Tijdsverschil en medicatie

Informatie over wat van belang is bij vakanties en hoe je het beste kunt omgaan met tijdsverschillen (ook die van zomer- en wintertijd). 

In het kort:

  • Bij kleine tijdsverschillen kun je je hiv-medicatie gewoon op de gebruikelijke tijd blijven nemen.
  • Bij grote tijdsverschillen pas je je slikschema aan, vraag hiervoor advies aan je hiv-consulent.
  • Er zijn ook slimme apps die aangeven hoe je je slikschema kunt aanpassen aan het vakantieland.

Kleine tijdsverschillen

Kleine tijdsverschillen maken niet veel uit. Je kunt dan gewoon blijven slikken op de tijden die je gewend bent. Dat geldt voor een vakantie naar de meeste Afrikaanse landen, maar natuurlijk ook als de zomer- of wintertijd ingaat. 

Grote tijdsverschillen

Vaak is het handigst om in het vakantieland dezelfde sliktijden maar in lokale tijd aan te houden als in Nederland. Als er een groot tijdsverschil is slik je in het vakantieland vele uren vroeger of later. Het slikschema moet dan dus wel aangepast worden. Als je dat met kleine stapjes doet dan maak je het jezelf moeilijk. Je kunt daarom beter het schema in grote stappen aanpassen. Als je de tijd tussen de innamemomenten verkort, dan is er geen gevaar voor resistentie. Als het met de bijwerkingen meevalt, dan zijn zeer grote stappen mogelijk en zit je zeer snel op je gewone schema.
Als je de tijd tussen de innames verlengt, dan kun je beter geen grote stappen maken van meerdere uren. Je moet dan voorzichtiger te werk gaan.
De marges waarmee je met het slikschema kunt schuiven verschilt per middel en per combinatie. Vraag je hiv-consulent of hiv-behandelaar wat in jouw situatie (jouw combinatie en het tijdsverschil) het handigst is.

Slimme apps

Er bestaan slimme apps voor je mobiele telefoon, die aangeven hoe je je slikschema aan kan passen aan het land waar je gaat verblijven. Een voorbeeld hiervan is de Happi app, een app voor mensen met hiv. Deze app is gratis te downloaden via www.happiapp.nl of via de appstore op je telefoon. Je vindt hier meer informatie.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de app een slikschema voor je opstelt:

Slikschema's bij  tijdsverschillen

Een voorbeeld van een slikschema bij een reis naar een land waar het 6 uur vroeger is en een waar het 5 uur later is.

Nog vragen?

Voor meer informatie over reizen en reisbeperkingen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland. Tel: 020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur) - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Medicatie op reis

Lees meer: >

Lokale regels

Lees meer: >

Hiv-zorg voor kinderen

Lees meer: >