Tijdsverschil en medicatie

Informatie over wat van belang is bij vakanties en hoe je het beste kunt omgaan met tijdsverschillen (ook die van zomer- en wintertijd). 

Kleine tijdsverschillen

Kleine tijdsverschillen maken niet veel uit. Je kunt dan gewoon blijven slikken op de tijden die je gewend bent. Dat geldt voor een vakantie naar de meeste Afrikaanse landen, maar natuurlijk ook als de zomer- of wintertijd ingaat. 

Grote tijdsverschillen

Vaak is het handigst om in het vakantieland dezelfde sliktijden maar in lokale tijd aan te houden als in Nederland. Als er een groot tijdsverschil is slik je in het vakantieland vele uren vroeger of later. Het slikschema moet dan dus wel aangepast worden. Als je dat met kleine stapjes doet dan maak je het jezelf moeilijk. Je kunt daarom beter het schema in grote stappen aanpassen. Als je de tijd tussen de innamemomenten verkort, dan is er geen gevaar voor resistentie. Als het met de bijwerkingen meevalt, dan zijn zeer grote stappen mogelijk en zit je zeer snel op je gewone schema.
Als je de tijd tussen de innames verlengt, dan kun je beter geen grote stappen maken van meerdere uren. Je moet dan voorzichtiger te werk gaan.
De marges waarmee je met het slikschema kunt schuiven verschilt per middel en per combinatie. Vraag je hiv-consulent of hiv-behandelaar wat in jouw situatie (jouw combinatie en het tijdsverschil) het handigst is.

Medisch paspoort

Als je medicijnen gebruikt kun je een 'medisch paspoort' aan je arts vragen. Dit is een overzicht van je medicijnen. Met je medisch paspoort kun je bij de douane aantonen dat je geen drugs meeneemt, maar medicijnen voor eigen gebruik. Een medisch paspoort kan ook handig zijn als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt. Neem als je gaat vliegen altijd een ruime voorraad pillen mee in je handbagage, voor het geval er vertraging ontstaat of je bagage zoekraakt.

Hoge temperatuur

Veel hiv-remmers moeten bewaard worden bij een temperatuur onder de 30 graden Celsius. In de bijsluiters tref je de exacte informatie aan. Je hiv-consulent kan je hierover informeren.

Er gaat wat mis

Als je ziek wordt of problemen heb van bijwerkingen dan kun je naast het zoeken van hulp bij een arts in het vakantieland natuurlijk ook je eigen hiv-behandelaar en hiv-consulent in Nederland bellen voor advies.

Slikschema's bij  tijdsverschillen

Een voorbeeld van een slikschema bij een reis naar een land waar het 6 uur vroeger is en een waar het 5 uur later is.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Medicatie op reis

Lees meer >

Reisbeperkingen en normen

Lees meer >

Hiv-zorg voor kinderen

Lees meer >