Werk en geld

Mensen met hiv staan midden in het leven. Dus opleiding, werk en inkomen zijn gewone, dagelijkse onderwerpen. Lees meer over toeslagen en verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Informatiebronnen helpen je verder op weg. Loop je op je werk tegen dingen aan? Je vindt hier tips en tools om mee aan de slag te gaan.

Geldzaken

Leven met hiv kan extra kosten meebrengen. Het zijn meerkosten omdat het dagelijkse leven duurder is dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.

Lees meer... >

Collectieve zorgverzekering

Via Klap b.v. biedt de vereniging haar leden voor 2019 korting aan op zowel basis- als aanvullende polissen van een aantal zorgverzekeraars. Je krijgt deze korting als je lid wordt van het collectief. Dit kan gratis als je lid bent van de Hiv Vereniging.

Lees meer... >

Zorgverzekering

Halverwege november krijgt iedereen een nieuw aanbod van de huidige zorgverzekeraar. Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Je moet de polisvoorwaarden checken. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners ook in 2019 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven.

Lees meer... >

Int. student en zorgverzekering

Er komen elk jaar steeds meer internationale studenten naar Nederland om hier te studeren. Waaronder ook studenten die hun hiv-status kennen. Ze zijn hier met een studievisum en zijn verplicht om een zorgverzekering te hebben. Op basis van dit studievisum kan men alleen een particuliere studentenzorgverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld bij OOMS of AON.

Lees meer... >

Positief je opleiding volgen

Wanneer je te horen gekregen hebt dat je hiv-positief bent, kan dit het verloop van je opleiding beïnvloeden. Misschien kun je je moeilijker concentreren, vallen resultaten wat tegen of wordt studeren gewoonweg even onbelangrijk. Of  je vraagt je af of hiv invloed zal hebben op je opleiding of studie en of bij je werkvooruitzichten.

Lees meer... >

Aan het werk

Gezondheidsvragen, in welke vorm dan ook, mogen tijdens de sollicitatieprocedure niet gesteld worden. Toch kunnen mensen met hiv moeilijkheden ondervinden bij het zoeken en krijgen van werk, bijvoorbeeld doordat er wegens langdurige ziekte een ‘gat’ in het CV zit. Veel mensen vragen zich af in hoeverre ze toch iets moeten zeggen over hun hiv-status.

Lees meer... >

Vertellen op je werk

Het is een persoonlijke afweging of je wel of niet over je hiv-status vertelt op je werk. In ieder geval ben je niet verplicht iets te melden over je status. En als je het wel wilt, wat is dan de meerwaarde voor jezelf?

Lees meer... >

Goed en gezond werken

Hiv kan worden beschouwd als een chronische aandoening. Mensen met hiv hebben, als zij goed zijn ingesteld op hun behandeling, prima arbeidsmogelijkheden. Medicatie of het switchen van medicatie kan bijwerkingen geven, waardoor doorwerken tijdelijk even wat lastiger is. De bedrijfsarts kan een actieve rol spelen bij het ‘aan het werk blijven’.

Lees meer... >

Bedrijfsarts en arbodienst

Je bent niet verplicht iets te melden over de diagnose als je ziek bent. Je hoeft dus de vraag: ‘Wat is er aan de hand?’ niet te beantwoorden. Wel moet je aangeven wanneer je verwacht weer aan het werk te kunnen. Dus, de werkgever mag wel vragen op welke termijn je verwacht weer te kunnen werken en tot welk werk je dan in staat bent.

Lees meer... >

Werken buiten Nederland

Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel voorwaarden of beperkingen gelden aan dat verblijf.

Lees meer... >

Spreekuur hiv en werk

Voor mensen met hiv die vragen hebben over werk of daarbij ondersteuning zoeken biedt de Hiv Vereniging een spreekuur. Of het nu gaat om reïntegratie, aan het werk blijven, een beslissing van het UWV of om de WIA, zo lang je vraag werkgerelateerd is, kun je er terecht.

Lees meer... >