medisch nieuws
Lees de nieuwe ontwikkelingen rondom hiv op medisch gebied.
Lees de nieuwe ontwikkelingen rondom hiv op medisch gebied.
Liever af en toe een prik dan elke dag pillen: de animo voor een hiv-behandeling met injecties is groot, merkt hiv-consulent Loek Elsenburg (DC Klinieken) in zijn praktijk.
Het jaar ervoor waren dat er 450*. Dit blijkt uit cijfers die de stichting hiv monitoring (SHM) vandaag publiceert in aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december. Wat opvalt is dat nog steeds veel diagnoses – namelijk 57 procent – pas laat aan het licht komen.
Van 29 juli tot en met 2 augustus heeft de 24ste Internationale Aids Conferentie plaats gevonden in Montreal. Op deze conferentie die tweejaarlijks wordt gehouden wordt belangrijk internationaal onderzoek ten aanzien van hiv en de aidsepidemie gedeeld. In dit blog delen we een selectie van het belangrijkste nieuws met je.
Maandag 25 juli is de GGD Amsterdam begonnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne om de uitbraak van MPX-VID tegen te gaan. Ook de GGD Haaglanden is hiermee begonnen en naar verwachting starten volgende week de GGD’en Flevoland en Hollands Noorden. In dit blog vertellen we je meer over het vaccin dat hiervoor gebruikt wordt.
MPX-VID, ook wel Monkeypox of apenpokken genoemd, is een virusinfectie. Sinds een paar maanden is er een uitbraak in West-Europa en Noord-Amerika en daarvoor kwam het virus vooral voor in West- en Midden-Afrika. Hoe zit de virusinfectie er precies uit? Wie lopen er risico? En is er een vaccinatie beschikbaar? In deze blog geven we meer informatie over MPX-VID.
De NOS verspreidde op 14 juni het nieuws dat het RIVM een toename ziet van het aantal coronagevallen. Afgelopen week nam het aantal vastgestelde besmettingen toe met 64 procent. Volgens het RIVM staan we hiermee aan het begin van een nieuwe coronagolf. Daarom helpen we je in deze blog met het opfrissen van je kennis over corona en wat het betekent voor mensen met hiv.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) is van plan 9 generieke (merkloze medicijnen waar geen patent meer op zit) te schorsen. Een van die medicijnen is de hiv-medicatie Efavirenz Mylan 600mg, een non-nucleoside reverse-transcriptaseremmer (NNRTI). Dit betekent niet dat Efavirenz Mylan 600mg onveilig is om te gebruiken, maar er zijn vraagtekens rondom het onderzoek dat kijkt naar hoe goed de medicatie werkt in vergelijking met het originele medicijn. In deze blog leggen we het verder uit.
Je gaat op vakantie en je neemt mee… Je hiv-medicatie natuurlijk. Maar kan dit zomaar? Er is een aantal dingen waar je aan moet denken als je hiv hebt en op vakantie gaat. Zo zijn mensen met hiv niet in alle landen welkom, en kunnen er op reis altijd onvoorziene omstandigheden plaatsvinden.
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben onderzocht wat hiv-genezing voor mensen met hiv in Nederland zou betekenen. Dit hebben ze onderzocht door mensen met hiv te interviewen. De oproep voor deelnemers is onder andere uitgezet door de Hiv Vereniging. Je leest hier de resultaten.
De Hiv Vereniging is regelmatig actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en informatieverstrekking over hiv. We geven feedback, delen vragenlijsten of treden op als adviseur. In dit artikel delen wij een oproep AmsterdamUMC voor deelname aan de opzet en opname van een voorlichtingsfilmpje voor vrouwen.
Op 21 februari 2022 presenteerden hiv-behandelaar Kees Brinkman en onderzoeker Katie Hensley de resultaten van de COVIH-studie. In deze studie werd onderzocht hoe effectief de verschillende soort coronavaccins zijn bij mensen met hiv. De oproep hiervoor is uitgebreid gedeeld via de kanalen van de Hiv Vereniging. We bespreken hier kort de resultaten die tijdens de Webinar gepresenteerd zijn.
Krijg je nog steeds je hiv-medicatie niet voor 3 maanden mee van de apotheek? Dat is echt niet nodig. Na de instelperiode mag medicatie voor chronisch gebruik per drie maanden verstrekt worden, ook wanneer deze duurder is dan € 1000,- per maand. Lees hieronder wat je kan doen als je nog steeds elke maand naar de apotheek moet.
Wat is het ideale consult in de ogen van mensen met hiv? Die vraag stond centraal in de peiling die in 2020 en 2021 is uitgevoerd door Volle Maan. De aanleiding van deze peiling is dat in coronatijd veel persoonlijke consulten waren vervangen door telefonische consulten of incidenteel door videoconsulten.
In deze blog delen we de onderzoeksresultaten van de VACCAIN-P-studie. Dit is een studie naar HPV-vaccinatie bij mannen met hiv. In de studie werd onderzocht of de HPV-vaccinatie werkzaam is in het voorkomen van AIN (Anale Intra-epitheliale Neoplasie; voorstadium van anale kanker) bij mannen met hiv die eerder behandeld zijn voor AIN.
Momenteel vindt de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI 2022) plaats. De Hiv Vereniging deelt het belangrijkste nieuws. In deze blog vertellen we meer over het nieuws dat er voor het eerst waarschijnlijk een vrouw met hiv is genezen door een stamceltransplantatie.