De vereniging heeft als basis haar leden. Daarnaast zou de vereniging zonder haar vrijwilligers weinig activiteiten voor mensen met hiv neer kunnen zetten. Zij zijn dan ook de kurk waarop de vereniging drijft. Voor de dagelijkse gang van zaken, belangenbehartiging, informatievoorziening en de ondersteuning van de vrijwilligers zijn het bestuur en het landelijk bureau verantwoordelijk.Tijdens de Algemene Leden Vergadering legt het bestuur verantwoording af.
Contactgegevens
Postadres: Postbus 15847 1001 NH Amsterdam
Bezoekadres: Eerste Helmersstraat 17 - A3, 1054 CX, Amsterdam
Tel: 020 - 616 01 60
ING: 276979
IBAN: NL31INGB0000276979
KvK: 40535421
RSIN: 007884874
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Servicepunt voor vragen over leven met hiv tel: 020 - 689 25 77 - ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Mijn Hiv Vereniging
Leden van de Hiv Vereniging hebben toegang tot een ledenportaal via het internet. Als lid van de vereniging kun je hier inloggen met een bij de Hiv Vereniging bekend e-mailadres waarna je een wachtwoord kan aanmaken. Via dit ledenportaal kun je je eigen (adres)gegevens aanpassen. Ook kun je op je persoonlijke pagina aangeven of je ledencommunicatie digitaal wilt ontvangen. Lees hier meer.
Het bestuur
De Algemene Ledenvergadering (ALV) benoemt een bestuurslid voor een periode van drie jaar, welke maximaal eenmaal met een zelfde periode door de ALV verlengd kan worden. Het Algemeen Bestuur vergadert maandelijks; deze vergaderingen zijn op verzoek bij te wonen. Het Dagelijks Bestuur is een afvaardiging van het Algemeen Bestuur.
Het landelijk bureau
Het landelijk bureau heeft een algemeen directeur en er zijn stafmedewerkers voor: (digitale) informatievoorziening, belangenbehartiging, medische zaken en zorg, vrijwilligersbeleid/ondersteuning, onderling contact en ondersteuning en voor specifieke projecten. De stafmedewerkers worden ondersteund door het secretariaat en vrijwilligers.
samenwerking
Tussen het bestuur en de medewerkers van het landeijjk bureau bestaat een sterke samenwerking. Individuele bestuursleden zijn op basis van hun portefeuille verbonden met een medewerker. In de praktijk is het landelijk bureau het aanspreekpunt in het algemeen. Het Servicepunt is de plek waar vragen over hiv en leven met hiv, activiteiten of voorlichting kunnen worden voorgelegd.
bestuursleden
In het bestuur zitten (naar functie en/of werkgebied):
- Voorzitter, Bertus Tempert
- Penningmeester, Leo de Kam
- Secretaris, Ed Rosbergen
- Seksuele gezondheid en testen, Peter van Delft
- Communicatie, Sander van Oorspronk
- Algemeen bestuurslid, Niels Drost
- Maatschappelijke en juridische zaken, vacant
- Medische zaken en zorg, vacant
medewerkers landelijk bureau
Op het landelijk bureau zijn betaalde medewerkers en ondersteunende vrijwilligers actief:
Directeur
Medewerkers:
- belangenbehartiger Maatschappelijke en juridische zaken, Mr. Ronald Brands
- belangenbehartiger Medische zaken en zorg, Drs. Renee Finkenflügel
- medewerker individuele informatievoorziening & vrijwilligersbeleid, Jeroen Mansvelders (BIG nr. 69037716430)
- medewerker Communicatie, Sien van Oeveren
- medewerker Communicatie, Tomas Derckx
- officemanager, Reina Balvers
- medewerker Secretariaat, Sander de Groot
- medewerker Secretariaat, Jacqueline Lammen
routebeschrijving
Hiv Vereniging
1e Helmersstraat 17 - A3, 1054 CX, Amsterdam
Met de auto
Vanaf de Ringweg West (A10 of E22) neemt u afslag Osdorp (S106) en gaat u bij de stoplichten rechtsaf, richting Amsterdam Centrum waar u uitkomt op het Surinameplein. Op deze rotonde gaat u rechtsaf de brug over en volgt u de weg mee naar links. U bevindt zich nu op de Overtoom. Aan het eind van de Overtoom (dat is een T-splitsing) gaat u linksaf de Stadhouderskade op waarna u meteen weer linksaf de Eerste Helmersstraat inrijdt.
