Hiv een plek geven

Iedereen reageert op hun eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent.

Misschien heb je serieus met hiv rekening gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven.

In het kort

  • Het kan zijn dat je heel erg geschrokken bent van je hiv-diagnose.
  • Het kan tijd kosten om hiv een plek te geven.
  • Het verwerken kent vier fases: acceptatie, gevoelens toelaten, een nieuwe instelling en verder gaan.
  • Het kan fijn zijn om met anderen (bekenden of juist onbekenden) te praten over je hiv-diagnose.
  • Veel mensen houden er uiteindelijk iets positiefs aan hun diagnose over, zoals persoonlijke groei.

Iedereen kan hiv oplopen

Verbaast het je misschien dat zoveel verschillende mensen leven met hiv? Er zijn verschillende manieren waarop je hiv kan krijgen, en het virus maakt geen onderscheid. Ook mensen waarvan je het niet verwacht kunnen hiv hebben.

Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn hetero en zes op de tien zijn homo of biseksueel. Circa een op de vijf mensen met hiv is vrouw. Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk van buitenlandse afkomst. Er zijn verschillende manieren om hiv op te lopen. Sommige mensen hebben het door seks gekregen, andere door een bloedtransfusie, sommigen van hun moeder tijdens de zwangerschap of borstvoeding, en sommige mensen weten niet hoe ze hiv gekregen hebben.

Het kan gebeuren dat iemand een oordeel heeft over mensen met hiv, maar uiteindelijk kan iedereen hiv oplopen. Er bestaan nog veel oude beelden over hiv en daarom het is belangrijk dat hiv een normaal gespreksonderwerp kan zijn. Zeker nu, met de huidige behandeling, mensen net zo oud kunnen worden als iemand zonder hiv en met een onderdrukt virus hiv ook seksueel niet meer over kunnen dragen.

Verwerken

Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, is het normaal dat allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan. Veel mensen maken een soort verwerkingsproces mee van vier fasen, die vaak door elkaar heen lopen. De een pakt vrijwel meteen de draad van het leven weer op, bij de ander duurt dat maanden of jaren. Die vier fasen zijn:

Hiv een plek geven in je relatie

Als je te horen krijgt dat jij hiv hebt en je partner niet, verloopt dat in elke relatie anders. Soms is de partner een fantastische steun, maar het kan ook spanning opleveren. Het komt voor dat een partner eraan moet wennen; het gebeurt ook dat hiv eigenlijk amper een rol speelt.

Als je gevoelens eerlijk met elkaar bespreekt, kun je beter rekening houden met elkaar. Het kan zijn dat je je schuldig voelt of dat je je niet gelijkwaardig voelt. Het kan ingewikkeld zijn als je partner risico heeft gelopen om via jou hiv te krijgen. De een voelt zich extra verantwoordelijk om te voorkomen dat de partner hiv oploopt; de ander vindt dat echt een gedeelde verantwoordelijkheid. Het komt nogal eens voor dat men relatieproblemen toeschrijft aan hiv, terwijl het de vraag is of jullie zonder hiv niet ook die relatieproblemen hadden gekregen.

Als je partner ook hiv heeft, wordt dat soms makkelijker ervaren, of als gelijkwaardiger. Het kan zijn dat jullie los van elkaar hiv hebben opgelopen. Als de mogelijkheid bestaat dat de een het van de ander heeft gekregen, kan dat spanning opleveren. Als twee partners min of meer op hetzelfde moment gehoord hebben dat ze hiv hebben, zie je geregeld een soort deal: dit bindt ons, wij gaan voortaan voor elkaar zorgen.

Hiv een plek geven in je seksleven

Als je net weet dat je hiv hebt, kan dat je seksleven goed op z’n kop zetten. Het zal niet voor iedereen gelden, maar bij de meeste mensen die net positief getest zijn op hiv, staat hun hoofd er een tijd lang helemaal niet naar. Neem de tijd om het te verwerken. Het is niet raar om nu geen zin in seks te hebben. Dat is een normale reactie in deze situatie. Het kan je goed doen om wel intimiteit op te zoeken. Dat kan je steun geven.

Bij veruit de meesten wordt seksualiteit na verloop van tijd weer gewoon. Wanneer je hiv-medicatie slikt en het virus onderdrukt wordt, hoef je niet bang te zijn dat je hiv overdraagt via seks. Niet meetbaar=niet overdraagbaar. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je sekspartner hiv van jou krijgt. Bespreek met je hiv-behandelaar of -consulent of je virus onderdrukt is. Je leest hier meer over seksualiteit.

Praten over hiv?!

Veel mensen doet het goed om erover te praten met iemand die vertrouwd is met hiv. Je kunt er bijvoorbeeld over praten met:

 

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Vertellen of niet

Lees meer: >

Starten met de hiv-behandeling

Lees meer: >