Alex
Mijn naam is Alex Slooten, 45 jaar, hiv-diagnose gesteld in januari 2009. Hiv-leeftijd 12. Sinds 2017 actief als vrijwilliger voor Poz&Proud. In 2018 lid geworden van de Hiv Vereniging en dit jaar besloten om wat meer te willen betekenen voor de vereniging. Tot dusver wat kleine ondersteunende dingen gedaan zoals wat activiteiten in de Beurs van Berlage en de RAI (aidsconferentie 2018) samen met mijn partner die hiv-negatief is maar mij wel ondersteunt in de dingen die ik aanpak. Met de opgedane ervaringen hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan de ledenraad.
De activiteiten hebben door het coronavirus even stil gelegen en er is onderzoek gedaan bij de achterban over de ervaringen op allerlei niveaus wat het coronavirus met een ieder heeft gedaan. Hoe vervelend het ook was de afgelopen periode heeft het ook andere inzichten opgeleverd. De ledenraad kan denk ik hier veel mee doen in de nabije toekomst. Het lijkt mij een uitdaging om daar mijn steentje aan bij te dragen.
Cees
Mijn naam is Cees Janssen. Ik leef sinds juni 2010 met hiv. Ik ben single woon in Eindhoven. Ik ben inmiddels 57 en sta nog midden in het leven. Naast mijn vrijwilligerswerk heb ik een fulltime baan bij Nederlands grootste producent van moderne zitmeubelen. Al sinds het najaar van 2015 zet ik mij in voor de vereniging. Op dit moment zijn mijn voornaamste taken peer-counselor en workshopbegeleider van Positief Leven.
Tijdens de uitvoering van mijn taken als vrijwilliger heb ik steeds meer interesse gekregen voor de structuur van de vereniging. Mijn rol bij het invoeren van een nieuwe opzet van de vereniging is daarom niet vreemd. Vanuit mijn ervaringen van de afgelopen jaren kan ik in de ledenraad een spil zijn omtrent alle activiteiten van de vereniging die het bestuur en de uitvoeringsraad organiseren. Ik heb eerder bestuursfuncties vervuld bij bijvoorbeeld bij het COC Eindhoven en Gay sport vereniging Kouros uit Eindhoven. Naar mijn idee een mooie basis voor een positieve bijdrage aan de ledenraad.
Edwin
Ik ben 61 jaar oud en woon samen met mijn partner Cees in Voorburg en werk parttime bij de overheid. Ik leef samen met hiv sinds 1987. Ik leef daardoor langer met dan zonder hiv. Ondanks dat ik ook de donkere dagen met hiv heb meegemaakt, heb ik er zelf altijd goed mee om kunnen gaan en doe ik mijn best om er gezond oud mee te worden. Sinds eind 2008 was ik actief in de regio Haaglanden. Als vrijwilliger en als regio-coördinator. Ik heb dit 10 jaar met plezier gedaan en heb samen met de vrijwilligers en de GGD Haaglanden mooie projecten neergezet. Ook tijdens de aidsconferentie in Amsterdam.
Als ik iets geleerd heb, dan is het dat iedereen op zijn eigen manier omgaat met hiv. Het is de kracht om daarin te verbinden. Ik vind het belangrijk om een kritische stem te hebben. Kijken naar wat er in de vereniging gebeurt en reageren en het goede omarmen. Ontmoeten en ondersteunen zijn voor mij belangrijk. Wat ik wil is een open organisatie waarbij activiteiten en ontmoeten en zichtbaarheid in de regio belangrijk zijn. Controle op de doelstellingen en beloftes en uitvoering van het bestuur. Ook wil ik dat er bewustzijn blijft van de donkere tijd die ver achter ons ligt.
Eliane
Ik ben Eliane Becks-Nininahazwe. Meer dan 10 jaar heb ik mijn hiv-status verzwegen. Maar sinds 2014, dankzij de Hiv Vereniging, ben ik via de ‘hiv uit de kast’-campagne open over mijn hiv-status. Dit was ook het begin van mijn ‘carrière’ voor de Hiv Vereniging als bijvoorbeeld peer-counselor, via de werkgroep migrantenbelangen, of door interviews in de landelijke media. Door mijn werk via de Hiv Vereniging heb ik ontdekt dat hiv-activisme over stigma en discriminatie mijn passie is! Hierdoor kan ik het verschil maken in het leven van bv. mensen met hiv die oorspronkelijk niet uit Nederland komen. Werken met deze mensen is een must om naar nul nieuwe infecties te komen. Al 19 jaar staat hiv me niet in de weg!
