Seksuele problemen

Als er iets aan de hand is met je seksuele beleving of gedrag, ben jij de enige die kan bepalen of dat een probleem is. Als jij er geen last van hebt, is het geen probleem. Bij veel seksuele problemen spelen lichamelijke en psychische factoren een rol. Bijvoorbeeld: door lichamelijke pijn neemt je zin in seks af. Ook je relatie kan er natuurlijk mee te maken hebben.

In het kort:

  • Seksuele problemen kunnen bij iedereen voorkomen
  • Er zijn veel verschillende oorzaken voor seksuele problemen
  • Zoek hulp wanneer de problemen niet overgaan of je je veel zorgen maakt

Het is vaak lastig om oorzaak en gevolg te onderscheiden, zeker als problemen al langer bestaan. En het ene seksuele probleem kan een ander seksueel probleem veroorzaken. Zo kan een droge vagina of een erectieprobleem maken dat jij minder zin hebt in seks, wat ertoe kan leiden dat je partner het buiten de deur zoekt, waardoor jij emotioneel geblokkeerd raakt. Het is niet eenvoudig om zoiets weer te ontwarren.
Praat erover met je huisarts, je hiv-behandelaar of je hiv-consulent. Aan sommige dingen kan wel degelijk iets worden gedaan, zoals: een lage testosteronspiegel, erectieproblemen of bijwerkingen van medicijnen. Soms valt iets niet op te lossen, maar wel te verminderen of uit te stellen, en soms moet je ermee leren leven.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Mentale gezondheid

Lees meer >

Seks, drugs en alcohol

Lees meer >

Seks als je ouder wordt

Lees meer >