Vertellen of niet

Voor alle duidelijkheid, je bent niet verplicht om iemand te vertellen dat je hiv hebt. Ook niet op je school, de crèche, je werk of aan je huisarts, specialist en bedrijfsarts. Het kan natuurlijk voor jezelf wel goed zijn om het je arts te vertellen, omdat hiv een rol kan spelen bij eventuele klachten.

Alle artsen (dus ook bedrijfsartsen) hebben beroepsgeheim en mogen niet zonder jouw toestemming aan anderen vertellen dat je hiv hebt. Als je hiv-remmers gebruikt en medicijnen krijgt voorgeschreven van een andere arts, is het aan te raden om deze arts te informeren, omdat er wisselwerkingen kunnen zijn tussen hiv-remmers en andere middelen. Als je dit per se niet wilt: je apotheek checkt deze wisselwerkingen ook.

Vertellen over hiv is heel persoonlijk

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Je weet van tevoren niet hoe iemand zal reageren. Vertellen over het hebben van hiv is iets persoonlijks. Goede en ondersteunende reacties zijn prettig. Maar bang zijn voor negatieve reacties is niet vreemd. Een steun in de rug: als je viral load eenmaal ondetecteerbaar is kun je het virus niet meer overdragen.

Mark: “Je kunt zoiets niet in je eentje verwerken. Ik wilde het met een paar mensen delen die ik voor honderd procent kon vertrouwen.”

Vertellen of niet

Bij veel mensen met hiv gaat het heel geleidelijk: vaak vertellen mensen het in de loop van de tijd aan wat meer mensen. Maar het komt ook voor dat iemand er eerst heel open over is en het bij een nieuwe baan niet meer nodig vindt om het te vertellen.

Jouw eigen afweging

Bedenk voor jezelf waarom je het wel of niet wilt vertellen. Wat is voor jou de meerwaarde. Wie vertel je over je hiv-status? En wanneer vertel je het dan? Dat kan per situatie verschillend zijn. Realiseer je wel: als je het eenmaal verteld hebt kun je het niet meer terugdraaien. En je hebt geen garantie dat niemand het doorvertelt.

Iedereen is verschillend

Er zijn geen pasklare antwoorden. Iedereen gaat er anders mee om. Uit onderzoek van de Hiv Vereniging blijkt dat vier op de tien mensen met hiv het hebben verteld aan alle familieleden en een op de zeven juist aan geen enkel familielid. Eenderde heeft het aan alle vrienden verteld en een op de tien aan geen enkele vriend. Op het werk zijn mensen minder open over hiv: de helft heeft het aan geen enkele collega verteld.

“Bijna niemand weet van mijn hiv-infectie. Alleen mijn man en mijn internist, hiv-consulent en huisarts. Ik ben bang dat ik uit de Afrikaanse gemeenschap gegooid word. Ik geef voorlichting over hiv, maar kan niet open zijn over mijn eigen hiv-status. Mensen van Afrikaanse afkomst zullen er negatief op reageren. Als je hiv hebt, ben je in hun ogen geen volwaardig persoon. Mijn Afrikaanse buurvrouw heeft hiv. We praten er wel over, maar ik zeg niet dat ik het zelf heb. Ik ben bang dat ze het doorvertelt.”

Hoe denk jij over het vertellen van je hiv-status?

Doe de vraag-antwoord quiz

Vraag 1 van 7

Vertellen of niet
 1. Vind je het een morele plicht om het te vertellen?
  Invalid Input
 2. Ja: morele plicht is onzin, het is jouw persoonlijke overweging om het iemand te vertellen of niet.
 3. Nee: inderdaad, het is jouw persoonlijke keuze om over je hiv-status te praten.
 1. Voelt het goed voor jou om het te vertellen?
  Invalid Input
 2. Ja: ga uit van jezelf, jij moet je er goed bij voelen. Daardoor kun je ook beter omgaan met de reacties die je krijgt
 3. Nee: als het niet goed voelt is dat een signaal voor jezelf. Vaak wordt gezegd: bij twijfel niet doen.
 1. Heb je nagedacht over de voordelen die het je geeft?
  Invalid Input
 2. Ja: goed voor ogen hebben wat het jouw biedt, maakt dat je bewust op je doel afgaat.
 3. Nee, advies: zet de voor- en nadelen eens voor jezelf op een rij en maak dan opnieuw een keuze.
 1. Weet je wat je ermee wilt bereiken?
  Invalid Input
 2. Ja: hou dat voor ogen en blijf voor jezelf nagaan of het nog steeds klopt en de goede kant opgaat.
 3. Nee: weten wat je ermee wilt bereiken geeft je een reden om het te vertellen. Daaruit kun je kracht putten.
 1. Ben je in staat om antwoorden te geven op vragen die over hiv en overdracht gesteld kunnen worden?
  Invalid Input
 2. Ja: mooi! Neem eventueel ook informatie mee op papier of wijs op websites of telefonische diensten met informatie over hiv, risico van overdracht, privacy en hygiëneprotocollen.
 3. Nee: denk er voor jezelf over na of je dat zelf wilt kunnen of zoek naar een manier waarop je een ander erbij kunt betrekken. Ook kun je verwijzen naar informatiebronnen.
 1. Ben je voorbereid op negatieve reacties?
  Invalid Input
 2. Ja: op deze manier hou je er rekening mee. Bedenk hoe je het liefst zou willen reageren.
 3. Nee: vaak wordt er positief gereageerd maar reacties van mensen kunnen ook pijnlijk zijn voor jou. Het is goed je te realiseren dat dit kan gebeuren en wat jij dan wilt doen.
 1. Is privacy een onderwerp van gesprek voor jou?
  Invalid Input
 2. Ja: je neemt 1 persoon in vertrouwen. Weet voor jezelf of je het daarbij wilt houden.
 3. Nee: wat zou je ervan vinden als iemand het doorvertelt aan anderen of heel duidelijk vermeldt in een dossier of verslag? Vorm daarover je eigen mening.

 

“Mijn moeder vond het verschrikkelijk om te horen, maar ze vond het wel fijn dat ze wist wat er met me aan de hand was. Voordat ik het haar vertelde, belde ik haar een periode heel weinig en ging ik bijna niet langs, dus mijn moeder had wel het gevoel dat er iets niet goed zat. Met mijn vader praat ik niet zo makkelijk over emoties. Op een gegeven moment trok hij het niet meer en ging hij naar boven. Toen hij terugkwam kon ik zien dat hij had gehuild. Dat vond ik echt wel heel naar. Toch was het eigenlijk een hele mooie avond. We hebben heel diepgaand gepraat over hoe het nu echt met me gaat.”

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Relaties en seksualiteit

Lees meer >

Hiv-behandeling

Lees meer >

Hiv en aids in ‘t kort

Lees meer >