In het dagelijkse leven kan hiv extra kosten voor je meebrengen. Het zijn meerkosten die het leven duurder maken dan voor anderen. Vaak is het een combinatie van kosten voor zorg, medische zaken en eigen bijdragen. Ook minder moeten gaan werken kan een rol spelen, waardoor inkomen onder druk komt te staan.
In het kort:
- Financiële individuele hulp als je door hiv extra kosten hebt
- Toeslagen of subsidies beschikbaar voor mensen met een chronische aandoening
- Inzicht krijgen in financiële gevolgen bij ziekte of minder werken
- Positief-over-geldzaken als centrale plek voor vragen over verzekeringen en hypotheken
Toeslagen en subsidies
Er zijn instanties en organisaties die kunnen ondersteunen als je door hiv extra kosten hebt of inkomensondersteuning nodig hebt zoals de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Veel regelingen worden per gemeente vastgesteld en van persoon tot persoon beoordeeld. Hierdoor kan er verschil ontstaan in financiële ondersteuning. Inzicht hebben in toeslagen en subsidies waar je recht op hebt en hoeveel deze je oplevert is belangrijk. Het kan je dagelijkse leven wellicht wat gemakkelijker maken. Kijk daarom goed naar de website van je eigen gemeente!
bijzondere bijstand
Het recht op bijzondere bijstand is niet bij veel mensen bekend. Heb je een laag inkomen en kom je plots voor extra uitgaven te staan dan kun je in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.
zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse Overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Om in aanmerking te komen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is toekenning bijvoorbeeld afhankelijk van de samenstelling van je huishouden en van de hoogte van je inkomen.
Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?
Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben. De hoogte van de zorgtoeslag is inkomensafhankelijk.
Wil je eerst een proefberekening maken om te zien of je zorgtoeslag kunt krijgen? Kijk dan hier op de website van de Belastingdienst.
Informatieve websites:
kortingpas
Als je een uitkering of een laag inkomen hebt, kom je in een aantal gemeenten in aanmerking voor een pas waarmee je kortingen krijgt bij sportieve, educatieve, recreatieve en culturele activiteiten. Deze kun je aanvragen bij de gemeenten.
gemeentelijke zorgverzekering
Voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten bieden sommige gemeenten een wat voordeliger zorgverzekering aan. De gemeente vergoedt dan bijvoorbeeld een gedeelte van de premie, soms een deel van het verplichte eigen risico van € 385,00 of een aantal bijdragen. Wellicht kan een pakket met aanvullende vergoedingen worden meeverzekerd. De medische situatie speelt bij acceptatie geen rol. Overstappen naar deze zorgverzekering kan eind van het jaar, en soms ook tussentijds. Check via www.gezondverzekerd.nl of jouw gemeente zo’n polis aanbiedt en onder welke voorwaarden, of kijk op de website van jouw eigen gemeente voor de mogelijkheden.
aftrek bij belastingaangifte
Elk jaar kun je bij de Belastingaangifte bijzondere ziektekosten of andere buitengewone uitgaven vanwege hiv opvoeren. (Voor alle duidelijkheid: de aandoening waarvoor je de kosten hebt gemaakt hoeft niet vermeld te worden). De Belastingdienst biedt de mogelijkheid om niet vergoede zorgkosten (deels) in aftrek te kunnen brengen. Heb je dit nog niet eerder in je aangifte verwerkt dan kun je nog tot 5 jaar terug aangifte hiervan doen. Kijk voor verdere informatie op:
Stichting Humanitas
Wanneer je ten gevolge van hiv met extra kosten wordt geconfronteerd die je niet zelf kunt betalen en die niet worden vergoed door de reguliere instanties als Gemeente of verzekeraar kun je een aanvraag voor financiële steun doen bij het Bureau HIV Financiële Bijdragen van Stichting Humanitas.
Denk hierbij aan kosten die specifiek gelden voor mensen met hiv, zoals het vergoeden van flesvoeding voor baby’s, het vergoeden van de kosten van het aanvragen van een verblijfsvergunning of het vergoeden van de reiskosten van en naar het ziekenhuis.
Je kunt altijd contact opnemen met dit bureau en vragen of de kosten die je moet maken voor vergoeding in aanmerking komen.
De beslissing hierover is afhankelijk van je inkomen en aard van de kosten. De persoonlijke omstandigheden wegen zwaar bij de beoordeling.
Het Bureau HIV Financiële Bijdragen is bereikbaar via 010 236 52 12 op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur. Of op dinsdag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur via 06 103 582 01.
Goede informatiebronnen
Er zijn verschillende bronnen beschikbaar met een overzicht van bestaande regelingen voor mensen met een chronische aandoening. Die geven inzicht in welke regelingen er zijn, hoe ze werken en waar je terecht kunt. Tegemoetkomingen zijn er niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Wellicht heb jij ook recht op gemeentespecifieke regelingen of landelijke tegemoetkomingen.
Financiële gevolgen bij veranderingen op werk
Een tweetal tools, op advies van de Hiv Vereniging ontwikkeld, geeft inzicht in de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of als je minder wilt gaan werken.
- www.denkhulpwerkenchronischziek.nl is een digitale tool met antwoorden op vragen over de financiële gevolgen als men wegens ziekte een periode niet of minder kan werken, op welke uitkeringen men aanspraak kan maken, maar ook over arbeidsvoorwaarden, privacy en re-integratie.
- op www.levenmetkanker.nl staat een inkomensscan welke in drie korte stappen inzicht geeft in de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De Hiv Verenigng heeft hieraan meegewerkt.
P
ositief over geldzaken
Bij tal van geldzaken, die belangrijk zijn voor je persoonlijk en maatschappelijk leven, kan je vragen hebben of hiv hierop van invloed is. Zoals het afsluiten van een hypotheek of een levensverzekering, het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of belastingzaken.
Website Positief over Geldzaken
De centrale plek voor informatie over geldzaken en hiv is de website www.positief-over-geldzaken.nl. De website is tot stand gekomen door een samenwerking van Hiv Vereniging Nederland en Omnis Financieel Adviesgroep BV. Omnis heeft goede relaties opgebouwd met verzekeraars en is gespecialiseerd in advies en bemiddeling bij het afsluiten van hypotheken en verzekeringen voor mensen met hiv. Ook op ander terreinen kunnen mensen met hiv gebruik maken van hun expertise.
Ondersteuning bij...
Positief-over-geldzaken biedt ondersteuning bij:
Nog vragen?
Voor vragen over hiv en geldzaken kun je tijdens kantooruren contact opnemen met Omnis, via 0320 - 295 070. Zij gaan uiterst zorgvuldig om met uw vragen en gegevens.
Als je, naast praktische vragen, ook ervaringen uit wilt wisselen dan kan het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. je van dienst zijn: ma, di, do van 14.00 - 22.00 uur op 020 - 689 25 77.