Seks als je ouder wordt

Voor de meeste ouderen is seksualiteit minder belangrijk dan voor de meeste jongeren, maar het wil helemaal niet zeggen dat het geen rol speelt. Veel ouderen vrijen regelmatig en de meesten zijn tevreden over hun seksuele relatie. Je mogelijkheden veranderen als je ouder wordt, maar je behoeften ook. Bovendien kunnen toegenomen levenservaring en zelfkennis je helpen bij het aanpassingsproces.

Het accent kan verschuiven van geilheid naar intimiteit, maar zelfs dat hoeft niet bij iedereen zo te gaan: voor die ene zeventiger kan neuken wél heel belangrijk zijn. Het maakt natuurlijk veel uit of je een relatie hebt. Als je samen oud wordt, kan jullie seksleven meeveranderen bij elke volgende levensfase, maar het kan ook zijn dat de ontwikkeling bij elk van jullie beiden heel anders verloopt. Bij vrouwen kan het anders gaan dan bij mannen.
Ook belangrijke levensgebeurtenissen kunnen grote invloed hebben:

  • het verlies van een partner;
  • het verlies van je mobiliteit;
  • een late coming-out als homo;
  • een positieve hiv-test terwijl je al op leeftijd bent.

Naarmate je ouder bent, is het lastiger om na zo'n gebeurtenis je seksleven weer op te pakken. Soms zal dat niet lukken en komt alles stil te liggen. En soms kan het na jaren dan inééns gebeuren dat er weer iets opbloeit in een tuin die verdroogd leek.

Uiterlijk

Als je zestigplusser bent, zie je er niet meer zo uit als toen je twintig was. Als je uiterlijk altijd heel belangrijk voor je is geweest, komt dat harder aan dan wanneer je je er nooit zo druk om hebt gemaakt. Wat zie je als je in de spiegel kijkt? Wat is het beeld dat je van jezelf hebt? Voor een deel kun je het verval uitstellen, door te bewegen en verstandig te eten. Maar voor een deel zul je moeten accepteren dat jij oud wordt, en dus je lichaam ook. Als je je ervan bewust bent dat er meer aantrekkingskrachten zijn dan alleen die van een mooi lijf, is het makkelijker om ouder te worden.

Seksuele problemen

Net als bij veel andere aspecten van het ouder worden, geldt bij je seksleven: je weet niet altijd meteen wat de oorzaak is van een verandering of een probleem:

  • veranderingen in je uiterlijk;
  • veranderingen in hoe je seksualiteit  beleeft;
  • je seksdrive;
  • je lichamelijke functioneren: krijg je een erectie, krijg je een vochtige vagina, heb je pijn bij het vrijen, raak je snel uitgeput?

Komt het doordat je hiv hebt of door bijwerkingen van de medicijnen die je slikt, of door een andere ziekte, of komt het simpelweg doordat je ouder wordt? Als je serieuze problemen hebt, loont het de moeite om dat uit te zoeken. Praat erover met je huisarts, je hiv-behandelaar of je hiv-consulent. Aan sommige dingen kan wel degelijk iets  worden gedaan, zoals: een lage testosteronspiegel, erectieproblemen of bijwerkingen van medicijnen. Soms valt iets niet op te lossen, maar wel te verminderen of uit te stellen, en soms moet je ermee leren leven.
Lees extra informatie over oud worden en seks op de website seksualiteit.nl van Rutgers.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Seksuele problemen

Lees meer >

Seks, drugs en alcohol

Lees meer >