Werk en geld

Mensen met hiv staan midden in het leven. Dus opleiding, werk en inkomen zijn gewone, dagelijkse onderwerpen. Lees meer over toeslagen en verzekeringen, zoals de zorgverzekering. Informatiebronnen helpen je verder op weg. Loop je op je werk tegen dingen aan? Je vindt hier tips en tools om mee aan de slag te gaan.

Geldzaken

In het dagelijkse leven kan hiv extra kosten voor je meebrengen. Het zijn meerkosten die het leven duurder maken dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.

Lees meer... >

Collectieve zorgverzekering

Via Klap b.v. biedt de vereniging haar leden voor 2019 korting aan op zowel basis- als aanvullende polissen van een aantal zorgverzekeraars. Je krijgt deze korting als je lid wordt van het collectief. Dit kan gratis als je lid bent van de Hiv Vereniging.

Lees meer... >

Zorgverzekering

Halverwege november krijgt iedereen een nieuw aanbod van de huidige zorgverzekeraar. Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Je moet de polisvoorwaarden checken. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners ook in 2019 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven.

Lees meer... >

Zorgverzekering internationale studenten

Studenten van over de hele wereld zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten als zij in Nederland komen studeren. Vaak is dat een particuliere studenten zorgverzekering waarbij de vergoeding van hiv-zorg meestal is uitgesloten. Gelukkig zijn er manieren om verstrekking en vergoeding van hiv-zorg en medicatie toch mogelijk te maken.

Lees meer... >

Positief je opleiding volgen

Wanneer je te horen gekregen hebt dat je hiv-positief bent, kan dit het verloop van je opleiding beïnvloeden. Misschien kun je je moeilijker concentreren, vallen resultaten wat tegen of wordt studeren gewoonweg even onbelangrijk. Of  je vraagt je af of hiv invloed zal hebben op je opleiding of studie en of bij je werkvooruitzichten.

Lees meer... >

Aan het werk

Tijdens de sollicitatieprocedure mogen geen gezondheidsvragen gesteld worden. Dus ook geen vragen over hiv. Je bent trouwens ook niet verplicht zelf iets hierover te melden. Het is in het geheel niet relevant. Mensen met hiv kunnen namelijk werken in wat voor functie en in welke sector dan ook. De Wet gelijke behandeling beschermt een sollicitant of werknemer tegen discriminatie vanwege hiv binnen de werkomgeving.

Lees meer... >

Vertellen op je werk

Het is een persoonlijke afweging of je wel of niet over je hiv-status vertelt op je werk. In ieder geval ben je niet verplicht iets te melden over je status. En als je het wel wilt, wat is dan de meerwaarde voor jezelf?

Lees meer... >

Eigen bedrijf

Mensen met hiv kunnen te maken hebben met wisselende energie. Het starten van een eigen bedrijf geeft je mogelijkheden om meer een eigen koers te varen. Je kunt het werk makkelijker aanpassen aan perioden van wisselende energie en je werktijden zelf bepalen.

Lees meer... >

Goed en gezond werken

Mensen met hiv kunnen werken in elke functie en in welke sector dan ook. Ze hebben prima arbeidsmogelijkheden . Gebrek aan energie of vermoeidheidsverschijnselen kunnen een rol spelen. De juiste balans vinden bij het werken is daarom belangrijk.

Lees meer... >

Bedrijfsarts, arbodienst en UWV

Je bent niet verplicht iets te melden aan je werkgever over je hiv-diagnose als je een keertje ziek bent. Zelfs de vraag: ‘Wat is er aan de hand?’ hoef je niet te beantwoorden. Wel moet je aangeven wanneer je verwacht weer aan het werk te kunnen. Dus, de werkgever mag wel vragen op welke termijn je verwacht weer te kunnen werken en tot welk werk je dan in staat bent.

Lees meer... >

Werken buiten Nederland

Voor kortdurend toeristisch verblijf in een land gelden voor mensen met hiv in het algemeen geen beperkingen. Als je langer dan vier maanden in een land wilt blijven kunnen er wel voorwaarden of beperkingen gelden aan dat verblijf.

Lees meer... >