Openbaar vervoer
De Eerste Helmersstraat is met het openbaar vervoer bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal Station met de tramlijnen 1, 2, 5 en bus 172 (halte Leidseplein). Wanneer u vanaf het Leidseplein richting Stadhouderskade loopt (u laat het plein achter u liggen, het hotel American is aan uw rechterhand), gaat u op de Stadhouderskade rechtsaf. U loopt door tot aan de T-splitsing (de Overtoom is aan uw linkerhand), de kade heet hier inmiddels Nassaukade. Op de hoek van de Overtoom ziet u een sportwinkel. U steekt hier de weg over. De Eerste Helmersstraat loopt parallel met de Overtoom, met andere woorden, is de volgende straat links.
De Algemene Ledenvergadering
De Algemene Ledenvergadering (ALV) is het hoogste besluitvormende orgaan van de vereniging. De ALV komt per bestuursbesluit (minimaal) twee keer per jaar bijeen of zoveel vaker als de leden dit noodzakelijk achten (met inachtneming van hetgeen hierover in de pdf statuten (4.03 MB) is bepaald). Het Algemeen Bestuur nodigt haar leden van harte uit om de ledenvergaderingen bij te wonen. In de ALV wordt bij monde van het bestuur verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid, en wordt besloten over het te voeren beleid. Door het bijwonen van de ALV kun je actief bijdragen aan het beleid.
Agenda en vergaderstukken
Het bestuur stelt uiterlijk 6 weken voor aanvang van een ALV een conceptagenda op. Deze wordt verspreidt onder alle leden en op de website geplaatst. Leden kunnen tot uiterlijk 3 weken voor een ALV schriftelijk en gemotiveerd agendapunten indienen. Deze werkwijze maakt het de deelnemers aan de ledenvergadering mogelijk om er tijdig kennis van te nemen en zich voor te bereiden op besluitvorming.
De vergaderstukken worden uiterlijk 2 weken voorafgaand aan een ALV toegezonden aan de leden die daarom verzoeken.
De eerstvolgende ledenvergadering
Meestal wordt de ledenvergadering in mei en november gepland. Alle leden ontvangen een uitnodiging voor de ALV, inclusief een aanmeldformulier. Aanmelden kan door middel van het aanmeldformulier en een eventuele volmacht.
de datum
De eerstvolgende ALV is op zaterdag 22 mei 2021
conceptagenda
Dit is de voorlopige agenda.
Na de goedkeuring van de bestuurlijke ontwikkeling tijdens de ALV van november 2020, zal deze keer de statutenwijziging op de agenda komen.
- Opening
Opening en welkomstwoord door de voorzitter
Vaststellen definitieve agenda - Mededelingen
- Verslag ALV 14 november 2020
Worden ter goedkeuring voorgelegd aan de ALV - Stemrecht werknemers van de Hiv Vereniging
Aan de hand van een memo - Bestuurlijke ontwikkeling - statutenwijzinging
- Concept jaarverslag 2020
Wordt ter bespreking en goedkeuring voorgelegd aan de ALV - Concept jaarrekening 2020
Wordt ter bespreking en goedkeuring voorgelegd aan de ALV
- Concept jaarrekening 2020
- Advies Financiële Commissie
Ingekomen moties
Worden ter vergadering behandeld en voorzien van bestuursadvies - Uitslag verkiezingen
- Rondvraag/sluiting
stemmen
Tijdens de ALV wordt door de leden gestemd over diverse (beleids)zaken, hierbij kun je denken aan werkplannen, begrotingen, jaarverslagen en jaarrekeningen maar ook over beleidsnotities die gaan over langere termijn plannen zoals een meerjarenbeleidsplan of een notitie over de seksuele gezondheid van mensen met hiv. Stemmen gebeurt door middel van stemkaartjes of, bij een gesloten stemming, via een stemformulier.
