Aan het werk

Gezondheidsvragen, in welke vorm dan ook, mogen tijdens de sollicitatieprocedure niet gesteld worden. Toch kunnen mensen met hiv moeilijkheden ondervinden bij het zoeken en krijgen van werk, bijvoorbeeld doordat er wegens langdurige ziekte een ‘gat’ in het CV zit. Veel mensen vragen zich af in hoeverre ze toch iets moeten zeggen over hun hiv-status.

Wat speelt een rol bij solliciteren

 

 

Eigen baas

Voor mensen met hiv kan het belangrijk zijn om voor jezelf te gaan beginnen. Het geeft je dan mogelijkheden om een eigen koers te varen, omdat je je dan gemakkelijker kunt aanpassen aan perioden van  wisselende energie. Realiseer je wel dat  er minder financiële zekerheid is, dat je niet kunt terugvallen op sociale voorzieningen    en dat hiv het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering lastiger maakt.

Laat je goed informeren

Het is belangrijk te weten wat je kunt doen als je voor jezelf wilt gaan beginnen en welke gevolgen er eventueel kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je een uitkering hebt  of als je je baan wilt opzeggen of minder wilt gaan werken.

Een eerste stap kan zijn om contact op te nemen met het Spreekuur Hiv en werk. Je kunt dan bespreken hoe je je plannen in jouw persoonlijke situatie het beste kunt gaan uitvoeren. 

Wanneer je besluit zelf je baan (deels) op te zeggen besef dan goed wat de financiële gevolgen kunnen zijn.  En dat behalve de zekerheid van het dienstverband ook de zekerheid van  pensioenregelingen  en sociale verzekeringen eindigen.

Ook is het van belang goed te weten hoe je het beste in gesprek kan gaan met bijvoorbeeld een  arbeidsdeskundige of werkcoach over je nieuwe plannen zonder hierbij  een uitkering in gevaar te brengen.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Vertellen op je werk

Lees meer >

Goed en gezond werken

Lees meer >

Bedrijfsarts en arbodienst

Lees meer >