Geldzaken

In het dagelijkse leven kan hiv extra kosten voor je meebrengen. Het zijn meerkosten die het leven duurder maken dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.

In het kort:

  • Financiële individuele hulp als je door hiv extra kosten hebt
  • Toeslagen of subsidies beschikbaar voor mensen met een chronische aandoening
  • Inzicht krijgen in financiële gevolgen bij ziekte of minder werken
  • Positief-over-geldzaken als centrale plek voor vragen over verzekeringen en hypotheken
  • Het aanvragen van inkomensondersteuning is soms ingewikkeld, vraag hulp!

Toeslagen en subsidies

Er zijn instanties en organisaties die kunnen ondersteunen als je door hiv extra kosten hebt of inkomensondersteuning nodig hebt zoals de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Veel regelingen worden per gemeente vastgesteld en van persoon tot persoon beoordeeld. Hierdoor kan er verschil ontstaan in financiële ondersteuning. Inzicht hebben in toeslagen en subsidies waar je recht op hebt en hoeveel deze je oplevert is belangrijk. Het kan je dagelijkse leven wellicht wat gemakkelijker maken. Kijk daarom goed naar de website van je eigen gemeente!

Goede informatiebronnen

Er zijn verschillende bronnen beschikbaar met een overzicht van bestaande regelingen voor mensen met een chronische aandoening. Die geven inzicht in welke regelingen er zijn, hoe ze werken en waar je terecht kunt. Tegemoetkomingen zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht heb jij ook recht op gemeentespecifieke regelingen of landelijke tegemoetkomingen.

Ppositiefgeldzakenositief over geldzaken

Bij tal van geldzaken, die belangrijk zijn voor je persoonlijk en maatschappelijk leven, kan je vragen hebben of hiv hierop van invloed is. Zoals het afsluiten van een hypotheek of een levensverzekering, het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of belastingzaken.

Nog vragen?

Voor vragen over hiv en geldzaken kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Omnis, via 0320 - 295 070. Zij gaan uiterst zorgvuldig om met je vragen en gegevens.

Ook het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. je van dienst zijn: ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77, of stel je vraag via WhatsApp: 06 45 99 42 19.

Kom je er niet uit? Vraag hulp

Het aanvragen van inkomensondersteuning is soms moeilijk en ingewikkeld. Bij je gemeente, wijkcentrum of bibliotheek zijn er mensen die je hierbij kunnen helpen, klop bij hen aan voor hulp.

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Zorgverzekering: check nog deze maand welke polis gunstig is voor jou

Lees meer: >

Collectieve zorgverzekering

Lees meer: >