AIDS 2022: het laatste nieuws

Gepubliceerd: 08 augustus 2022

Van 29 juli tot en met 2 augustus heeft de 24ste Internationale Aids Conferentie plaats gevonden in Montreal. Op deze conferentie die tweejaarlijks wordt gehouden wordt belangrijk internationaal onderzoek ten aanzien van hiv en de aidsepidemie gedeeld. In dit blog delen we een selectie van het belangrijkste nieuws met je.

City of Hope-patiënt

Het lijkt erop dat een vijfde persoon genezen is van hiv, nadat hij een stamceltransplantatie had ondergaan om zijn leukemie te behandelen. De 66-jarige man – die anoniem wilt blijven en daarom de ‘City of Hope-patiënt’ wordt genoemd, naar de naam van het ziekenhuis in Zuid-Californië waar hij behandeld werd – ontving zijn hiv-diagnose in 1988. Dit maakt hem de oudste persoon en de persoon die het langst leefde met hiv die tot nu toe genezen is van hiv.

In 2019, toen hij 63 was, ontving hij een stamceltransplantatie van een donor met een dubbele CCR5-delta-32 mutatie. Deze mutatie op de cellen van de donor zorgt ervoor dat hiv niet binnen kan dringen in de gezonde cellen. Meer dan drie jaar na de transplantatie en 17 maanden nadat de man gestopt was met het nemen van ART (anti retro virale hiv medicatie) is er geen sprake van een toename van virusdeeltjes in zijn bloed en kan het virus ook niet gevonden worden in zijn bloedcellen. Lees hier meer. 

Barcelona-patiënt

Een vrouw in Barcelona heeft 15 jaar lang een niet detecteerbare hiv, nadat zij gestopt was met ART. Haar hiv is dus niet helemaal weg, maar het virus lijkt de afgelopen 15 jaar in remissie te zijn, waardoor het nemen van hiv-medicatie niet meer nodig is. Dit wordt ook wel een ‘functionele genezing’ genoemd. De vrouw was 59 toen zij gediagnosticeerd werd met hiv in de acute fase. Mensen die in het begin van de infectie gediagnosticeerd worden hebben een kleiner viraal reservoir (de plekken in het lichaam waar het virus zich ophoudt en vermeerdert) en daardoor een grotere kans op functionele genezing. Het is uniek dat deze vrouw al jaren in remissie is, omdat zij niet de genetische kenmerken bezit (zoals bijvoorbeeld een CCR5-delta-32 mutatie) die andere mensen die in staat zijn hun virus onder controle te houden (de zogenaamde ‘elite controllers’) wél hebben. Lees hier meer. 

Biktarvy combinatiepil wellicht de meeste effectieve behandeling voor mensen met hiv en hepatitis B

De biktarvy combinatiepil (met de werkzame stoffen bictegravir, tenofovir alafenamide en emtricitabine) lijkt volgens nieuw onderzoek het meest effectief te zijn in het onderdrukken van hiv en hepatitis b. Hiv en hepatitis b volgen ongeveer dezelfde transmissieroutes en wereldwijd heeft zo’n 8% van de mensen met hiv ook hepatitis b, hoewel dit percentage in delen van Azië en Afrika omhoog schiet naar 25%. Lees hier meer over dit onderzoek.

Het nemen van antibiotica na seks vermindert 2/3 van het aantal soa-incidentie.

Een Amerikaanse studie waarbij homo – en biseksuele mannen en transgender vrouwen het antibioticum doxycycline kregen na seks zonder condoom laat zien dat de vindkans van soa zoals gonorroe, chlamydia en syfilis met 2/3e  verminderd werd. De studie – genaamd de DoxyPep studie – werd uitgevoerd onder 501 personen, waarvan 2/3e doxycycline nam na condoomloze seks. Het overgebleven deel van de mensen kreeg dus geen doxycycline en fungeerde als controlegroep. Van de 501 mensen die geïncludeerd waren in de studie namen er 327 PrEP en waren er 174 mensen met hiv. Uit de resultaten blijkt dat de effectiviteit van doxycycline onder mensen zonder hiv 66 % was. De effectiviteit van doxycycline was iets minder onder mensen met hiv – 62% - maar nog steeds is dit een significant resultaat ten aanzien van de effectiviteit van doxycycline in het tegengaan van soa. Lees hier meer. 

Botswana haalt als eerste land de UNAIDS 95-95-95 hiv-doelen

Botswana heeft als eerste land ter wereld de UNAIDS 95-95-95 hiv doelen behaald. Dit betekent dat 95% (of meer) van de mensen met hiv weten dat ze hiv hebben, dat 95% of meer van de mensen met hiv ART gebruiken en dat 95% of meer van de mensen met hiv het virus succesvol onderdrukken. Lees hier meer.

Voor meer interessant nieuws van AIDS 2022 kun je hier terecht.

Deze informatie is nuttig