Oud worden met hiv

Hiv-positieven hebben tegenwoordig bijna een normale levensverwachting. Deze verbetering in de levensverwachting komt volgens de wetenschappers door de moderne combinatie medicijnen. Wel lijkt het er op dat hiv-positieven eerder last krijgen van ouderdomsklachten dan hiv-negatieven.

Een onbehandelde hiv-infectie kan leiden tot aids en eerder al tot hiv-gerelateerde klachten. De infectie blijkt nog meer te doen. Een aantal aandoeningen komen bij hiv-positieven vaker voor, ook als ze succesvol behandeling gebruiken. Die aandoeningen naast hiv noemen we comorbiditeit. Zijn er meer van die aandoeningen dan is er sprake van multimorbiditeit. De aandoeningen komen ook voor bij hiv-negatieven. Zij hebben ze op dezelfde leeftijd minder vaak, of anders gezegd, ze krijgen het op een hogere leeftijd. In dat opzicht kun je ervan spreken dat hiv-infectie versnelde veroudering veroorzaakt.
Er zijn grote verschillen tussen hiv-positieven. Veel hiv-positieven hebben eigenlijk niets naast een uitstekend behandelde hiv-infectie. Anderen hebben de ene klacht naast de andere. Het is dus niet zeker of je al op relatief jonge leeftijd verschillende klachten kunt krijgen.

Welke aandoeningen?

De aandoeningen die hiv-positieven, ook als ze succesvolle combinatietherapie gebruiken, iets vaker krijgen zijn de volgende. Aandoeningen aan de organen (hart, lever en nieren) en de botten, vormen van kanker en (lichte) problemen met het functioneren van de hersenen. Daarnaast komt fysieke kwetsbaarheid (frailty) vaker voor bij hiv-positieven.

Ontsteking

De afweer in actie leidt tot ontsteking. Bij ontsteking denken we meestal meteen aan de ziekteverwekker. Maar ontstekingen worden veroorzaakt door de afweer die vecht tegen de ziekteverwekker. Zo zorgt de afweer bij griep voor koorts. Om het virus uit te drijven. De verschijnselen van koorts zijn ook goed voor je. Met griep kun je namelijk beter niet de Mont Blanc beklimmen.
Wanneer er langdurig sprake is van ontsteking dan is dat niet goed voor je. De afweer is in actie, met alle slechte gevolgen van dien. Bij succesvolle combinatietherapie is die ontsteking eigenlijk overbodig. Het gevaar is weg, want het virus is onderdrukt, maar de afweer blijft zonder reden zeer actief. Die overactiviteit lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van comorbiditeit.

CD4-aantal

Het aantal CD4-cellen dat je hebt, maakt uit. Als dat aantal laag is, zijn de problemen groter. Ook lijkt het laagste CD4-aantal dat je ooit had een voorspeller te zijn. Voor een deel zal dit komen doordat als je met een laag CD4-aantal met behandeling start, het CD4-aantal vaak lang aan de lage kant blijft.

Onderzoek

De lijst van hiv-gerelateerde aandoeningen is groot, maar niet iedereen krijgt deze en zeker niet allemaal. Er zijn grote onderlinge verschillen. Stoppen met roken, het matigen van het gebruik van alcohol en drugs kunnen helpen. Vitamine D en cholesterolverlagers kunnen helpen. Soms zal nog meer medicatie nodig zijn. In het AMC wordt bij hiv-positieven ouder dan 45 jaar uitvoerig onderzocht hoe het met veroudering bij hiv-positieven precies zit. Dit is de de AGEhiV Cohort studie.

Januari 2017: onderzoekers gepromoveerd op AGEhiV onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met hiv vaker en op jongere leeftijd ouderdomsziekten krijgen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte of nierproblemen. Vroegtijdige behandeling van hiv en een gezonde leefstijl geven betere vooruitzichten.

Twee groepen vergeleken

Zes jaar lang heeft de AGEhiV Cohort studie in Amsterdam mensen met hiv van boven de 45 jaar vergeleken met een groep die wat samenstelling en levensstijl betreft veel overeenkomsten heeft. Zij hebben gekeken naar de aanwezigheid van en risicofactoren voor hart- en vaatziekten, neurologische problemen, nier- en leverziekten, botontkalking en fragiliteit bij hiv-positieve en hiv-negatieven.

Vast onderdeel hiv-behandeling

Op dit moment is 42% van de mensen met hiv in Nederland ouder dan 50. Aandacht voor het risico op ouderdomsklachten tijdens de consulten in het hiv-behandelcentrum en goede samenwerking met andere medisch specialisten is belangrijk. Ook voor mensen met hiv zelf is het goed om te weten wat zij precies kunnen doen om zo goed en gezond mogelijk oud te worden.


 

 

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Leven met hiv

Lees meer >

Gezonde voeding

Lees meer >

Sport en bewegen

Lees meer >