Overstappen

Veranderen van combinatie

Je wilt  dat je combinatie goed werkt. Dat deze het virus goed onderdrukt; je viral load (het virusgehalte in het bloed) ondetecteerbaar is, dus onmeetbaar; je geen of weinig last hebt van bijwerkingen en de combinatie makkelijk is in dagelijks gebruik.

Veel hiv-positieven die met de combinatietherapie zijn begonnen, veranderen die combinatie op een gegeven moment. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn:

 • De oude combinatie had een slikschema of voedselvoorschriften die niet goed bij je pasten. Door een kleine verandering kan je dan vaak een praktischer combinatie gebruiken.
 • De oude combinatie gaf te veel bijwerkingen. Ook dan is vervanging van één of meer hiv-remmers mogelijk om een combinatie te vinden, die minder bijwerkingen geeft.
 • Het hiv-virus ontwikkelt resistentie tegen één of meerdere hiv-remmers van de combinatie. Resistentie betekent dat de hiv-medicijnen niet meer goed werken. De viral load (het virus-gehalte in het bloed) stijgt dan weer. Meestal is dan een goede nieuwe combinatie voorhanden.
 • Door verschillende oorzaken kan de viral load weer stijgen, waardoor de kans op het ontstaan van klachten en infecties alleen maar toeneemt. Dat kan komen doordat:
  • de bloedspiegel van een hiv-remmer (de hoeveelheid) van je combinatie  te laag is. Een bloedspiegelbepaling kan dat aantonen.
  • je misschien een van de hiv-remmers van de combinatie niet goed verdraagt. Of je hebt constant last van diarree, waardoor je lichaam de pillen niet voldoende opneemt.
  Deze oorzaken kunnen er verantwoordelijk voor zijn dat de viral load hoog blijft of na een tijd weer detecteerbaar (meetbaar) is. Als er daarop resistentie ontstaat, spreekt men van 'therapiefalen'.
 • Je bent zwanger of je wilt zwanger worden. Niet van alle hiv-remmers staat vast dat deze veilig zijn voor de baby.
 • Je gaat andere medicijnen of middelen gebruiken, die niet goed samengaan met jouw hiv-remmers. Dat kunnen medicijnen op recept zijn of middelen zonder recept, zoals tegen hooikoorts, alternatieve middelen zoals Sint-Janskruid of partydrugs zoals XTC.

Oorzaak achterhalen

Als duidelijk is dat de behandeling niet optimaal werkt, is het belangrijk dat je met je arts de oorzaken probeert te achterhalen. Samen kunnen jullie dan bekijken wat het beste vervolg is. Verandering van combinatie is vaak mogelijk. Gelukkig zijn er voldoende andere combinaties van hiv-remmers voorradig.

De volgende stappen kan je volgen om goed voorbereid van combinatie te wisselen:

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Therapietrouw

Lees meer >

Bijwerkingen

Lees meer >

Hiv-remmers

Lees meer >