of in een gebied waar dat niet kon worden voorkomen). En hoe reageren mensen in je omgeving erop? Weten ze dat je hiv hebt of niet? Wanneer vertel je het aan je kindje? Elke positieve vader of moeder vindt haar of zijn eigen manier om hiermee om te gaan. Je kunt bij dit soort keuzes goede begeleiding krijgen van je internist en je hiv-consulent. En het is een aanrader om contact te zoeken met mensen met hiv die ook moeder of vader zijn, of dat willen worden. Steek je licht op bij Posidivas en Positive Families.

Hiv en zwangerschap

In dit filmpje uit 2011 van 3,5 minuut vertellen een moeder met hiv en een arts over het krijgen van kinderen. Daarin wordt nog gesproken over 'geen borstvoeding geven'. Sinds eind 2016 is hierover een andere WHO-richtlijn. Het geven van borstvoeding is een persoonlijke overweging. Lees meer hierover onderaan dit artikel.

Positief vader worden met een hiv-negatieve partner

Als je viral load niet ondetecteerbaar is
Dan kun je bij je partner een kindje verwekken via kunstmatige inseminatie. Dan wordt in het AMC in Amsterdam je sperma ‘gewassen’: daarbij worden je zaadcellen (daar zit geen virus in) gescheiden van de rest van je sperma.

Als je viral load wel ondetecteerbaar is
Dan kun je je partner via gewoon onbeschermd seksueel contact zwanger maken. Als jij en je partner dat risico toch als te groot ervaren, dan kun je alsnog kiezen voor de optie om je sperma te laten wassen.

Omdat je partner geen hiv heeft, zal de zwangerschap vervolgens normaal verlopen.

Positief vader en moeder worden

Als jullie beiden hiv-positief zijn kun je natuurlijk ook kiezen voor ouderschap. Meestal zijn daarbij geen extra aandachtspunten maar overleg het voor de zekerheid met je internist en hiv-consulent.

Positief moeder worden

Er komt best wat bij kijken, maar het goede nieuws is: alleen al in het AMC in Amsterdam zijn de afgelopen jaren honderden zwangerschappen begeleid van vrouwen met hiv en niet één kindje was hiv-positief. Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Bespreek je zwangerschapswens met je internist of hiv-consulent vóórdat je tot actie overgaat. Je wordt dan doorverwezen naar een gynaecoloog die in hiv is gespecialiseerd; die zal jou begeleiden.

Controle van de baby

Je kindje wordt meteen na de geboorte op hiv getest en één tot drie maanden daarna nog een keer. Als de test dan nog steeds negatief is, kun je ervan uitgaan dat je kindje geen hiv heeft. Voor alle zekerheid wordt je zoon of dochter na anderhalf jaar nog een keer op hiv getest.

Borstvoeding geven als je hiv-positief bent

Als je hiv-positief bent, kun je er voor kiezen om borstvoeding te geven. Er zijn verschillende redenen om wel of geen borstvoeding te geven als je hiv hebt. Het is belangrijk dat je deze keuze zelf maakt, en je goed laat informeren over de voor en nadelen. Overleg wel altijd met je internist of hiv-behandelaar als je borstvoeding wil geven. 

Wanneer je geen steun ontvangt van je internist of hiv-behandelaar, raden we je aan om dit te melden bij het Servicepunt zodat er actie ondernomen kan worden.

Fragmenten uit persoonlijke verhalen in ‘Treat Her Like a Lady’

‘Waarom geef jij geen borstvoeding?’
Tijdens mijn zwangerschap moest ik bij veel mensen open zijn over mijn hiv: de verloskundige, de gynaecoloog, de kinderarts. Dat is allemaal in het medische circuit, dus je weet dat het vertrouwd is. Eén keer was grappig. Ik kwam in het weekend bij een huisarts die in mijn dossier keek en vroeg: bent u nog steeds hiv-positief? Ik zei: tsja, dat gaat niet zomaar over, hoor. Ik denk dat ze wel beter wist, maar dat ze er zenuwachtig van werd. Het is steeds makkelijker geworden om open te zijn over mijn hiv. Vrienden die niet van m’n hiv wisten, vroegen: waarom geef je geen borstvoeding? Daar ben je wel echt een type voor. Soms vertelde ik het dan, maar soms ook niet. Op zich past openheid veel meer bij me. Ik wil niet verwikkeld raken in leugens.
Sas

Ik durf het op mijn leeftijd niet meer aan
Mijn vriend zou heel graag nog een kind willen, maar ik durf het niet meer aan. Ik voel me niet meer zo fit en sterk. Als ik mijn vriend vijf jaar eerder was tegengekomen, was ik er wel voor gegaan. Ik denk dat hij het heel erg vindt dat we samen geen kind krijgen. Voor mensen uit Afrika zijn kinderen bijzonder belangrijk.
Sanna

Spannend
Ik ben op zaterdag bevallen en op maandag hebben ze bloed afgenomen uit haar handje. Dat was wel sneu, hoor, ik voelde me daar erg schuldig over. De uitslag was goed. Na zes weken is ze nog een keer getest en ook dat was goed. Over een maand wordt ze voor de laatste keer getest, dan weten we zeker dat het goed zit. Ik zal blij zijn als ik weet dat ze helemaal vrij is. Tijdens de zwangerschap dacht ik: die tests zijn niet spannend, want de kans is zó klein dat het mis gaat. Maar toen ze me de uitslag vertelden, merkte ik pas dat ik er toch stiekem wel stress van had gehad. Het had meer impact dan ik had verwacht. Het is toch mijn grootste angst dat Noni het zou krijgen.
Sas

 

 

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Seksuele problemen

Lees meer >

Hiv-zorg voor kinderen

Lees meer >