Testen op hiv

Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Of drugs gebruikt en daarbij met een ander materiaal uitgewisseld? Of heb je klachten die op hiv kunnen wijzen? Doe dan een hiv-test.

Neem voor persoonlijk advies contact op met de Infolijn van Soa Aids Nederland, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag. 

Testen - in het kort:

 • Je kunt je laten testen bij de huisarts, GGD of een hiv-sneltestlocatie, of een thuistest doen.
 • Als het risico-contact minder dan 72 uur geleden plaatsvond, is een PEP-kuur een optie. Hiermee kun je een hiv-infectie mogelijk voorkomen.
 • De derde generatie hiv-test geeft acht weken na het risico-moment een betrouwbare uitslag. Herhaal deze test twaalf weken na het risico-moment wanneer de uitslag negatief is.
 • De vierde generatie hiv-test geeft zes weken na het risico-moment een betrouwbare uitslag. Vaak kan deze test hiv na vier weken ook al aantonen. Herhaal deze test twaalf weken na het risico-moment wanneer de uitslag negatief is.
 • Een RNA-test kan hiv al na één tot vier weken na het risico-moment aantonen, maar deze test is niet overal beschikbaar.
 • Een sneltest geeft binnen een uur resultaat. Deze wordt afgeraden als je PrEP gebruikt omdat de test dan minder betrouwbaar is.

Is een hiv-test nodig?

Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hier lees je meer over de kans op overdracht van hiv.

Je kunt je bijvoorbeeld op hiv laten testen in de volgende gevallen:

 • Je hebt seksueel contact zonder condoom gehad met iemand die hiv heeft en die geen onderdrukt virus heeft.
 • Je hebt seksueel contact zonder condoom gehad met iemand van wie je niet weet of die hiv heeft.
 • Je hebt een prikaccident gehad met iemand die hiv heeft en die geen onderdrukt virus heeft.
 • Iemand heeft je geïnformeerd dat je risico hebt gelopen
 • Je hebt klachten die op een hiv-infectie duiden (zie ‘acute infectie’ voor meer info)

Welke test op welk moment?

Welke test geschikt is en wanneer je je kunt laten testen hangt af van hoe lang geleden het risico-moment was. Wanneer heb je mogelijk risico gelopen?

 

Waar kun je een hiv-test doen?

Er zijn verschillende manieren om een hiv-test te laten doen. De kosten en het soort test kunnen per plek verschillen. Check hieronder welke plek het best bij jou past.

 

Verschillende soorten hiv-testen

Er zijn verschillende manieren om in het bloed te testen of iemand hiv heeft. Er wordt getest op onder andere antistoffen en antigenen. Hier lees je meer wat antistoffen en antigenen zijn. Voor hiv-1 en hiv-2 worden dezelfde testen gebruikt.

 

Gratis hiv-test

 • Wanneer je eigen risico al op is, kun je ook kosteloos een hiv-test bij de huisarts laten doen. Als je eigen risico nog niet op is gaan de kosten van een hiv-test van je eigen risico af, en moet je er dus wel voor betalen.
 • Bij de GGD zijn hiv-testen gratis voor jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen die gewaarschuwd zijn of klachten hebben. Ook wanneer je uit een land komt waar veel soa’s voorkomen kun je je gratis laten testen bij de GGD. Check op de website van de GGD bij jou in de buurt of er plek voor je is.
 • Wanneer je als man seks hebt met mannen, kun je terecht bij het Testlab voor een gratis hiv-test. Voorwaarde is wel dat je in één van de volgende regio’s woont: Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Dordrecht, regio Haaglanden (Den Haag, Delft en omgeving), regio Gelderland-Zuid (Nijmegen en Tiel) of in Groningen (provincie), Drenthe of Friesland. Je vindt hier de voorwaarden en meer informatie.
 • Ook kun je een gratis hiv-sneltest doen in Amsterdam en Rotterdam bij AHF Checkpoint. Je vindt de openingstijden hier.
 • Woon je in een asielzoekerscentrum (AZC)? Je kunt je gratis laten testen bij het gezondheidscentrum van het AZC.

Hiv-test voor mensen zonder verblijfsvergunning of zorgverzekering

Als je geen verblijfsvergunning of zorgverzekering hebt, kun je alsnog altijd een hiv-test laten doen. Mocht je positief worden getest, heb je ook zonder verzekering recht op een behandeling.

Hiv-test bij zwangere vrouwen

In Nederland worden zwangere vrouwen standaard getest op hiv. Vrouwen worden standaard getest, omdat bij behandeling van hiv tijdens de zwangerschap er voor gezorgd kan worden dat de baby geen hiv krijgt. De test wordt dus niet voor de moeder gedaan, maar voor het ongeboren kind.

Hiv-test en PrEP

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) kan invloed hebben op de uitslag van een hiv-test. PrEP kan er namelijk voor zorgen dat de antilichaamproductie minder sterk is dan normaal, en dat een hiv-test niet positief uitslaat terwijl je wel hiv hebt. Dit komt voornamelijk voor bij hiv-sneltesten. We adviseren daarom een gewone hiv-test te doen als je PrEP slikt, en geen hiv-sneltest.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Starten met de hiv-behandeling

Lees meer: >

Wat is hiv?

Lees meer: >

Overdracht van hiv

Lees meer: >