Nieuw bestuurslid Michael gekozen tot secretaris

Gepubliceerd: 02 juni 2022

Michael (34) is in november 2021 gekozen als algemeen bestuurslid bij de Hiv Vereniging en tijdens de afgelopen ledenraad op 21 mei 2022 verkozen tot secretaris. Dit als opvolger van Reina Foppen, die nu voorzitter is. We spraken met Michael over zijn besluit om bestuurslid te worden en waar hij de Hiv Vereniging in de toekomst ziet.

Ha Michael, gefeliciteerd met je positie als eerst bestuurslid en nu secretaris. Waarom heb je besloten je kandidaat te stellen voor het bestuur?

De aanleiding is eigenlijk gekomen doordat een paar jaar geleden mijn beste vriend hiv-positief bleek te zijn, wat hij met ‘lood in zijn schoenen’, en een gevoel van schaamte en angst aan mij vertelde. Schaamte omdat hij hiv heeft en angst dat ik anders naar hem zou kijken. Vanaf het eerste moment heb ik tegen hem gezegd dat hij zich nergens voor hoeft te schamen en niet bang hoeft te zijn. Tegelijkertijd stond op dat moment hiv ineens heel dichtbij en ging ik sindsdien mee naar de bijeenkomsten van Poz&Proud in Amsterdam en Amersfoort. Om niet alleen hem te ondersteunen, maar ook de andere bezoekers. Door naar hen te luisteren, er met hen over te praten en een signaal en boodschap af te geven. Ik merk dat dat heel fijn gevonden wordt.

Tijdens de bijeenkomsten werd er wel eens gekscherend gezegd/gevraagd of een functie binnen de Hiv Vereniging niet iets voor mij is. Ik ben toen serieus gaan nadenken en uiteindelijk heb ik besloten om mij kandidaat te stellen voor het bestuur. Er is nog vaak een gevoel van schaamte en angst bij mensen, men durft weinig of niet te praten over hiv en er is nog steeds een groot stigma. Begrijpelijk, maar naar mijn idee onterecht en ik wilde dan ook graag bijdragen om dit zo veel mogelijk te kunnen wegnemen op een breder vlak. Ook ‘schrik’ ik regelmatig van reacties en vooroordelen van mensen die geen hiv hebben tijdens een gesprek over hiv of over de bijeenkomsten van Poz&Proud. Vaak uit hun onwetendheid wat ook zorgt voor voordelen en instandhouding van het stigma. Dus ook het wegnemen van het stigma, meer acceptatie (ook vanuit iemand die niet hiv-positief is), is voor mij een reden geweest om bestuurslid te worden en hierin een bijdrage te kunnen leveren om dit te bewerkstelligen.

Michaeldegraaf

Wat een mooie motivatie, kun je nog kort jezelf even introduceren voor de mensen die je niet kennen?

Natuurlijk. Ik ben Michael de Graaf, 34 jaar jong, geboren en getogen in Amersfoort. Ik heb rechten gestudeerd en ben in mijn werkzame leven jurist bij een advocatenkantoor in Amsterdam.

In mijn vrije tijd doe ik graag leuke dingen en heb ik samen met een paar vrienden een livestream: De Valse Zusters. Deze is te luisteren op YouTube, Facebook en Instagram op elke woensdagavond. Er is ook een podcast van de livestreams op Spotify. Daarin bespreken we elke week o.a. het nieuws van de LHBTQI+-gemeenschap (waaronder ook hiv). 

Hoe kijk jezelf naar de hiv-community?

Ik begrijp niet helemaal deze vraag. Bedoel je hoe ik persoonlijk naar de community kijk of wat ik ervan vind dat de community er is? Ik kijk namelijk naar deze community eigenlijk zoals ik naar ieder ander persoon kijk, omdat het voor mij geen verandering maakt in een persoon of iemand hiv heeft of niet. Iedereen is gelijk. Natuurlijk is het 'goed' dat er een community is, omdat gelijkgestemden die elkaar opzoeken makkelijker met elkaar kunnen praten en elkaar kunnen helpen. Immers, zij worden geconfronteerd met hetzelfde en maken nagenoeg hetzelfde mee. Ik vind het mooi en fijn om te zien hoe men elkaar daarin ondersteunt en waardeert. Het is alleen niet zo dat het noodzakelijk is dat dit via een 'hokje moet' of dat ik anders kijk naar bijvoorbeeld de LHBTQI+-community versus de hiv-community. Maar dat is mijn persoonlijke mening dat drie letters voor mij geen enkel verschil maken.

Waar zie je de Hiv Vereniging in de toekomst?

Zelf hoop ik dat de Hiv Vereniging in de toekomst minder hoeft in te zetten op meer acceptatie en minder stigma, omdat de acceptatie er is en het stigma is weggenomen. Hier is al een hele slag in geslagen als ik kijk naar jaren geleden, maar de strijd is nog niet gestreden. Zelf zie ik wel dat de Hiv Vereniging zich nog kan inzetten voor de 'patiënten' die hiv hebben of krijgen in ondersteuning, scholing/voorlichting, advisering etc. Eigenlijk dus meer een ondersteunende en adviserende rol als zijnde specialist over hiv, net als een specialist bij bijvoorbeeld het ziekenhuis. Hoewel ik wel van mening ben dat de activiteiten die gepland worden zeker moeten blijven, omdat ik dit zeker vind bijdragen.

Waar wil jij je de komende jaren als bestuurslid voor gaan inzetten?

Dit hangt eigenlijk samen met de vraag waarom ik heb besloten om bestuurslid te worden. Ik wil mij gaan inzetten voor meer en een (nog) grotere acceptatie en het verwijderen/verminderen van het stigma rondom hiv. Ik zei al dat mensen met hiv het fijn vinden dat er ook iemand is zonder hiv, die met ze praat en luistert. Ik gaf ook al aan dat ik soms schrik van reacties die ik krijg van mensen zonder hiv. Een voorbeeld is een gesprek dat ik had met iemand, waarbij ik vertelde dat ik de volgende dag naar een CD4-borrel van Poz&Proud zou gaan. Ik zag een schrikreactie bij de ander en het gezicht vertrok, omdat er werd gedacht dat ik hiv had. Ik legde uit van niet en dat ik mijn beste vriend hierin ondersteun. Van de opvolgende reactie viel ik helemaal bijna van mijn stoel toen er werd gezegd dat diegene hiv een straf van God vond. Natuurlijk mogen mensen vinden wat ze willen vinden, maar omdat ik geen onderscheid maak tussen personen met en zonder hiv komt de reactie voor mij over alsof elke 'aandoening' een straf van God zou zijn. Buiten het feit dat ik het een belachelijk antwoord vind. Maar onder andere tegen dit soort gesprekken en gedachten wil ik mij gaan inzetten.

Waar ik mij ook wel voor wil inzetten is om de jongeren met hiv te benaderen en bereiken. Ik zie tot dusver nog vooral de wat ouderen bij verschillende bijeenkomsten, terwijl er natuurlijk ook jongeren zijn. Ik zou graag zien dat ook zij bij de vereniging terecht kunnen en zich meer betrekken hierbij. 

Dankjewel Michael en heel veel succes met je bestuursfunctie!

Wil jij ook vrijwilliger worden bij de Hiv Vereniging? Neem dan contact op met het Servicepunt voor meer informatie. Het Servicepunt is bereikbaar op 020 - 689 25 77 (geopend op ma, di en do van 14.00 - 22.00 uur) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze informatie is nuttig