Door de oorlog in Oekraïne vluchten er veel mensen naar Nederland. Onder deze groep zijn er ook mensen met hiv. De Hiv Vereniging is er voor alle mensen met hiv in Nederland, dus ook voor deze groep. In deze blog geven we de laatste informatie voor vluchtelingen met hiv uit Oekraïne in Nederland.
Laatst geüpdatet op 14 april 2022
Щоб отримати інформацію українською мовою, натисніть тут. Want this information in English? Click here. Хотите эту информацию на русском языке? кликните сюда
Ik ben gevlucht uit Oekraïne en nu in Nederland, heb ik recht op medische zorg?
Ja. Op basis van EU-afspraken hebben mensen die vanuit Oekraïne gevlucht zijn, of niet kunnen terugkeren naar hun land, recht op onderdak, financiële steun en mogen ze werken in Nederland. Ook hebben ze recht op medische zorg, inclusief hiv-zorg.
Ik ben gevlucht uit Oekraïne en heb hiv, kan ik hiv-zorg krijgen?
Ja. Hiv-zorg valt in Nederland onder medische zorg en daar heeft iedereen in Nederland recht op.
Hoe krijg ik toegang tot hiv-zorg en hiv-medicatie?
Je kan gelijk contact opnemen met de hiv-poli van de afdeling Infectieziekten van een van de 24 hiv-behandelcentra. Daar maken ze een afspraak voor een consult met een hiv-behandelaar of hiv-verpleegkundige. Tijdens dit consult kun je vragen stellen over je eigen hiv-diagnose, over de hiv-zorg in Nederland en krijg je nieuw recept voor hiv-medicatie. Hier vind je een overzicht van alle ziekenhuizen in Nederland met een hiv-behandelcentrum.
Ik heb nog maar een paar pillen mee vanuit Oekraïne, wat moet ik doen?
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak maakt bij een van de 24 hiv-behandelcentra. Een hiv-behandelaar kan een recept voor nieuwe medicatie schrijven. Met het recept kun je bij elke apotheek nieuwe medicatie halen.
Hoe zit het met gemaakte kosten voor mijn hiv-zorg?
Geen probleem. Deze worden vergoed via een speciale regeling: de CAK-regeling. Dit moeten de zorginstellingen of zorgprofessionals zelf declareren bij het CAK. Om de afhandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen zijn de administratieve regels minimaal.
Hoe zit het met de privacy in de zorg?
In Nederland is er een algemene privacywet en zijn de gegevens in je medisch dossier beschermd en niet toegankelijk voor anderen. Je kunt dus met gerust hart naar een huisarts of een hiv-behandelcentrum. Alle zorgprofessionals hebben beroepsgeheim en mogen jouw medische gegevens niet delen met anderen.
Ik zit in een AZC, hoe krijg ik hiv-zorg?
Het kan ook zijn dat je gevlucht bent uit Oekraïne en in Nederland in een AZC terecht bent gekomen. Meld je dan bij de medisch dienst in de AZC en die verwijst je door naar een hiv-behandelcentrum. De kosten van de hiv-zorg en hiv-medicatie worden vergoed via de zorgverzekering voor asielzoekers.
Ik heb algemene zorgvragen, waar kan ik terecht?
Bij algemene zorgvragen kan men het beste een afspraak maken met een huisarts in de omgeving waar men verblijft. Ook kan men terecht bij bijvoorbeeld een mobiele huisartsenpost van Dokters van de Wereld (zoals de Zorgbus), bij een opvanglocatie van het Rode Kruis of bij een Straatdokter (zoals de Pauluskerk in Rotterdam). Deze artsen kunnen indien nodig een verwijsbrief schrijven naar de zorg die noodzakelijk .
Ik spreek geen Nederlands of Engels, wat kan ik doen?
Uitleg – in begrijpelijke taal – van de hiv-zorg is belangrijk voor mensen met hiv. Zeker omdat bij hiv-zorg ook privacy gevoelige thema’s een rol kunnen spelen zoals bij het bespreken van seksuele gezondheid. Een tolk kan hierbij ondersteuning bieden door in eigen taal uit te leggen waarover het precies gaat. Geef dit tijdig aan. Voorafgaand aan een consult of voor een nieuw consult. Jouw behandelend arts of andere zorgprofessional kan de inzet van een tolk dan regelen. Ook aanvullende schriftelijke informatie kan handig zijn om op een later moment alles nog eens rustig door te nemen, net als visuele hulpmiddelen als foto’s en illustraties.
Ik heb transzorg nodig, wat kan ik doen?
Voor transzorg kan contact opgenomen worden met de transkliniek van Trans United, een community initiatief met ondersteuning van de GGD Amsterdam. Hier vind je meer informatie.
Ik ben (zorg)professional en krijg tijdens mijn werk te maken met mensen met hiv uit Oekraïne, wat kan ik doen?
Het kan zijn dat je als (zorg)professional te maken krijgt met mensen met hiv uit Oekraïne. Het is dan vooral belangrijk dat je ze de juiste richting opstuurt en weet waar ze terecht kunnen voor vragen. In deze blog geven we hier meer informatie over gericht op mensen uit het werkveld.
Ik wil graag ondersteuning, kan de Hiv Vereniging daarbij helpen?
Ja. We kunnen je op verschillende manieren helpen. Zo bieden we steun bij (toeleiding naar) de formele hiv-zorg en bieden we ondersteuning met informele zorg, zoals het Servicepunt, peer-counseling en door de supportgroep van mensen uit Oost-Europa en Centraal-Azië. Ook biedt de website van de vereniging actuele informatie in het Nederlands en Engels over tal van aspecten van leven met hiv in Nederland.
Nog vragen?
Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging via 020 - 689 25 77 (maandag, dinsdag en donderdag van 14:00 tot 22:00) of stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer informatie