Hiv, wat nu?

Je hebt net te horen gekregen dat je hiv-positief bent. Of je vriend, zus, collega heeft je in vertrouwen genomen. Lees meer over wat hiv, leven met hiv en de behandeling inhoudt. 

Hiv een plek geven

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent.

Lees meer... >

Vertellen of niet

Voor alle duidelijkheid, je bent niet verplicht om iemand te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet op je school, de crèche, je werk of aan je huisarts, specialist en bedrijfsarts. Het kan natuurlijk voor jezelf wel goed zijn om het je arts te vertellen, omdat hiv een rol kan spelen bij eventuele klachten. Alle artsen (dus ook bedrijfsartsen) hebben beroepsgeheim.

Lees meer... >

Relaties en seksualiteit

Je relatie kan goed op z’n kop staan als je te horen krijgt dat je hiv hebt. Hoe sta je tegenover je partner? Heeft deze geen hiv of juist wel? En wat als je geen relatie hebt, of aan het begin van een relatie staat? Hoe groot is het risico dat iemand via jou hiv oploopt?

Lees meer... >

Hiv-behandeling

Je komt voor hiv onder medische controle in een hiv-behandelcentrum. Dit is een ziekenhuis met een afdeling die is gespecialiseerd in de behandeling van hiv. Voor veel mensen is het iedere keer weer spannend om naar het ziekenhuis te gaan en de uitslagen van het bloedonderzoek te horen. Die spanning vermindert na een tijd vanzelf.

Lees meer... >

Hiv en aids in ‘t kort

Er komt heel wat op je af, als je hoort dat je hiv hebt. Beslissingen die je moet nemen, vragen te over. Meteen of nog niet met de medicijnen beginnen, aan wie vertel je het nieuws, hoe gaat dat met seks, wat betekenen de bloeduitslagen, word je nu snel ziek en wat moet je doen om dat te voorkomen? Neem vooral de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Probeer met iemand die je vertrouwt de zaken op een rij te zetten.

Lees meer... >

Overdracht van hiv, test jezelf

U=U staat voor Undetectable = Uninfectious. In 2016 zijn de resultaten van een groot internationaal onderzoek naar de overdracht van hiv onder hetero- en homostellen bekend gemaakt. De conclusie: mensen met hiv die succesvol worden behandeld met hiv-remmers en daardoor een onmeetbare viral load hebben kunnen het virus niet aan anderen overdragen. Ook niet als ze seks zonder condoom hebben.

Lees meer... >

Testen op hiv

Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Onbeschermde seks gehad of is de condoom gescheurd of afgegleden? Drugs gebruikt en daarbij materiaal van een ander gebruikt? Hoe dan ook, je wilt er zeker van zijn of je wel of geen risico op hiv hebt gelopen.

Lees meer... >

Genezing van hiv, de stand van zaken

Hiv is niet te genezen, er bestaat geen ‘cure’ voor hiv. Hier wordt momenteel wel onderzoek naar gedaan, maar dit onderzoek is nog in het beginstadium. Als er een manier gevonden wordt om mensen van hiv te genezen, duurt het een hele tijd voor het middel beschikbaar komt. Optimistische onderzoekers denken dat er over 15 of 20 jaar een genezing kan zijn.

Lees meer... >