Aan het werk

Tijdens de sollicitatieprocedure mogen geen gezondheidsvragen gesteld worden. Dus ook geen vragen over hiv. Toch vragen mensen met hiv zich af of ze iets moeten zeggen over hun hiv-status.  Nee dus, je bent  niet verplicht om dit te vertellen. 

Het is in het geheel niet relevant. Mensen met hiv kunnen namelijk werken in wat voor  functie en in welke sector dan ook. De Wet gelijke behandeling beschermt een sollicitant of werknemer tegen discriminatie vanwege hiv binnen de werkomgeving.

Wat speelt een rol bij solliciteren

 

 

Eigen bedrijf

Mensen met hiv kunnen te maken hebben met wisselende energie.  Het starten van een eigen bedrijf geeft je mogelijkheden om meer een eigen koers te varen. Je kunt het werk makkelijker aanpassen aan perioden van wisselende energie en je werktijden zelf bepalen. Realiseer je wel dat  er minder financiële zekerheid is, dat je niet kunt terugvallen op sociale voorzieningen en dat hiv het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering lastiger maakt.

Laat je goed informeren

Het is belangrijk te weten wat je kunt doen als je voor jezelf wilt gaan beginnen en welke gevolgen er eventueel zijn. Bijvoorbeeld als je een uitkering hebt , je baan wilt opzeggen of minder wilt gaan werken.

Wanneer je besluit zelf je baan (deels) op te zeggen besef dan goed wat de financiële gevolgen kunnen zijn.  En dat behalve de zekerheid van het dienstverband ook de zekerheid van  pensioenregelingen  en sociale verzekeringen eindigen. Ook is het van belang goed te weten hoe je het beste in gesprek kan gaan met bijvoorbeeld een  arbeidsdeskundige of werkcoach over je nieuwe plannen zonder hierbij  je uitkering in gevaar te brengen. Laat je hierover dus op voorhand goed informeren.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt, bereikbaar op ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur via 020 - 689 25 77 of stuur een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Vertellen op je werk

Lees meer >

Goed en gezond werken

Lees meer >

Bedrijfsarts, arbodienst en UWV

Lees meer >