In balans aan het werk

Mensen met hiv kunnen prima werken in elke functie en sector. Hiv hoeft je werk of functioneren niet te hinderen. Balans blijven vinden tussen je werk, privé en energie is belangrijk.

In het kort:

 • Organiseer je werk op een manier die bij jouw situatie past
 • Zorg voor goede balans tussen werk en energie
 • Maak goede afspraken met werkgever of bedrijfsarts
 • Zelfmanagement draagt bij aan een goede balans en gezondheid

In balans

Het is belangrijk dat je je werk kunt blijven doen op een manier die voor jou optimaal is en wat goed werkt in jouw situatie. Dus als je merkt dat je op je tenen moet lopen of 's avonds geen tijd meer hebt om te ontspannen, is het zaak om even pas op de plaats te maken.

Mensen met hiv kunnen in vergelijking met anderen soms wat vaker moe zijn, bijvoorbeeld vanwege slaap- of psychische problemen. Vermoeidheid heeft effect op je functioneren. Het gebruik of het switchen van medicatie kan eventueel tijdelijk bijwerkingen geven. Doorwerken kan dan even wat lastiger zijn.

Probeer een goede balans te vinden tussen je dagelijkse routine, je werkzaamheden, de eventuele werkdruk en je energie. Hiermee kun je problemen of uitval op een later moment voorkomen.

Op locatie werken of thuis

De een vindt thuis werken prettig, de ander houdt juist van het vaste ritme op locatie en het werken met collega’s. Werken in een thuissituatie maakt de scheiding tussen werk en privé vaag en kan onrust oproepen. Balans vinden tussen een nieuwe routine thuis, werken op locatie en je energie kan ondersteuning bieden.

Ga na of thuiswerken past in jouw situatie. Wat werkt goed voor jou, welke afspraken kun je maken met je werkgever en heb je specifieke ondersteuning nodig? Misschien wordt thuiswerken wel een vast onderdeel van je werk, dus vraag je af wat voor jou de beste verdeling is tussen thuiswerken en op locatie.

Maak goede afspraken

Het past in een nieuwe stijl van werken om een juiste balans te vinden en te houden. Ook de bedrijfsarts kan hierbij een actieve rol spelen om je hierin te ondersteunen.

In overleg met je leidinggevende kun je goede afspraken maken over je werk en wat bij jou het beste past. Hiv hoeft hierbij trouwens niet eens aan de orde te komen. Voor iedere werknemer is een juiste balans belangrijk.

Richtlijnen

Mensen met hiv kunnen in elke sector gewoon hun werk doen, zonder infectiegevaar voor collega’s en klanten. Dus ook in sectoren als de gezondheidszorg, de horeca, het onderwijs of de voedingsindustrie. Werken volgens de geldende richtlijnen is in alle werksituaties voldoende.

Tips voor werknemers met hiv

Wat kun je doen om het op de werkvloer zo aangenaam mogelijk te maken en te houden? Een aantal, misschien voor de hand liggende, tips die de werksfeer ten goede kunnen komen.

 • Maak goede afspraken met je leidinggevende over je werk en wat voor jou het beste werkt.
 • Meer thuiswerken biedt wellicht een goede oplossing voor een juiste balans.
 • De bedrijfsarts kan een actieve rol spelen bij het jou ondersteunen om op een voor jou goede manier aan het werk te kunnen blijven.
 • Zorg er voor dat er regelmatig voortgangsgesprekken plaatsvinden, die ook genotuleerd worden en in je personeelsdossier worden opgenomen.
 • Als je dat wilt: informeer je werkgever en de bedrijfsarts over (de impact van) je hiv-status op jouw werkzaamheden.
 • Probeer, zolang het kan, goed en gezond aan het werk te blijven. Dit geeft structuur, afleiding, sociale contacten en zingeving.
 • Wil je vanwege je gezondheid (een tijdje) minder gaan werken. Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden, ook over de eventuele financiële gevolgen.

Vragen?

Bij vragen neem contact op met het Servicepunt via 020 - 689 25 77. Te bereiken op ma-di-do van 14.00 tot 22.00 uur of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Sport en bewegen

Lees meer: >

Bedrijfsarts, arbodienst en UWV

Lees meer: >