Gezond leven

Iedereen wil goed en gezond oud worden. Wat kun je daar zelf aan bijdragen? Lees meer over je gezondheid op de lange termijn. Zet jezelf letterlijk in beweging en raak geïnspireerd door anderen. En wat stop jij dagelijks in je boodschappenmand als je eten inkoopt?

Leven met hiv

De afgelopen twintig jaar zijn enorme sprongen gemaakt. De grootste stap voorwaarts is dat bij de meeste mensen die hun medicatie nemen, het virus ondetecteerbaar (onmeetbaar) is. Daardoor kan hiv niet meer worden overgedragen. Daarnaast is ook de gezondheid van mensen met hiv verbeterd en de levensverwachting vergelijkbaar met die van de algemene bevolking.

Lees meer... >

Kinderwens en zwangerschap

Als je de juiste maatregelen neemt, is het vrijwel uitgesloten dat je baby via jou hiv krijgt. Omdat je met hiv net zo oud kan worden als iemand zonder hiv, staat hiv je kinderwens niet in de weg.

Lees meer... >

Gezonde voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk. Voor mensen met hiv is het extra belangrijk om te kiezen voor voedsel dat bijdraagt aan een hogere weerstand. Die versterkt het afweersysteem en maakt je weerbaarder tegen bijwerkingen van hiv-remmers. Je afweersysteem heeft vooral behoefte aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten.

Lees meer... >

Sport en bewegen

Jij kunt je gezondheid op lange termijn ondersteunen. Dat geldt voor iedereen maar voor mensen met hiv net iets meer. De hiv-infectie en het dagelijks slikken van medicatie belasten je lichaam. Jij kunt daar iets tegenover zetten. Naast gezonde voeding, stoppen met roken en minder alcohol en drugs gebruiken, is bewegen een onderdeel van een gezonde leefstijl.

Lees meer... >

Oud worden met hiv: medische aspecten

Als je hiv hebt, krijg je vaker last van verouderingsverschijnselen dan iemand in dezelfde situatie zonder hiv. Ook wanneer je hiv-infectie succesvol wordt behandeld. Recent is hiernaar in het AMC een studie gedaan, met opvallende uitkomsten.

Lees meer... >

Mentale gezondheid

Een verminderde mentale gezondheid kan iedereen overkomen. Één op de vier mensen ervaart op een punt in hun leven mentale gezondheidsklachten, ongeacht of ze hiv hebben. Mensen met hiv zijn extra kwetsbaar; ongeveer 50% krijgt in het leven te maken met psychische klachten.

Lees meer... >

In balans aan het werk

Mensen met hiv kunnen prima werken in elke functie en sector. Hiv hoeft je werk of functioneren niet te hinderen. Balans blijven vinden tussen je werk, privé en energie is belangrijk.

Lees meer... >

Orgaan-, weefsel-, stamcel-, bloed-, eicel- en spermadonatie

Sinds 2012 kunnen mensen met hiv zich gewoon registeren als orgaandonor. Ook hebben er orgaandonaties door mensen met hiv bij leven plaatsgevonden. Algemene informatie over orgaan- en weefseldonatie vind je bij de Transplantatiestichting.

Lees meer... >