Hiv-testlocaties

Heb je seks gehad en daarbij risico gelopen? Onbeschermde seks gehad of is het condoom gescheurd of afgegleden? Drugs gebruikt en daarbij materiaal van een ander gebruikt? Of heb je klachten die op hiv kunnen wijzen? Doe dan een hiv-test.

In het kort:

  • Er zijn verschillende redenen om je op hiv te laten testen.
  • Je kan je bij de huisarts, GGD, hiv-sneltestlocaties en thuis (laten) testen.
  • Als je minder dan 72 uur geleden risico heeft gelopen op hiv is het een optie om PEP te slikken om hiv-infectie te voorkomen.
  • De 3e generatie hiv-test geeft 8 weken na het risico-moment een betrouwbare uitslag. Herhaal deze test 12 weken na het risico-moment wanneer de uitslag negatief is.
  • De 4e generatie hiv-test geeft 6 weken na het risico-moment een betrouwbare uitslag. Vaak kan deze test hiv na 4 weken ook al aantonen. Herhaal deze test 12 weken na het risico-moment wanneer de uitslag negatief is.
  • Een RNA-test kan hiv al na 1 tot 4 weken na het risico-moment aantonen, maar deze test is niet overal beschikbaar.
  • Een sneltest geeft je binnen een uur resultaat, wordt afgeraden als je PrEP slikt omdat de test dan minder betrouwbaar is.

Is een hiv-test nodig?

Hiv zit met name in bloed, sperma, vaginaal vocht en moedermelk. Het virus is ook te vinden in ander lichaamsvocht, maar in zulke lage concentraties dat er geen risico op overdracht is. Hier lees je meer over de kans op overdracht van hiv.

Je kunt je bijvoorbeeld op hiv laten testen in de volgende gevallen:

  • Je hebt seksueel contact zonder condoom gehad met iemand die hiv heeft en die geen onderdrukt virus heeft.
  • Je hebt seksueel contact zonder condoom gehad met iemand van wie je niet weet of die hiv heeft.
  • Je hebt een prikaccident gehad met iemand die hiv heeft en die geen onderdrukt virus heeft.
  • Iemand heeft je geïnformeerd dat je risico hebt gelopen
  • Je hebt klachten die op een hiv-infectie duiden (zie ‘acute infectie’ voor meer info)

Wanneer je niet zeker weet of een hiv-test nodig is, dan kun je contact opnemen met het Servicepunt van de Hiv Vereniging of de Infolijn van SoaAids Nederland.

Welke test op welk moment?

Welke test geschikt is en wanneer je je kunt laten testen hangt af van hoe lang geleden het risico-moment was. Wanneer heb je mogelijk risico gelopen?

 

Waar kun je een hiv-test doen?

Er zijn verschillende manieren om een hiv-test te laten doen. De kosten en het soort test kunnen per plek verschillen. Check hieronder welke plek het best bij jou past.

 

Verschillende soorten hiv-testen

Er zijn verschillende manieren om in het bloed te testen of iemand hiv heeft. Er wordt getest op onder andere antistoffen en antigenen. Hier lees je meer wat antistoffen en antigenen zijn. Voor hiv-1 en hiv-2 worden dezelfde testen gebruikt.

 

Gratis hiv-test

  • Wanneer je eigen risico al op is, kun je ook kosteloos een hiv-test bij de huisarts laten doen. Als je eigen risico nog niet op is gaan de kosten van een hiv-test van je eigen risico af, en moet je er dus wel voor betalen.
  • Bij de GGD zijn hiv-testen gratis voor jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen die gewaarschuwd zijn of klachten hebben. Ook wanneer je uit een land komt waar veel soa’s voorkomen kun je je gratis laten testen bij de GGD. Check op de website van de GGD bij jou in de buurt of er plek voor je is.
  • Wanneer je als man seks hebt met mannen, kun je terecht bij het Testlab voor een gratis hiv-test. Voorwaarde is wel dat je in één van de volgende regio’s woont: Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en Dordrecht, regio Haaglanden (Den Haag, Delft en omgeving), regio Gelderland-Zuid (Nijmegen en Tiel) of in Groningen (provincie), Drenthe of Friesland. Je vindt hier de voorwaarden en meer informatie.
  • Ook kun je een gratis hiv-sneltest doen in Amsterdam en Rotterdam bij AHF Checkpoint. Je vindt de openingstijden hier.
  • Woon je in een asielzoekerscentrum (AZC)? Je kunt je gratis laten testen bij het gezondheidscentrum van het AZC.

Hiv-test voor mensen zonder verblijfsvergunning of zorgverzekering

Als je geen verblijfsvergunning of zorgverzekering hebt, kun je alsnog altijd een hiv-test laten doen. Mocht je positief worden getest, heb je ook zonder verzekering recht op een behandeling.

Hiv-test bij zwangere vrouwen

In Nederland worden zwangere vrouwen standaard getest op hiv. Vrouwen worden standaard getest, omdat bij behandeling van hiv tijdens de zwangerschap er voor gezorgd kan worden dat de baby geen hiv krijgt. De test wordt dus niet voor de moeder gedaan, maar voor het ongeboren kind.

Hiv-test en PrEP

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) kan invloed hebben op de uitslag van een hiv-test. PrEP kan er namelijk voor zorgen dat de antilichaamproductie minder sterk is dan normaal, en dat een hiv-test niet positief uitslaat terwijl je wel hiv hebt. Dit komt voornamelijk voor bij hiv-sneltesten. We adviseren daarom een gewone hiv-test te doen als je PrEP slikt, en geen hiv-sneltest.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Starten met de hiv-behandeling

Lees meer: >

Wat is hiv?

Lees meer: >

Overdracht van hiv

Lees meer: >