Werken buiten Nederland

Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel voorwaarden of beperkingen gelden aan dat verblijf.

In het kort:

  • Er kunnen beperkingen gelden voor werknemers met hiv
  • Hiv-test kan verplicht zijn bij werkvergunning, ook bij verlenging
  • Ga na of continuïteit zorgverzekering en hiv-zorg is gegarandeerd
  • Een EU-burger kan binnen de EU werken, misschien met extra voorwaarden

Werkvergunning & reisbeperkingen: voorkom teleurstelling

Laat je vooraf goed informeren of er specifieke beperkingen zijn voor werknemers met hiv. Ga ook na wat de consequenties kunnen zijn voor jouw zorgverzekering of hoe jij je al dan niet goed kunt verzekeren in het land waar je wilt gaan werken. Ook moet je nagaan hoe je jouw hiv-behandeling op een goede en verantwoorde wijze kunt voortzetten. Het kan een reden zijn om te kiezen voor een ander land, waar geen beperkingen gelden voor mensen met hiv.
Op www.hivtravel.org kun je nakijken of er beperkingen zijn.

Een nieuw leven (met hiv) binnen de Europese Gemeenschap (EU)

In feite kun je als  EU-onderdaan zonder al teveel moeilijkheden reizen en werken door de gehele EU. Informeer wel goed of er specifieke voorwaarden gelden waar je rekening mee zou moeten houden. Zoals bijvoorbeeld dat je verzekerd moet zijn: óf in je eigen land óf in het land van tijdelijk verblijf.

Duur van verblijf

Als EU-burger heb je het recht om vrij te reizen door EU-landen. Ook heb je het recht gedurende maximaal vier maanden op het grondgebied van een andere lidstaat te verblijven zonder andere voorwaarden of formaliteiten dan de verplichting in het bezit te zijn van een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort. Wel is er een duidelijk verschil tussen een verblijf korter, of langer dan vier maanden.

Nog vragen?

Bij vragen kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging. Tel: 020 – 689 25 77 (op ma, di en do van 14.00 – 22.00 uur), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Zorgverzekering: check nog deze maand welke polis gunstig is voor jou

Lees meer: >

Medicatie op reis

Lees meer: >

Lokale regels

Lees meer: >