Leden die nog niet door het bestuur geaccepteerd zijn als nieuw lid zijn van harte welkom op de vergadering, maar kunnen niet stemmen.
Kun of wil je de ALV niet bijwonen, maar wil je wel je stem laten horen? Dat kan. Artikel 22, lid 5 van de Statuten van Hiv Vereniging luidt: Ieder lid brengt in de desbetreffende vergadering één stem uit. Een lid kan een ander lid machtigen namens hem aan de stemming deel te nemen. Het lid, dat gemachtigd wordt, kan namens ten hoogste twee andere leden aan de stemming deelnemen en dient zijn volmachten ten minste één week voor de dag van de algemene vergadering aan de secretaris te hebben toegezonden.
Wil je een ander lid machtigen dan kun je dit aangeven op het pdf volmachtformulier (107 KB) . Lees wel eerst de spelregels die gelden bij een zogenaamde volmacht:
- je dient eigenhandig de naam van de gemachtigde te vermelden
- je dient er voor te zorgen dat de volmacht - door beiden ondertekend - uiterlijk één week voor aanvang van de betreffende ALV bij de vereniging ontvangen is
- nadien ontvangen volmachten kunnen niet meer in behandeling worden genomen
- de gemachtigde ontvangt bij de inschrijfbalie stemformulieren voor zichzelf en de volmacht(en)
moties en amendementen
Leden kunnen schriftelijk en gemotiveerd een motie en/of amendement indienen. Ter bevordering van een ordelijk verloop van een ALV heeft het bestuur daarvoor wel een aantal richtlijnen vastgesteld:
- moties en amendementen dienen uiterlijk één week voor aanvang van de betreffende ledenvergadering bij het bureau () van de vereniging ontvangen te zijn
- het bestuur zal deze moties en amendementen van een advies voorzien
- het bestuur zal de ledenvergadering voorstellen later ontvangen moties en amendementen, of moties die tijdens de vergadering worden ingediend, niet tijdens de betreffende vergadering in behandeling te nemen, maar aan te houden tot de volgende ALV
- staande de vergadering ingediende moties worden wel in stemming gebracht indien eerst tijdens de vergadering feiten en/of omstandigheden blijken die tot een directe besluitvorming nopen (motie van orde, motie van wantrouwen e.d.)
Wil je een motie en/of amendement indienen, dan kun je dit doen via het speciale document motieformulier (86 KB) of document amendementformulier (86 KB) .
Meer informatie
Indien je meer informatie wilt over de ALV dan kun je contact opnemen met officemanager Reina Balvers via telefoonnummer 020-6160160 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Statuten en Algemeen Reglement
De statuten van de Hiv Vereniging zijn in 2008 grondig herzien. Het betrof in hoofdzaak een modernisering, mede als gevolg van nieuwe wetgeving, maar ook het incorporeren van “best practices” in verenigingsland en formalisering van de huidige praktijk binnen de vereniging. Ook was aanpassing gewenst omdat de oude statuten, het Huishoudelijk Reglement en de Bijzondere Reglementen geen consistent geheel vormden. Lees pdf hier (4.03 MB) de statuten (pdf).
Naast de statuten beschrijft het Algemeen Reglement onderwerpen zoals lidmaatschap; contributie; taken bestuursleden; vergoeding van kosten e.d. In de inhoudsopgave van pdf het reglement (139 KB) zie je de complete lijst van onderwerpen (pdf).
Klachtencommissie en Commissie van Beroep
Waar mensen samenwerken kunnen verschillen van mening of conflicten ontstaan en kunnen personen zich ontevreden voelen. Meestal kan dat worden opgelost door dit bespreekbaar te maken. Toch zijn er situaties te bedenken waarin een gesprek niet leidt tot een oplossing.
Hiervoor zijn de Klachtencommissie (voor externen) en de Commissie van Beroep (voor leden en vrijwilligers) in het leven geroepen. De drie gekozen commissieleden zitten zowel in de Klachtencommissie als in de Commissie van Beroep.
