Liever een prik dan pillen: 'Veel animo voor hiv-behandeling per injectie'

Gepubliceerd: 21 november 2022

Liever af en toe een prik dan elke dag pillen: de animo voor een hiv-behandeling met injecties is groot, merkt hiv-consulent Loek Elsenburg (DC Klinieken) in zijn praktijk. Een beetje tot zijn verbazing: “Het voordeel van het niet dagelijks hoeven slikken weegt blijkbaar op tegen het zes keer per jaar komen naar je behandelcentrum voor twee prikken die je echt wel voelt.”

Vocabria en Rekambys zijn de merknamen van de middelen die Elsenburg sinds begin van dit jaar voor het eerst in zijn praktijk gebruikt, respectievelijk van farmaceuten Viiv en Janssen. De werkzame bestanddelen zijn cabotegravir en rilpivirine.

Geen pillenwekker, wel spierpijn  

Je moet er speciaal voor naar het hiv-behandelcentrum. Daar krijg je in zijligging de injecties intramusculair toegediend - in je bilspier, één prik in elke bil. Grote kans dat je daar de dag erna even flink spierpijn van hebt, maar vervolgens heb je twee maanden lang geen omkijken naar je hiv-medicatie. Geen pillenwekker, geen pillen vergeten: geen pillen. Elsenburg: “Van veel patiënten hoor ik terug dat zij het niet slikken als een enorme bevrijding ervaren.”

Inmiddels geeft vijf procent van de patiënten van Elsenburg de voorkeur aan injecties, zo beschrijft hij in een verhaal in Seksoa magazine. De behandeling van hiv met tweemaandelijkse injecties is even effectief als dagelijks medicatie slikken.

Mooie rapportcijfers 

Eind oktober is tijdens een congres in Glasgow over hiv-medicatie het resultaat gepubliceerd van een onderzoek onder 230 personen die in Duitsland met injecties voor hiv worden behandeld. Ook hier krijgt de methode mooie rapportcijfers. De tevredenheid bij de deelnemers aan het onderzoek over hun medicatieregime verdubbelde na zes maanden deelname. In die periode kregen zij elk vier injecties.

Bijna negentig procent (89,5) van de deelnemers bleef therapietrouw, zij hadden een viral load van minder dan vijftig. Bij 55 deelnemers (27,5 procent) was sprake van pijn, roodheid of gevoeligheid op de plek van injectie. Voor zes van de 230 deelnemers uit de onderzoeksgroep was dat een reden om niet door te gaan met de injecties.

Revolutie in behandeling

Aan het einde van dit jaar zal zeer waarschijnlijk het eerste medicijn geregistreerd worden dat geschikt is voor toediening in injectievorm één keer per zes maanden, maar daar moet nog medicatie in pilvorm naast genomen worden. "Als er een volwaardige hiv-behandeling beschikbaar komt die maar eens per zes maanden hoeft te worden toegediend, is de revolutie in hiv-behandeling een feit", aldus Loek Elsenburg. 

Als je zelf interesse hebt in de injectables, vraag dan bij je behandelaar of hiv-centrum naar de mogelijkheden. Lees hier het hele artikel van Loek Elsenburg.

(Foto Loek Elsenburg door Marjolein Annegarn)

 

 

 

 

 

Deze informatie is nuttig