Geldzaken

Leven met hiv kan extra kosten meebrengen. Het zijn meerkosten omdat het dagelijkse leven duurder is dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.

Toeslagen en subsidies

Er zijn instanties en organisaties die kunnen ondersteunen als je door hiv extra kosten hebt of inkomensondersteuning nodig hebt zoals de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Veel regelingen worden per gemeente vastgesteld en van persoon tot persoon beoordeeld. Hierdoor kan er verschil ontstaan in financiële ondersteuning. Inzicht hebben in toeslagen en subsidies waar je recht op hebt en hoeveel deze je oplevert is belangrijk. Het kan je dagelijkse leven wellicht wat gemakkelijker maken. Kijk daarom goed naar de website van je eigen gemeente!

Bijzondere bijstand

Het recht op bijzondere bijstand is niet bij veel mensen bekend. Heb je een laag inkomen en kom je plots voor extra uitgaven te staan dan kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.

Goede informatiebronnen

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar met een overzicht van bestaande regelingen voor mensen met een chronische aandoening. Die geven inzicht in welke regelingen er zijn, hoe ze werken en waar je terecht kunt. Tegemoetkomingen zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht heb jij ook recht op gemeentespecifieke regelingen of landelijke tegemoetkomingen.

Online hulp bij financiële veranderingen

Een tweetal tools, op advies van de Hiv Vereniging ontwikkeld, geeft  inzicht in de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of als je minder wilt gaan werken.

  • www.denkhulpwerkenchronischziek.nl is een digitale tool met antwoorden op vragen over de financiële gevolgen als men wegens ziekte een periode niet of minder kan werken, op welke uitkeringen men aanspraak kan maken, maar ook over arbeidsvoorwaarden, privacy en re-integratie.
  • op www.levenmetkanker.nl staat een inkomensscan welke in drie korte stappen inzicht geeft in de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De Hiv Verenigng heeft hieraan meegewerkt.

Ppositiefgeldzakenositief over geldzaken

Bij tal van geldzaken, die belangrijk zijn voor je persoonlijk en maatschappelijk leven, kan je vragen hebben of hiv hierop van invloed is. Zoals het afsluiten van een hypotheek of een levensverzekering, het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of belastingzaken.

Website Positief over Geldzaken

De centrale plek voor informatie over geldzaken en hiv is de website www.positief-over-geldzaken.nl. De website is tot stand gekomen door een samenwerking van Hiv Vereniging Nederland en Omnis Financieel Adviesgroep BV. Omnis heeft goede relaties opgebouwd met verzekeraars en is gespecialiseerd in advies en bemiddeling bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen voor mensen met hiv. Ook op ander terreinen kunnen mensen met hiv gebruik maken van hun expertise.

Nog vragen?

Voor vragen over hiv en geldzaken kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Omnis, via 0320 - 295 070. Zij gaan uiterst zorgvuldig om met uw vragen en gegevens.

Als je, naast praktische vragen, ook ervaringen uit wilt wisselen dan kan het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. je van dienst zijn: ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Zorgverzekering

Lees meer >

Spreekuur hiv en werk

Lees meer >

Collectieve zorgverzekering

Lees meer >