Er valt nog steeds veel te verbeteren in Nederland. Zo ervaren nog steeds veel mensen stigma en discriminatie in hun dagelijkse leven. Ook zijn er nog veel mensen, zoals mensen met hiv die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, die het lastig vinden om aansluiting te vinden bij organisaties als de Hiv Vereniging. Als we naar nul nieuwe hiv-infecties willen, dan moeten ook deze onderwerpen toekomstbestendig ingericht worden. Dit behoeft visie en beleid en zijn, naast onze huidige prioriteiten, onderwerpen waar ik me hard voor ga maken in de ledenraad.
Jan
Mijn naam is Jan Niemeijer. Ik ben 52 jaar jong. Mijn hiv-leeftijd... Tja, dat is een beetje lastig. Begin 2018 is bij mij hiv geconstateerd. Een late diagnose. In combinatie met een naar plasmablastair lymfoom... Waarschijnlijk ben ik rond 2011 geïnfecteerd geraakt.. Hiv leeftijd is dus ruim 3 of 10 jaar.... Ik ben getrouwd en trotse vader van 3 adoptiekinderen uit Nigeria.
Ik wil graag iets betekenen voor de hiv-community maar ik moet wel rekening houden met energiebalans en belastbaarheid. Deze functie lijkt me een ideale instap om mee te kunnen denken met en te helpen met het uitzetten van toekomstgericht beleid van deze mooie vereniging! Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren om de Hiv Vereniging toekomstbestendig te maken. Ook vind ik het belangrijk om in een vertrouwelijke en eerlijke sfeer samen positief te leven en elkaar te kunnen ondersteunen!
Joep
Ik ben een homoman van 51 jaar die sinds 2012 leeft met hiv. In het verleden heb ik vrij veel teksten geschreven voor Poz&Proud - de homosectie van de Hiv Vereniging. Tevens interview/schrijf ik voor hello gorgeous, een magazine voor iedereen die met hiv te maken heeft. In het verleden heb ik gewerkt als beleidsadviseur voor de gemeente Amsterdam, maar ben door lichamelijke klachten volledig afgekeurd voor betaald werk. Erg jammer, maar het betekent dat ik wel wat uren vrij kan maken voor de Hiv Vereniging.
Juist omdat er relatief weinig mensen in Nederland met hiv leven (en gelukkig maar!), denk ik dat een bloeiende vereniging die opkomt voor onze belangen, essentieel is. Dit bijvoorbeeld om te strijden voor de genezing van hiv (voor degenen die dat willen). Maar ook om te vechten tegen het (zelf)stigma dat een aantal mensen met hiv ervaart. Aan deze en andere zaken wil ik graag mijn steentje bijdragen. Door mijn werkervaring als beleidsadviseur weet ik wat het is om aan beleidsontwikkeling te doen. Mezelf voortdurend blijven informeren over hiv-gerelateerde issues vind ik vanzelfsprekend.
Marga
Ik ben Marga, 62 jaar. Ik ben getrouwd en heb drie volwassen kinderen. Een van mijn kinderen heeft hiv, ik ben dus ‘een moeder van’, wat mij de motivatie geeft om mij aan te melden voor deze ledenraad.
Er is mijns inziens nog te veel stigma op het hebben van hiv. Het zou minder beladen moeten zijn en er zou meer aandacht moeten zijn voor de behandeling, het chronische aspect en het zoeken naar voorkomen en eventueel genezing ervan. Het spreekt mij aan om hieraan, via de ledenraad, te kunnen meewerken.
Nicole
Ik ben een vrouw van 56 jaar en woon in Amersfoort. Heb twee kinderen van 18 en 16 jaar. Ben al 20 jaar actief als beleidsadviseur op het gebied van gezondheid. Ik werk momenteel als beleidsadviseur op het gebied van gezondheid en seksueel geweld en kindermishandeling bij een gemeente in de buurt van Amsterdam.
