Even opfrissen: corona en hiv

Gepubliceerd: 15 juni 2022

De NOS verspreidde op 14 juni het nieuws dat het RIVM een toename ziet van het aantal coronagevallen. Afgelopen week nam het aantal vastgestelde besmettingen toe met 64 procent. Volgens het RIVM staan we hiermee aan het begin van een nieuwe coronagolf. Daarom helpen we je in deze blog met het opfrissen van je kennis over corona en wat het betekent voor mensen met hiv.

Effectiviteit vaccin en optie voor booster

Uit onderzoek weten we dat vaccinaties bij mensen met hiv vaak minder goed werken. Recent uitgevoerd onderzoek – de COVIH-studie – bevestigd dit ook bij de coronavaccinatie. Uit deze studie blijkt dat de vier vaccins (Pfizer, Moderna, Astrazeneca en Janssen) bij mensen met hiv minder antistoffen aanmaken in verhouding tot de controlegroep van mensen zonder hiv. Uit het onderzoek bleek dat 14% van de 1154 deelnemers na vaccinatie te weinig antistoffen in hun bloed hadden. De onderzoekers hebben ook gekeken naar wie er dan precies te weinig antistoffen in hun bloed hadden na de vaccinatie. Daaruit bleek dat mensen met minder dan 250 CD4-cellen hier een grotere kans op hebben. Meer uitleg en achtergrond over het onderzoek vind je hier.

Voor de groep mensen die minder dan 250 CD4-cellen hebben, is het mogelijk om in overleg met je behandelaar een extra ‘booster’ vaccin te nemen. De behandelaar bepaalt na een gesprek of je in aanmerking komt voor deze extra booster. Kom je in aanmerking, dan krijg je van je behandelaar een standaard verwijsbrief waarmee je de prik bij de GGD kunt halen.

Deze afbeelding van het RIVM laat goed zien hoe het zit met vaccinatie bij mensen met een slechter afweersysteem.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de kans op het krijgen en verspreiden van corona te verminderen. Op de website van het RIVM kun je het meest actuele advies vinden, maar we zetten het ook hier voor je op een rijtje.

  • Bij klachten: laat je zo snel mogelijk testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.
  • Was vaak je handen met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • Gebruik een mondneusmasker.
  • Vermijd drukte.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
  • Heb je ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten.
  • Wees extra voorzichtig als je ouder dan 70 bent of in een risicogroep valt. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lopend onderzoek

De COVIH-studie loopt nog door tot en met 2023. Mochten er nieuwe resultaten bekend worden, dan houden we je via onze website op de hoogte. Naast deze studie lopen er inmiddels heel wat studies naar corona in relatie tot mensen met hiv. Een van die onderzoeken wordt bijvoorbeeld in Canada opgezet, waarbij de onderzoekers willen weten of extra vaccinaties voor mensen met hiv nodig of aan te raden zijn. Het betreft hier een cohort-studie met vierhonderd deelnemers die allemaal leven met hiv. Dit onderzoek is voorlopig nog in ontwikkeling, maar zodra de resultaten bekend zijn communiceren we die via de website. Als je meer wilt weten over welke onderzoeken er precies lopen naar corona in Nederland, dan kun je deze website bezoeken. Mocht je meer willen weten over onderzoek naar corona in een globale context, dan kun je deze website bezoeken.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over corona en hiv? Bekijken dan onze Q&A’s:

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Vragen over hiv en het coronavirus (COVID-19)

Lees meer: >

Vragen over hiv en de coronavaccinatie

Lees meer: >

Resultaten van de COVIH-studie

Lees meer: >