Hiv een plek geven

Iedereen reageert op zijn of haar eigen manier op de uitslag ‘hiv-positief’. Bij de een komt de klap keihard aan; bij de ander dringt het pas later echt door. Het maakt soms verschil of je de uitslag hoort van een vertrouwd persoon, zoals je huisarts, of dat je de uitslag krijgt van iemand die je niet kent.

Misschien heb je serieus met hiv rekening gehouden. Het kan zijn dat de uitslag als een bliksemschicht door de roze wolk van je zwangerschap heen komt. Veel mensen vinden het heftig om hiv een plek in hun leven te geven, maar houden er uiteindelijk ook iets positiefs aan over: dichter bij jezelf komen, persoonlijke groei of meer in het hier en nu leven.

Verwerken

Als je net hebt gehoord dat je hiv hebt, is het normaal dat allerlei gedachten en gevoelens door je heen gaan. Veel mensen maken een soort rouwproces mee van vier fasen, die vaak door elkaar heen lopen. De een pakt vrijwel meteen de draad van het leven weer op; bij de ander duurt dat maanden of jaren. Die vier fasen zijn: 

“Ik  heb  een  tijd  een  knipperlichtrelatie  gehad; het  ging nogal moeizaam. Toen het een keer twee maanden uit was, heeft hij wat met andere vrouwen gehad. Toen het weer aan was, belde een van die vrouwen hem om te vertellen dat ze hiv had. Mijn vriend bleek het ook te hebben. Ik dacht: ik ben nooit ziek, dus mij overkomt dit niet. Ik heb me toch maar bij de huisarts laten testen. Op het moment dat ik zou bellen voor de uitslag, stond hij bij mij thuis voor de deur. Ik zat met tranen in mijn ogen en ik wist niet wat ik er mee aan moest. Ik was boos op mijn lichaam en ook op die vriendin van mijn vriend. Maar het is niet haar schuld  natuurlijk.  Ik  dacht:  waarom  overkomt  mij  dit? Wat heb ik misdaan? Had ik maar besloten om het uit te maken, dan had ik geen hiv gehad.”

Praten over hiv?!

Veel mensen doet het goed om erover te praten met iemand die vertrouwd is met hiv. Je kunt er bijvoorbeeld over praten met:

 

Iedereen kan hiv oplopen

Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn hetero en zes op de tien zijn homo of biseksueel. Circa een op de vijf hiv-positieven is vrouw. Ongeveer vier op de tien mensen met hiv in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk van buitenlandse afkomst.

Vrouwen met hiv

In Nederland leven duizenden vrouwen met hiv. De aandoening is voor mannen en vrouwen hetzelfde, maar bij vrouwen kunnen ook gynaecologische klachten een rol spelen. Daarnaast is er natuurlijk nog zwangerschap. Onder doktersbegeleiding kun je als hiv-positieve vrouw een gezonde baby krijgen. Vrouwen krijgen vaak andere reacties op hun hiv dan mannen en veel vrouwen gaan zelf ook anders om met hiv. Veel vrouwen leven in een isolement en cijferen zichzelf nogal eens weg.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Vertellen of niet

Lees meer >

Relaties en seksualiteit

Lees meer >

Starten met de hiv-behandeling

Lees meer >