Klachtencommissie
De Klachtencommissie kan worden ingeschakeld bij onvrede over de organisatie van de vereniging en de bejegening of behandeling door de vereniging of personen die werkzaam zijn voor de vereniging.
De leden van de klachtencommissie worden door de Algemene Ledenvergadering benoemd en zij hanteren het Klachtenreglement van de Hiv Vereniging.
Je kunt de klachtencommissie bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Commissie van Beroep
De Commissie van Beroep wordt ingeschakeld bij geschillen tussen leden (dus ook bestuur contra vrijwilliger(s)).Taak van de Commissie van Beroep is om te bemiddelen. Als dit niet lukt, of bij ontevredenheid, wordt het geschil voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering, waar de Commissie van Beroep verslag doet.
Je kunt de Commissie van Beroep via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De leden van de Commissie van Beroep stellen zich hieronder aan je voor:
Marjo van Bergen
‘Van 2010 tot begin 2014 heb ik bij ShivA gewerkt als geestelijk verzorger en trainer. Daar organiseerde en begeleidde ik de retraites en deed ik de inhoudelijke coördinatie van de landelijke herdenking op Aids Memorial Day. Ik ben humanistisch raadsvrouw en heb een vrij gevestigde praktijk, In Transit coaching & zingeving. Daarbinnen begeleid ik mensen bij levensvragen, geef ik spirituele palliatieve zorg, organiseer ik retraites, en begeleid ik professionals bij het zinvol en geïnspireerd aan het werk blijven. Omgaan met morele dilemma’s hoort bij mijn vak en bij mijn werk. Mijn toetssteen daarbij is steeds het recht doen aan “de ander “, dat wil zeggen, het tegemoetkomen aan de rechten, belangen en verlangens van alle betrokkenen bij een bepaalde situatie. Ik ben bij het Humanistisch Verbond betrokken geweest bij het opstellen van de klachtenprocedure en het instellen van de klachtenadviescommissie’.
Herman Boers
‘Als homoman had en heb ik altijd affiniteit gehad met hiv. Mijn coming out was begin jaren ’80, tegelijkertijd met de eerste berichten over een aids in de VS. Als persoon en als professional heb ik veel gehad aan de verschillende bijeenkomsten en congressen van Hiv Vereniging Nederland. Na tien jaar voor de klas te hebben gestaan, werkte ik in de jaren negentig vooral in de hiv-aidszorg. Ik heb toen o.a. trainingsmateriaal over hiv/aids voor professionals geschreven en ondersteuning geboden aan de buddyprojecten. Vanaf 2000 deed ik tien jaar vrijwilligerswerk bij Schorer Buddyzorg als trainer en groepsbegeleider. De laatste jaren richt ik me vooral op deskundigheidsbevordering van (toekomstige) zorgprofessionals rond seksuele diversiteit. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg en dienstverlening, waarbij de cliënt en diens naasten centraal staan, is voor mij – naast persoonlijke betrokkenheid op een thema - een belangrijke drijfveer in mijn werk. Het zorgvuldig omgaan met klachten vormt daarvan een onderdeel. Klachten kunnen ook beschouwd worden als ‘gratis advies’ om het beter te doen in het vervolg. Als lid van de Commissie van Beroep en de Klachtencommissie wil ik dan ook een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van de dienstverlening van de Hiv Vereniging’.
Ger Brokx
'Ik ben sinds 1998 betrokken bij de Hiv Vereniging als vrijwilliger maatschappelijk-juridische belangenbehartiging, met name op het gebied van Hiv en Werk. In diezelfde periode ook actief geweest als penningmeester van de afdeling Noord-Holland (2001/2002), secretaris van het landelijk bestuur (2003-2009) en waarnemend voorzitter (2007 april t/m oktober). Beide commissies zijn van groot belang voor de vereniging. In mijn periode als secretaris ben ik druk bezig geweest dit klachtenreglement op te zetten en deze is gelukkig steeds aangepast, voor het laatst in 2014'.