Ik ben bij de Hiv Vereniging betrokken geraakt via mijn toenmalige werk al beleidsadviseur op het gebied van soa, hiv en seksuele gezondheid bij het ministerie van VWS.
In 2008 ben ik bestuurslid geworden op het gebied van seksuele gezondheid en testen bij de Hiv Vereniging. Ik heb me ingezet voor seksuele gezondheid in de brede zin van het woord en tegen stigma en uitsluiting van mensen met hiv. Ben zelf hiv-negatief maar ken veel mensen die hiv-positief zijn, ook die niet open zijn over hun status of lid zijn van de Hiv Vereniging.
Ik ben sinds 2008 lid van de Hiv Vereniging. Heb van 2008-2013 deel uitgemaakt van het bestuur van de Hiv Vereniging. Ik volg de ontwikkelingen binnen de vereniging en neem deel aan de algemene ledenvergadering. Momenteel ben ik niet actief als vrijwilliger bij Hiv Vereniging. Wel ben ik betrokken bij Sensoa, een Vlaamse organisatie op het gebied van soa- en hiv-bestrijding, bevordering van seksuele gezondheid en belangenbehartiging van mensen met hiv. Ook ben ik actief voor Seksueel Welzijn Nederland dat zich inzet voor gelijkwaardigheid en genot voor iedereen.
Ik vind belangrijk dat mensen met en zonder hiv zich samen inzetten voor goede zorg, tegengaan van stigma en een inclusieve samenleving zoals je dat nu ook ziet bij de LHBTIQ+ beweging. Ik zet me daar in de ledenraad graag voor in. Ook wil ik graag de verbinding leggen tussen de ledenraad en de andere leden om een breder draagvalk te creëren. Tenslotte vind ik belangrijk dat de ledenraad een diverse samenstelling heeft.
Remy B.
Een paar jaar lid van de Hiv Vereniging. Ik heb mij helaas nog niet eerder ingezet als vrijwilliger voor de Hiv Vereniging. Hoog tijd dus dat daar verandering in komt. In mijn werkzame leven ben ik jurist, momenteel bij de juridische afdeling van onderzoeksinstituut TNO (4 jaar) waar ik de rol van functionaris voor gegevensbescherming vervul. Hiervoor heb ik gewerkt als jurist op verschillende beleidsterreinen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Hiv is een chronische ziekte geworden die goed te behandelen is met medicijnen. Toch merk je dat uitkomen voor je hiv-status lastig blijft. Het is als een coming-out. De Hiv Vereniging zet zich in om het stigma rondom hiv aan te pakken zoals door de n=n campagne. We leven echter in een samenleving die angstig is voor ziekte en dood. De reactie op de Covid-19 pandemie is daarvan een goed voorbeeld. Zelfs na vaccinatie blijven mensen angstig. Onder deze omstandigheden is het des te meer belangrijk om het stigma tegen te gaan. Graag wil ik daar een bijdrage aan leveren.
Remy E.
Ik ben Remy, 41 jaar jong, kom oorspronkelijk uit Nigeria en woon zeven jaar in Nederland. Ik woon in Tilburg. Ik was in Nigeria met hiv gediagnosticeerd. Ik leef nu bijna tien jaar met hiv. Ik ben ook getraind als een vrijwilliger bij de vereniging. Ik heb een passie om anderen te helpen, iets voor anderen te betekenen en in dat proces een betere visie op mezelf te ontwikkelen en te zijn.
Ik ben onder de indruk van het werk dat de vereniging doet, de impact en benaderingen die zij in haar werk neemt. Ik heb persoonlijk veel informatie ontvangen over verschillende onderwerpen die enorm hebben geholpen en informatief zijn geweest. Ik wil graag bijdragen en teruggeven. Ik wil deel uitmaken van de veranderingen. Een verandering die gunstig is voor ons allemaal als mensen met hiv. Ik wil meer inzet zien, dat de vereniging meer inclusief is en dat mensen met een multiculturele achtergrond vertegenwoordigd zijn en zich thuis kunnen voelen bij de vereniging.