Share the Power: gelukkig hebben we de foto's nog!

Gepubliceerd: 28 mei 2024

Wat een mooie bijeenkomst is het: 'Er gaat zoveel kracht uit van op deze manier bij elkaar zijn.' We hebben het over Share the Power, dé communitydag voor mensen met hiv. Deelnemers waarderen na afloop Share the Power als geheel met een 8,6; een klinkend rapportcijfer!

Driehonderd deelnemers

‘Heeft iemand zonnecrème bij zich?’ Zonovergoten beloofden we, zonovergoten krijgen we: wat een mooie dag is het op 11 mei jongstleden in Driebergen, waar dit jaar de derde editie van Share the Power plaatsvindt. Driehonderd deelnemers komen naar de communitydag voor mensen met hiv. Het thema: ‘Pieken & Dalen’. Want we zitten allemaal wel eens minder goed in ons vel, en hoe ga jij daarmee om, hoe doen anderen dat? Elkaar ontmoeten, met elkaar delen en van elkaar leren, daarvoor is deze dag bedoeld.

Doorvoeld verhaal

De dag gaat uit de startblokken met een plenaire bijeenkomst in het theaterpaviljoen. Hiv-behandelaar Tania Mudrikova (UMC Utrecht) praat ons bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de hiv-behandeling, en gepensioneerd arts Bea van der Gucht vertelt in gesprek met onze voorzitter Reina Foppen een doorvoeld en soms aangrijpend verhaal over hoe stigma op hiv vandaag de dag gevaarlijker is dan hiv zelf.

 

Ander perspectief

Veel herkenning wordt gevoeld bij twee indrukwekkende panelgesprekken waarin deelnemers openhartig ingaan op wat hiv betekent in hun leven en hoe zij omgaan met tegenslag. De tip van Erwin (hij heeft al veertig jaar hiv) is niet alleen ontroerend, hij is ook voor menigeen toepasbaar: als hij slecht nieuws krijgt, omringt Erwin zich met tijdloze schoonheid in het Rijksmuseum. Hij begint bovenin, en tegen de tijd dat hij weer beneden is, staat zijn tegenslag meestal al in een ander perspectief. Wenylou benadrukt dat je er niet alleen voor hoeft te staan. ‘Kies iemand die je vertrouwt en durf dan een stap naar voren te maken. Voor mij voelt het enorm bevrijdend (meer) open over mijn hiv te kunnen zijn. Cees vult aan: ‘Tegen de mensen in zaal zou ik zeggen: we kennen vrijwel allemaal de situaties waarin of de tijd dat we het eng vonden om over je hiv te praten. Maar we weten dat de meeste ervaringen positief zijn; dus waarom zou dat bij jou anders zijn?’

Elkaar ontmoeten

De nadruk van de dag ligt op elkaar ontmoeten. En daarvoor biedt het uitgestrekte en lommerrijke Landgoed de Horst waar het evenement plaatsvindt uitgebreid de ruimte. Een kleine twintig workshops worden er gegeven, al dan niet in het zonnetje: van je eigen power-T-shirt maken, tot een bijeenkomst over vrouwengezondheid, een mooie lentewandeling in het bos, gesprekken over hoe je meer open kan zijn over je hiv als dat is wat jij wilt, chemseks en de laatste stand van zaken rond (onderzoek naar) hiv-genezing.

Opluchting voelbaar

In de afrondende plenaire bijeenkomst geven enkele deelnemers aan de dag ten overstaan van de hele zaal aan hoe ze zich door hun deelname aan Share the Power gesterkt voelen om opener te zijn over hun hiv, de opluchting en herkenbaarheid zijn voelbaar. Minder last van hiv in je leven, meer verbondenheid: missie geslaagd!   

Groepsfoto

Voor het eerst wordt na afloop een groepsfoto gemaakt van mensen die op de foto durven en willen. Ruud Gort maakt een foto die nu al iconisch is. Ruim tachtig mensen kijken blij en met elkaar verbonden in de camera. Zichtbaarheid maakt sterker en deze kracht delen we graag met elkaar en anderen.

Foto: Ruud Gort

Deze informatie is nuttig