Hiv - zorg

Je bent hiv-positief en in zorg bij een hiv-behandelcentrum. Over deze hiv-zorg vind je hier informatie. Wat komt er allemaal kijken bij het dagelijks gebruik van hiv-remmers. Welke bijwerkingen zijn bekend en hoe weeg je af of je liever wilt veranderen van combinatie. Wat kun je verwachten van het behandelcentrum en wat kun je doen als je klachten hebt over de zorg. 

Alt

Het hiv-consult

Als je voor de eerste keer op hiv-consult gaat, is alles spannend en nieuw voor je: het ziekenhuis, de assistenten, het meten van je hartslag en je gewicht, het gesprek met de hiv-behandelaar, de uitslag van je bloedwaarden… er komt zoveel op je af! Maar bij de tweede keer is de spanning er al iets van af en daarna krijg je routine in de consulten.

Lees meer... >

Hiv-remmers

Er zijn diverse klassen en combinaties van hiv-remmers beschikbaar. Die remmen de verspreiding van het hiv-virus in het lichaam op verschillende momenten van het infectieproces. De ene remmer doet dat aan het begin van de cyclus, de ander grijpt in in de geïnfecteerde cel en weer een ander aan het einde van het ingewikkelde proces.

Lees meer... >

Medicatie in de praktijk

Zo snel mogelijk beginnen met de combinatietherapie is goed voor je gezondheid op de langere termijn. Het hiv-virus krijgt daarmee minder kans om schade aan te richten. De hiv-medicatie verlaagt de hoeveelheid virus in je bloed. Na een aantal maanden is het virus meestal onmeetbaar, wat betekent dat je hiv niet meer over kunt dragen.

Lees meer... >

Therapietrouw

Om de hiv-remmers goed te laten werken is het volgens de regels gebruiken van de combinatietherapie van zeer groot belang. Het volgen van die regels noemt men therapietrouw. Als je volledig therapietrouw bent, dan neem je alle medicijnen volledig volgens de regels in.

Lees meer... >

Bijwerkingen

Elk medicijn kan bijwerkingen geven, dus hiv-remmers ook. Niemand krijgt last van alle bijwerkingen die in de bijsluiters staan. De ene persoon heeft nergens last van, anderen hebben last van één of een paar bijwerkingen. Bij ernstige bijwerkingen is het verstandig de combinatie te veranderen. Soms hoeft dat niet, dan kan je de bijwerking bestrijden met andere medicijnen.

Lees meer... >

Overstappen

Je wilt  dat je combinatie goed werkt. Dat deze het virus goed onderdrukt; je viral load (het virusgehalte in het bloed) ondetecteerbaar is, dus onmeetbaar; je geen of weinig last hebt van bijwerkingen en de combinatie makkelijk is in dagelijks gebruik.

Lees meer... >

Hiv en andere aandoeningen

Er zijn een paar aandoeningen die bij mensen met hiv vaker voorkomen dan bij anderen. Het gaat om griep, bepaalde vormen van kanker en hepatitis, vergeetachtigheid en gestoorde fijne lichaamsmotoriek (bijvoorbeeld trillende handen). Het risico erop is groter als je hiv hebt, maar dat betekent niet dat iedereen met hiv die aandoeningen ook krijgt.

Lees meer... >

Onderzoeken

Sinds de ontdekking van het virus wordt gezocht naar een middel om hiv te genezen. Onderzoekers over de hele wereld zetten telkens weer kleine stapjes in de goede richting, waardoor er hoop blijft op een definitieve genezing van hiv.

Lees meer... >

Klacht over de zorgverlening

Tijdens de behandeling door een zorgprofessional is er iets misgegaan. Je vraagt je af of het wel klopt wat er is gebeurd. Je bent boos, teleurgesteld of ronduit ontevreden. Je hebt het recht om je  klacht op tafel te leggen.

Lees meer... >

Onverzekerbare vreemdelingen

In de praktijk kan er nog onduidelijkheid bestaan bij (zorg)professionals over het verstrekken van hiv- en soa-zorg aan mensen met hiv die onverzekerbaar zijn. Het gaat dan om mensen zonder legale status. Ofwel ongedocumenteerden. Het gaat hierbij om een groep mensen die formeel niet in Nederland mag zijn, maar wel in Nederland verblijft en soms ook hiv- en soa-zorg nodig hebben.

Lees meer... >