Sport en bewegen

Jij kunt je gezondheid op lange termijn ondersteunen. Dat geldt voor iedereen maar voor mensen met hiv net iets meer. De hiv-infectie en het dagelijks slikken van medicatie belasten je lichaam. Jij kunt daar iets tegenover zetten. Naast gezonde voeding, stoppen met roken en minder alcohol en recreatieve drugs gebruiken, is bewegen een onderdeel van een gezonde leefstijl.

Jörgen 250Het effect van bewegen

Bewegen maakt je spieren en botten sterker, verbetert je conditie en maakt je psychisch fitter. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Is goed voor je gewicht, je bloeddruk en cholesterol. Je gaat je fitter voelen en slaapt beter. Verder geeft het meer energie.
Sport en bewegen helpt om te ontspannen en maakt dat je minder last hebt van stress. Bewegen werkt ook goed bij somberheid, depressie en angst. Verder is het een manier om andere mensen te ontmoeten of gezamelijk iets te ondernemen. En niet te vergeten: je lichaam wordt steviger en je huid mooier.

Bewegen belangrijk bij een hiv-infectie

Als je deze voordelen op een rijtje zet zie je hoe sport en bewegen een meerwaarde heeft voor een lang en gezond leven met hiv. Hiv-positief zijn betekent, naast levenslang medicatie gebruiken, o.a. dat je lichaam te maken krijgt met kleine ontstekingsreacties diep in je lichaam. Ook weet het virus aan het begin van de infectie in je darmen een deel van je afweer af te breken. Dat verstoort de balans tussen allerlei darmbacteriën. Die ontstekingsreacties hebben invloed op je organen. Uit onderzoek blijkt ook dat lichaamsvet een van de reservoirs is waar hiv zich kan blijven vermeerderen. Deze factoren maken dat je meer kans kunt hebben op een verstoorde darmafweer, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en problemen met lever en nieren.

botten

Sporten kan de botdichtheid verbeteren omdat de druk die je door bewegen uitvoert op de botten effect heeft op de cellen in het bod. Hierdoor wordt het bot dichter en sterker. Langdurige onbehandelde hiv-infectie en sommige hiv-remmers worden gezien als mogelijke oorzaak van verlies aan botdichtheid. Onderzoek laat zien dat vrouwen in en na de overgang en mensen met hiv een lagere botdichtheid kunnen hebben. Daarmee lopen zij meer risico  op een botbreuk. Roken, alcoholgebruik en een laag lichaamsgewicht kunnen ook van invloed zijn. Voor je gezondheid en minder risico op botontkalking is het goed om gezond te eten, een goed lichaamsgewicht te hebben en niet te roken.

Aan de slag

Bewegen is dichterbij dan je misschien denkt. De Gezondheidsraad heeft in augustus 2017 nieuwe beweegrichtlijnen uitgebracht. Gezond bewegen betekent voor volwassenen minstens twee en een half uur matig intensief bewegen per week. Kinderen een uur per dag. Iedereen wordt geadviseerd daarnaast spier- en botversterkende oefeningen te doen. Dus: meer bewegen en minder stil zitten.  Bijvoorbeeld: fietsen (15 km per uur); stevig wandelen (5 km per uur); zwemmen; dansen; tuinieren; intensief huishoudelijk werk. Deze richtlijn geeft het minimum aan. Door meer te bewegen verhoog je de gezondheidswinst. Bekijk het image schematische overzicht (157 KB) van de beweegrichtlijnen.

Alle activiteiten van 10 minuten en langer leveren gezondheidswinst. Zeker als je pas begint met bewegen is dat een optie: doe ’s ochtends 10 minuten oefeningen, ga ‘s middags 10 minuten fietsen en aan het einde van de dag nog 10 minuten wandelen.

Haal dagelijks winst
Kijk ook wat je kunt doen in je dagelijks leven. Kun je regelmatig de trap nemen in plaats van de lift? Ga je met bus of tram, dan kun je ook een halte verder lopen voordat je opstapt. Soms is de fiets nemen prettiger dan uit gewoonte de auto pakken. En blijf niet te lang stilzitten voor de computer of televisie. Sta tussendoor op en loop even een stukje. Allemaal winst!

