Maandag 25 juli is de GGD Amsterdam begonnen met de uitrol van de vaccinatiecampagne om de uitbraak van MPX-VID MPX-VID staat voor Monkeypox Virus Infection Disease, de Hiv Vereniging hanteert deze benaming omdat apenpokken in het Nederlands wordt gebruikt voor krentenbaard en daarnaast een stigmatiserende lading heeft. tegen te gaan. Ook de GGD Haaglanden is hiermee begonnen en naar verwachting starten volgende week de GGD’en Flevoland en Hollands Noorden. In dit blog vertellen we je meer over het vaccin dat hiervoor gebruikt wordt.
Welk vaccin wordt tegen MPX-VID gebruikt?
Het vaccin Imvanex is sinds 2013 in Europa geregistreerd voor de preventie van pokken (ook wel: variola) voor personen van 18 jaar en ouder. Vanwege de gelijkenis tussen het pokkenvirus en het MPX-virus, wordt verwacht dat de antilichamen die tegen pokken worden geproduceerd ook beschermen tegen MPX-VID. Imvanex is een derde generatie pokkenvaccin en wordt geleverd door het RIVM. De vaccinatie bestaat uit 1 of 2 dosis van het vaccin. Het vaccin is geproduceerd door de firma Bavarian Nordic A/S en bevat een levend en aangepast vacciniavirus genaamd Ankara. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van levende, verzwakte virussen die zich niet kunnen vermeerderden, zodat bijwerkingen als gevolg van vaccinvirusvermeerdering – en transmissie niet optreden. Omdat Imvanex een virus is dat zich niet kan vermeerderen, kan het veilig gegeven worden aan mensen met een aangeboren of verworven immuunstoornis (zoals hiv).
Wie worden er uitgenodigd voor vaccinatie?
Het vaccin is in Europa geregistreerd voor toediening bij personen van 18 jaar of ouder. Er zijn nu drie groepen die via een brief uitgenodigd worden voor de vaccinatie:
- Mensen die PrEP gebruiken via Centrum Seksuele Gezondheid (CSG), via de huisarts, of als zij bij een CSG op de wachtlijst staan voor PrEP.
- Mensen met hiv en die gescreend worden op hepatitis C (waarbij de hepatitis C screening dienst doet als indicatie voor hoog risicogedrag, met andere woorden: veel wisselende en/of anonieme seksuele partners).
- Mensen die vanuit de CSG’s een partnerwaarschuwing voor soa/hiv hebben gehad in het afgelopen half jaar, of mensen die syfilis/gonorroe of chlamydia hebben gehad in het afgelopen half jaar, of mensen die meer dan drie seksuele partners hebben gehad in het afgelopen half jaar.
De uitrol van de vaccinatiecampagne die maandag 25 juli is gestart, begint bij groep 1 in Amsterdam. Dit omdat de meeste gevallen van MPX-VID nu in Amsterdam zijn geregistreerd. Hierna wordt de vaccinatiecampagne verder uitgezet naar andere regio’s en de twee andere groepen. De beschikbaarheid van het vaccin en de capaciteit van het zorgpersoneel verantwoordelijk voor de vaccinaties kan hierop van invloed zijn. In de media is al meerdere keren bericht over het gebrek aan vaccins, dus het kan voorkomen dat de vaccinatiecampagne hierdoor vertraging oploopt. We houden het in de gaten en zullen hierover informeren wanneer dit noodzakelijk is. Omdat er een beperkte beschikbaarheid van Imvanex is in Europa, heeft het EMA (European Medicine Agency) daarnaast aanbevolen dat het Amerikaanse vaccin Jynneos (dat hetzelfde vaccin is als Imvanex en door dezelfde fabrikant gemaakt wordt) gebruikt kan worden voor bescherming tegen MPX-VID.
Hoe wordt het toegediend?
Het vaccin wordt onder de huid ingespoten. Niet eerder dan 28 dagen daarna wordt er een tweede dosis toegediend. De meeste mensen krijgen twee dosis van het vaccin toegediend, tenzij je voor 1975 geboren bent en nog gevaccineerd bent tegen het pokkenvirus. Na 1975 werden mensen in Nederland niet meer gevaccineerd tegen het pokkenvirus. Mensen die voor 1975 zijn gevaccineerd hoeven maar een dosis van het vaccin te krijgen. Dat geldt ook voor mensen met hiv die in het verleden een pokkenvaccin hebben gehad, tenzij zij een CD4-getal lager dan 200 hebben en/of leven met een andere immuun compromitterende aandoening. Mocht je hier onzeker over zijn, schroom dan niet om te overleggen met je hiv-behandelaar.
Zijn er bijwerkingen/ is het veilig?
Imvanex is veilig om toegediend te krijgen als vaccin, ook voor mensen met hiv. In het geval van een CD4-getal lager dan 200 of als je een andere immuun compromitterende aandoening hebt, zal je behandelaar altijd met je bespreken of het vaccin voor jou een goede optie is. Neem contact op met je behandelaar als je hier vragen over hebt.
De bijwerking van Imvanex zijn mild en vergelijkbaar met andere vaccinaties. In de meeste gevallen rapporteren mensen milde hoofdpijn, pijn op de plek van injectie en misselijkheid. Er bestaat bij vaccineren altijd kans op flauwvallen, dus neem na de vaccinatie even rustig de tijd voordat je verder gaat met je dag. Als het goed is, zal diegene die je het vaccin toedient je hier naar vragen (of je eerder bent flauw gevallen bij een vaccinatie) en hierop voor, tijdens en na de vaccinatie op anticiperen.
Meer weten?
Op de website van man-tot-man vind je meer informatie over MPX-VID, inclusief foto’s en tips over hoe je jezelf kunt beschermen.
Heb je vragen over MPX-VID? Bel het informatienummer 088-7674020, bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.