Hiv-sneltestlocaties

Je hebt risico gelopen en denkt aan een hiv-test.
Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Onbeschermde seks gehad of is de condoom gescheurd of afgegleden? Drugs gebruikt en daarbij materiaal van een ander gebruikt? Hoe dan ook, je wilt er zeker van zijn of je wel of geen risico op hiv hebt gelopen.

Wanneer loop je risico op hiv

Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hiv kan worden overgedragen via de volgende hoofdroutes:

Twijfels?

Je kunt in gesprek gaan met iemand van de aids soa infolijn,0900-204 2040 en maandag t/m woensdag: 09.30 tot 15.30 uur; donderdag en vrijdag: 13.30 tot 15.30 uur - 10 cent per minuut plus eventueel de kosten van je provider]. Zij kunnen samen met jou de risico’s die je gelopen hebt afwegen. Als je seks hebt met mannen kun je op mantotman.nl  een risicocheck doen. Op hebikhiv.nl staat ook een symptomencheck. Sinds kort kun je ook voor advies terecht bij de soatest advieschat. Daar kun je elk moment van de dag je vragen voorleggen.

De afgelopen uren groot risico gelopen?

Met PEP verklein je de kans dat hiv zich in je lichaam nestelt. PEP is de afkorting van post exposure profylaxis, oftewel het voorkomen van infectie na blootstelling aan hiv. Het is een preventieve behandeling waarbij je vier weken hiv-medicatie gebruikt om een chronische hiv-infectie te voorkomen. De behandeling met PEP moet zo snel mogelijk (hoe eerder hoe beter, en uiterlijk 72 uur) na het risicomoment gestart worden. Ga hiervoor naar een hiv-behandelcentrum, GGD of Eerste Hulp. 

Een PEP-behandeling wordt vergoed als je een Nederlandse zorgverzekering hebt. Het gaat wel van je eigen risico af. Heb je geen Nederlandse verzekering, dan moet je de kosten (ongeveer € 700,-) zelf betalen.

Waar kun je een hiv-test doen?

Acute hiv-infectie

Tijdens de acute hiv-fase, het moment kort na de infectie, is hiv zeer infectieus omdat de hoeveelheid hiv (viral load) in je lichaam sterk toeneemt. Deze viral load stijgt binnen twee weken naar een extreem hoog aantal virusdeeltjes. Symptomen van een acute hiv-infectie beginnen enkele weken tot maanden nadat je bent geïnfecteerd en kunnen enkele dagen tot een paar maanden duren.

Deze informatie is nuttig