Sporten is een intensievere vorm van bewegen. Kies de sport die bij je past en bouw het geleidelijk op. Op een vast tijdstip sporten maakt het makkelijker om vol te houden. Biedt een sportvereniging of sportschool begeleiding aan, maak daar dan gebruik van. Bedenk dat een bezigheid als yoga ook een vorm van sporten is.

sport past me

vierdaagseOm te herstellen na de aids-diagnose is Wim gaan wandelen. Rustig aan opbouwend naar steeds grotere afstanden. Wandelen geeft een gevoel van vrijheid, lekker buiten, in de frisse lucht en je ontmoet daarbij andere mensen. Vanaf 2000 doet hij mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Tussendoor heeft hij wel vier jaar gemist maar toch, die dagelijkse 40 kilometer zet hij toch neer. ‘Het is telkens wel weer een prestatie.’
Voor zijn diagnose sportte hij ook en nu blijft hij dat doen. ‘Je moet gewoon gaan, niet teveel over nadenken, discipline inzetten’. Naast wandelen gaat hij vier keer per week naar de sportschool. Nu hij ouder wordt en problemen krijgt met zijn lichaam is het belangrijk om spieren los te krijgen en te houden. Yoga helpt hem daarbij. Gecontroleerd en bewust gaat hij steeds verder in de oefeningen. Verder doet hij verschillende groepslessen. Daarmee werkt hij aan zijn algemene conditie en gewicht. ‘Een manier van sporten die stimulerend is en je gemotiveerd houdt. Ook is het een sociale bezigheid: na de les wordt er altijd wel koffie of thee gedronken.’

Alleen of samen

Het sociale aspect van sporten kan stimulerend zijn. Samen met iemand elke week wandelen of op woensdagavond naar de sportschool is ook gezellig. Tegelijkertijd kan in je eentje een fietstocht in jouw buurt ondernemen heerlijk ontspannend zijn. De keuze is aan jou.

Ondersteuning bij sporten

Begeleiding bij sporten helpt om het vol te houden. Trainingsschema’s geven houvast en kunnen een graadmeter zijn van je gezondheid. Heb je vragen over het effect van je sporten of over de belemmeringen die je voelt zoek dan ondersteuning.

starten

Je hebt zo je dagelijkse routine en dan is het niet altijd eenvoudig om daarin verandering te brengen. Belangrijk is wel dat je een beweegactiviteit of sport kiest die bij je past. Kies je namelijk iets wat je leuk vindt om te doen, passend bij jouw lichaam? Dan houd je dat beter vol. Een aantal stappen kunnen je helpen.

  1. Stel je doel: Wat wil je bereiken met meer bewegen of sporten? Gaat het om je algemene gezondheid, wil je je conditie verbeteren of wil je afvallen. Je doel bepaalt o.a. wat je dan wilt gaan doen.
  2. Kies een bezigheid: Hou je van individueel sporten of zoek je liever gezelschap. Wat kun je nu goed realiseren. Wil je het van huis uit kunnen doen. Of zoek je stimulans.
  3. Geef het een moment: kijk naar je dagindeling en maak ruimte voor bewegen. Probeer daarnaast elke dag 30 minuten te bewegen (kan ook in drie delen door de dag heen – denk aan een extra loopje tijdens je lunch of als je toch boodschappen gaat doen – huishoudelijk werk en tuinieren vallen hier ook onder).
  4. Maak de balans op: na twee, drie maanden kijk je hoe je nieuwe gewoontes een plek hebben gekregen. Wil je het aanpassen? Nieuwe doelen stellen? Leg de lat niet te hoog. Liever rustig opbouwen dan de moed verliezen!

Informatieve websites

Online is veel informatie te vinden over sport en bewegen.

starten met bewegen

gezonde leefstijl

voeding

Sport in Tijden van Ziekte

Sport in Tijden van Ziekte’ is een onderzoek naar verhalen over sport en bewegen bij chronische ziekte, gericht op betekenisgeving en zorgverlening. Centraal staan verhalen van mensen met hiv en ervaringen van hun zorgverleners. Dit is ook gedaan bij diabetes, depressie en borstkanker.
De conclusie:
Meer algemene en specifieke aandacht voor bewegen en sport is wenselijk in het behandeltraject van mensen met hiv. Een belangrijke stap daarbij is bundeling van de aanwezige (wens)expertise over bewegen/sport vanuit ervaringsdeskundigen en hiv-behandelaren/begeleiders en samenwerking met relevante partners.
Binnen de behandeling zou niet alleen ruimte moeten zijn voor sport-  en beweegadvies in het kader van gezonde leefstijl, maar vanuit een bredere relatie tot kwaliteit van leven. Inclusief aandacht voor sociale aspecten, zingeving en ervaren belemmeringen. Dit past in de patiëntgerichte benadering die traditioneel sterk is ontwikkeld binnen de hiv-zorg.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Leven met hiv

Lees meer >

Overstappen

Lees meer >