Hiv, wat nu?

Je hebt net te horen gekregen dat je hiv hebt. Of je vriend, zus, collega heeft je in vertrouwen genomen. Lees meer over wat hiv, leven met hiv en de behandeling inhoudt. 

Hiv een plek geven

Iedereen reageert op hun eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent.

Lees meer... >

Vertellen of niet

Voor alle duidelijkheid, je bent niet verplicht om iemand te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet op je school, de crèche, je werk of aan je huisarts, sekspartner, specialist en bedrijfsarts. Het kan natuurlijk voor jezelf wel goed zijn om het je arts te vertellen, omdat hiv een rol kan spelen bij eventuele klachten.

Lees meer... >

Wat is hiv?

Hiv is een virus dat de afweer bij mensen verzwakt. Hiv is de afkorting van ‘humaan immunodeficiëntie virus’. ‘Humaan’ betekent menselijk en ‘immunodeficiëntie’ betekent een aantasting van het immuunsysteem.  

Lees meer... >

Wat is aids?

Aids is een aandoening waarbij het afweersysteem tekortschiet, zodat er verschillende ziektes kunnen ontstaan. Aids is de afkorting van ‘acquired immuno deficiency syndrome’. Letterlijk betekenen deze vier woorden 'verworven', 'afweersysteem', 'tekort' en ‘combinatie van symptomen’.

Lees meer... >

Starten met de hiv-behandeling

Het advies is om meteen na de hiv-diagnose met medicatie te starten. Snel beginnen met medicatie na de diagnose heeft voordelen voor je gezondheid op de langere termijn. Het virus krijgt dan minder kans zich te verspreiden en zich op verschillende plekken in het lichaam te nestelen. Dat verkleint de kans op complicaties en lichamelijke klachten.

Lees meer... >

Overdracht van hiv

Wil je weten of je kans hebt om hiv opgelopen te hebben? En hoe staat het met jouw basiskennis rondom hiv en de kans op overdracht? Test jezelf met de quiz 'Hiv en overdracht'.

Lees meer... >

Informeren van sekspartners

Als je de diagnose hiv hebt gekregen, zal de arts of verpleegkundige het informeren van je partner(s) met je bespreken. Het kan namelijk zo zijn dat je hiv hebt gekregen van een iemand die niet op de hoogte is van hun status.

Lees meer... >

Genezing van hiv, de stand van zaken

Hiv is (nog) niet te genezen, er bestaat geen ‘cure’ voor hiv. Hier wordt momenteel wel onderzoek naar gedaan, maar dit onderzoek is nog in het beginstadium. Als er een manier gevonden wordt om mensen van hiv te genezen, duurt het een hele tijd voor het middel beschikbaar komt. Optimistische onderzoekers denken dat er over 10 tot 15 jaar een genezing kan zijn.

Lees meer... >

Testen op hiv

Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Of drugs gebruikt en daarbij met een ander materiaal uitgewisseld? Of heb je klachten die op hiv kunnen wijzen? Doe dan een hiv-test.

Lees meer... >