Hiv-sneltestlocaties

Je hebt risico gelopen en denkt aan een hiv-test.
Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Onbeschermde seks gehad of is de condoom gescheurd of afgegleden? Drugs gebruikt en daarbij materiaal van een ander gebruikt? Hoe dan ook, je wilt er zeker van zijn of je wel of geen risico op hiv hebt gelopen.

Wanneer loop je risico op hiv

Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hiv kan worden overgedragen via de volgende hoofdroutes:

Seks

Bij onbeschermd seksueel contact of seksuele activiteiten waarbij sperma, vaginaal vocht en/of bloed het lichaam binnendringen.

Twijfels?

Je kunt in gesprek gaan met iemand van de aids soa infolijn,0900-204 2040 en maandag t/m woensdag: 09.30 tot 15.30 uur; donderdag en vrijdag: 13.30 tot 15.30 uur - 10 cent per minuut plus eventueel de kosten van je provider]. Zij kunnen samen met jou de risico’s die je gelopen hebt afwegen. Als je seks hebt met mannen kun je op mantotman.nl  een risicocheck doen. Op hebikhiv.nl staat ook een symptomencheck. Sinds kort kun je ook voor advies terecht bij de soatest advieschat. Daar kun je elk moment van de dag je vragen voorleggen.

De afgelopen uren groot risico gelopen?

Binnen 2 uur, uiterlijk binnen 72 uur, kun je dan starten met een PEP-behandeling. Ga hiervoor naar een hiv-behandelcentrum, GGD of Eerste Hulp. PEP is de afkorting van Post Expositie Profylaxe, oftewel het voorkomen van infectie na blootstelling aan hiv. Met PEP verklein je dus de kans dat hiv zich in je lichaam nestelt. Het is een preventieve behandeling waarbij je vier weken hiv-medicatie gebruikt om een chronische hiv-infectie te voorkomen.

Een PEP-behandeling wordt vergoed als je een Nederlandse zorgverzekering hebt. Het gaat wel van je eigen risico af. Heb je geen Nederlandse verzekering, dan moet je de € 1.000,- zelf betalen.

Waar kun je een hiv-test doen?

Bij je huisarts

Als je een goede relatie hebt met je huisarts kan daar ook een hiv-test geregeld worden. Bij de huisarts weet je de uitslag vaak even snel als bij een soa-poli. Vanwege de zorgverzekering word je onder je eigen naam onderzocht, maar je huisarts heeft geheimhoudingsplicht. De kosten vallen onder het eigen risico bij je verzekering.

Acute hiv-infectie

Tijdens de acute hiv-fase, het moment kort na de infectie, is hiv zeer infectieus omdat de hoeveelheid hiv (viral load) in je lichaam sterk toeneemt. Deze viral load stijgt binnen twee weken naar een extreem hoog aantal virusdeeltjes. Symptomen van een acute hiv-infectie beginnen enkele weken tot maanden nadat je bent geïnfecteerd en kunnen enkele dagen tot een paar maanden duren.

klachten acute hiv-infectie

Je kunt last hebben van: koorts, moeheid of ziek voelen, huiduitslag, spierpijn of gewrichtspijn, keelontsteking, gezwollen lymfeklieren, hoofdpijn, aanhoudende diarree, nachtzweten, zweertjes in de mond, zweertjes op de geslachtsdelen. Niet iedereen krijgt al deze klachten en ze kunnen ook bij een griep horen.

Heb jij onbeschermde seks gehad en doen deze symptomen zich bij je voor? Dan zou het kunnen dat je een acute hiv-infectie hebt. Het is dan belangrijk dat je je laat testen. Want hoe eerder je hiv-status duidelijk is, hoe beter dat op termijn is voor je gezondheid. Je immuunsysteem blijft beter intact als je zo snel mogelijk start met hiv-remmers nadat je het virus hebt opgelopen. Zodra het virus je lijf binnendringt, richt het ook schade aan.