Seks en drugs (chemsex)

Van de meeste drugs worden veel mensen losser en meer ontspannen. Je hebt meer seksdrive, je voelt minder remmingen; je durft je meer over te geven aan je fantasieën. Anderen hebben drugs daar niet voor nodig of voelen zich er juist door gehinderd.

In het kort:

 • Voor sommige mensen zijn drugs van toegevoegde waarde bij hun seksleven
 • Chemsex is het gebruik van harddrugs tijdens de seks, dit vindt voornamelijk plaats bij homomannen
 • Chemsex brengt verschillende risico’s met zich mee
 • Bedenkt voor jezelf of de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen, en of je tevreden bent over de manier waarop je gebruikt

Chemsex

Voor de meeste drugs geldt: als je het met mate gebruikt, kan het een stimulans zijn. Als je te veel gebruikt of meerdere middelen naast elkaar, dan kan het verkeerd uitpakken. Zo vaak als drugs in de scene worden gebruikt, zo weinig wordt erover gesproken. Gebruikers houden meestal hun mond tegenover niet-gebruikers, en op chemparty’s zelf wordt er wel veel gepraat over wat er zo lekker aan is, maar weinig over waar risico’s zitten, wat nadelen zijn en waar het mis kan gaan.

 

Tips bij gebruik van ‘chems’

 

De risico's van chemsex

 

Of je problemen zult ervaren, en welke dan, en hoe erg, hangt af van je individuele situatie en van je gebruik. Als het een tijd lang goed gaat, geeft dat geen garanties voor de toekomst. Als jij door druggebruik in de problemen bent gekomen, zoek dan hulp. Er staan zelfhulpgroepen onderaan deze pagina. Kijk voor professionele hulp bij een drugsverslaving op pagina Roken, alcohol en drugs.

Stof tot nadenken, van Leon Knoops

 • Kijk eens rustig naar de diverse aspecten van je seksleven. Wat vind je daarvan? Is dit inderdaad wat je wilt?
 • Maak eens een lijstje met de soorten drugs en de totale hoeveelheid ervan die je de afgelopen twee maanden hebt gebruikt. Ben je daar tevreden over?
 • Als je elk weekend chemseks hebt, vraag jezelf dan af: waarom doe ik dat? Als je eens per maand of eens per zes weken drugs gebruikt, dan loop je veel minder risico op schade of verslaving, en kun je veel langer blijven genieten van de leuke kanten van drugs.
 • Als je bij de seks altijd chems gebruikt: Waarom is dat? Zou je niet ook af en toe seks willen hebben zonder chems? Kun je dat überhaupt, en zo niet, zou je daar dan niet wat aan willen doen?
 • Vraag jezelf eens af waarom je drugs gebruikt. Zijn de drugs een verdieping van iets wat sowieso al fijn en lekker is, of is het voor jou een voorwaarde om je te kunnen overgeven aan geilheid of intimiteit? Hoe komt dat?
 • Tip: praat eens over je druggebruik met iemand buiten het circuit van medegebruikers. Wat vindt hij of zij ervan? Heb jij iets aan die feedback?
 • Communiceer eerlijk met je sekspartners over je hiv- en hepatitis C-status. Het kan zijn dat je daardoor een keer een geile kerel misloopt, maar het maakt je contacten wel ontspannener en kan narigheid besparen. En mocht je date een blijvertje blijken, dan ervaar je minder emotionele ballast. Maar blijf ook daarna communiceren over mogelijke bareseks met anderen.
 • The day after: eet goed, drink veel water of thee, zorg dat je de tijd hebt om na te genieten en bij te komen, en neem een beetje beweging. Als je op maandag werkt, gebruik dan liever op vrijdag dan op zaterdag, want dan heb je twee dagen om te herstellen.
 • Gebruik alleen drugs als je jezelf goed voelt. Als je daar consequent in bent, kun je meer plezier hebben van chemseks.
 • Oefen jezelf erin om te focussen op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.
 • Homomannen gebruiken drie keer zo veel drugs als de gemiddelde man. Waarom is dat? Is dat hedonisme? Is het vrijgevochtenheid? Is het omdat je je anders schaamt voor je lijf of voor je verlangens?

Praatgroepen voor chemsex

Er zijn momenteel praatgroepen in Amsterdam, Rotterdam en online. Op de website chemsex.nl, vind je een uitgebreider overzicht voor ondersteuning bij chemsex. 

 

Stoppen met drugs of chemsex?

Op de pagina Roken, alcohol en drugs vind je meer informatie over het stoppen met alcohol, drugs, of chemsex en over hulp bij een verslaving.

 

 

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Seksuele problemen

Lees meer: >

Seks als je ouder wordt

Lees meer: >