Efavirenz wordt mogelijk van de markt gehaald

Gepubliceerd: 09 juni 2022

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) is van plan 9 generieke (merkloze medicijnen waar geen patent meer op zit) te schorsen. Een van die medicijnen is de hiv-medicatie Efavirenz Mylan 600mg, een non-nucleoside reverse-transcriptaseremmer (NNRTI). Dit betekent niet dat Efavirenz Mylan 600mg onveilig is om te gebruiken, maar er zijn vraagtekens rondom het onderzoek dat kijkt naar hoe goed de medicatie werkt in vergelijking met het originele medicijn. In deze blog leggen we het verder uit.

Wat is er aan de hand?

Het CGB heeft besloten om Efarivenz Mylan 600mg mogelijk van de markt te halen, omdat gebleken is dat er problemen zijn met het uitgevoerde onderzoek naar of het medicijn goed werkt of niet. Het Indiase bedrijf Synchon Research Studies was verantwoordelijk voor de bio-equivalent studies naar dit medicijn; dit zijn studies die worden uitgevoerd om te bepalen hoe goed een werkzame stof (in dit geval dus Efavirenz) wordt afgegeven aan het lichaam, in verhouding tot eerder goedgekeurde originele medicatie. Deze studies blijken nu dus fouten te bevatten, waardoor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een schorsing adviseert en waar het CGB dus in meegaat. Het is nog niet bekend wanneer Efavirenz Mylan 600mg van de markt wordt gehaald, zodra we meer weten, laten we het weten. Je kan ook zelf de website van het CGB in de gaten houden voor meer informatie.

Wat als ik Efavirenz Mylan 600mg slik?

Je hoeft je niet druk te maken. Neem contact op met je hiv-behandelaar en samen kun je kijken wat de opties zijn en of je moet overstappen.

Is Efavirenz Mylan 600mg nog steeds veilig?

Ja, ondanks dat Efavirenz Mylan 600mg mogelijk van de markt wordt gehaald, zijn er geen redenen om aan te nemen dat het medicijn onveilig is. Mocht je toch willen overstappen naar andere medicatie, in plaats van de medicatie op te maken, dan kan dit in overleg met je internist of hiv behandelaar. Voor de meeste generieke medicatie is vervangende medicatie beschikbaar.

Hoe weet ik of ik Efavirenz Mylan 600mg slik?

Mocht je precies willen weten of jouw medicatie Efavirenz Mylan 600mg betreft, bekijk dan de bijsluiter van je medicatie. Je vindt hier een RVG-nummer (Register Verpakte Geneesmiddelen) – in het geval van dit RVG-nummer: 109766, betreft het Efavirenz Mylan 600mg. Kijk goed in je bijsluiter of je het voorgaande RVG-nummer terugvindt. Zo ja, dan betreft het de generieke medicatie Efavirenz die mogelijk van de markt geschorst wordt.

Nog vragen?

Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag en donderdag van 14:00 tot 22:00) of stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze informatie is nuttig