vanuit de vereniging
Ons verenigingsbestuur zet beleidslijnen uit en legt verantwoording af aan de ledenvergadering.
Ons verenigingsbestuur zet beleidslijnen uit en legt verantwoording af aan de ledenvergadering.
Zaterdag 28 september organiseert de Hiv Vereniging de volgende wandeling met de Wandelclub HIV (Heerlijk Inspannende Voettochten). We lopen vanaf de Utrechtse Domtoren naar Odijk. Vind je wandelen ook fijn? Meld je aan en loop met ons mee.
Hans Agterberg was afgelopen mei nog aanwezig bij het HIV/AIDS-monument aan het IJ in Amsterdam tijdens de Aids Memorial Day herdenking. Hij brandde een kaarsje en deelde met andere Long Term Survivors het verdriet dat hij opnieuw voelde bij het verlies van zo veel vrienden en bekenden in de jaren 80 en 90. ‘Zij zijn er niet meer, maar ik ben er nog, en daar ben ik dankbaar voor’, zo vertelde hij. Hans overleed plotseling op 21 augustus 2024.
We zijn geschokt en verdrietig door het plotseling overlijden van Hans Agterberg, coördinator van de Woensdagmiddaglunch én actief bij het Dinsdagavonddiner.
Vind je het leuk om te koken of te helpen bij het klaarmaken van een lekkerr diner? Dan is dit iets voor jou! De Hiv Vereniging zoekt vrijwilligers voor het maandelijkse Dinsdagavonddiner en de wekelijkse Woensdagmiddaglunch. Het Dinsdagavonddiner en de Woensdagmiddaglunch zijn activiteiten van regio Amsterdam van Hiv Vereniging en vinden plaats op de Eerste Helmersstraat 17 in Amsterdam. We zoeken een kok en medewerkers die helpen met de voorbereidingen, het koken en het opruimen.
Reina Foppen, onze voorzitter, kreeg haar hiv-diagnose in 1989. Toentertijd werd dat 'seropositief' genoemd. Ze heeft dus al 35 jaar hiv: een hele lange tijd waarin het perpectief op leven en dood meerdere malen veranderde. Reina schrijft over hoe ze dit beleefd heeft en wat dit met haar doet. Herkenbaar voor jou, als Long Term Survivor?
Het is al even klaar en via onze digitale Nieuwsbrief reeds verspreid: ons jaarverslag 2023.
Eind juli vindt in München de tweejaarlijkse Internationale Aids Conferentie plaats. Namens de Hiv Vereniging zijn o.a. Inês Brito van het landelijk kantoor en Ben Ehlting, coördinator Long Term Survivors aanwezig. Ze doen verslag van hun ervaringen in de Global Village.
Zaterdag 3 augustus vaart de Poz&Proud boot mee als derde in een lange rij van tachtig boten tijdens de beroemde Canal Parade van Pride Amsterdam. ‘Samen naar nul nieuwe hiv-infecties!’ is de krachtige boodschap van onze boot met zo’n zestig blijde en feestende personen. ‘Het was de BESTE ervaring van mijn leven!’, zegt één van de gasten aan boord na afloop.
Boot nummer 3 tijdens de Canal Parade aanstaande zaterdag is van Poz&Proud, onderdeel van de Hiv Vereniging voor homo- en queermannen met hiv. Dit jaar is bijzonder omdat twee van de zeven mensen die zijn genezen van hiv meevaren: Marc (‘the Düsseldorf patient’) en Paul (‘the City of Hope patient’).
Weet jij hoe het ervoor staat met het onderzoek naar hiv-genezing? Of heb je geen idee wat daar gebeurt en wat het inhoudt? Soa Aids Nederland werkt, samen met onder andere de Hiv Vereniging, aan een project over betekenisvolle betrokkenheid van mensen met hiv bij genezingsonderzoek.
In de vijfdelige podcastserie 'En niemand bleef onaangeraakt' vertellen schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen het liefdesverhaal van Jan en Martin, dat zich afspeelt tijdens de aidscrisis van de jaren 90.
'Together' is het thema van Queer & Pride Amsterdam 2024, en dat geldt zeker ook voor Poz&Proud. Want dit jaar vieren we hoe effectief de hiv-gemeenschap samen met voorvechters van PrEP, hiv-zorgprofessionals en onderzoekers naar genezing bijdragen aan de afname van het aantal nieuwe hiv-infecties.
Pauline (49) is al jarenlang nauw betrokken bij de Hiv Vereniging o.a. als voorlichter op scholen en organisaties, Ook werkt ze mee aan workshops in ziekenhuizen om het stigma in de zorg te verminderen. En regelmatig vertelt ze haar verhaal in de media met als doel hiv te normaliseren en het stigma tegen te gaan. Pauline is prime time te zien in het televisieprogramma 'Het Mooiste Meisje van de Klas'.
Onze voorzitter, Reina Foppen, zit niet lekker in haar vel. Ze heeft last van vage klachten die lastig te duiden zijn. Zouden die te maken kunnen hebben met hartklachten? Die worden immers bij vrouwen vaak niet herkend. En als vrouw met hiv loop je toch een wat groter risico op hart- en vaataandoeningen. Er moet sowieso meer aandacht komen voor genderverschillen in de zorg. Reina lucht haar hart, maar of het helpt?
Wat een mooie bijeenkomst is het: 'Er gaat zoveel kracht uit van op deze manier bij elkaar zijn.'