Heb je dit jaar recht op zorgtoeslag? Maak een proefberekening

Gepubliceerd: 25 juli 2023

De inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren telkens ruimer geworden en nog eens extra verhoogd voor 2023. De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger en het leven steeds duurder, dus het is de moeite waard om te checken of je in aanmerking komt. Maak een proefberekening over 2023, lees hier hoe je dit kunt doen. 

Volgens de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst vraagt 1 op de 10 mensen die recht op zorgtoeslag heeft deze niet aan. Omdat ze niet op de hoogte van de mogelijkheid of niet precies weten hoe. Check via een proefberekening of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag over 2023, en mogelijk ook nog over 2022. Het kan een broodnodige aanvulling zijn op je portemonnee of anders een leuk extraatje.

Wat is zorgtoeslag?

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je zorgverzekering. De hoogte van de premie is niet afhankelijk van je inkomen. Bij een laag inkomen is de premie dus een zware last. Zorgtoeslag compenseert een deel van de premie. Of je zorgtoeslag krijgt en hoe hoog die toeslag is, hangt af van je inkomen, of je een partner hebt en van de hoogte van eventueel vermogen.

Veel mensen doen onterecht geen aanvraag

Mensen zijn soms terughoudend met een aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later terug te moeten betalen of denken er geen recht op te hebben. De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn echter de afgelopen jaren telkens ruimer geworden en nog eens extra verhoogd voor 2023, dus mogelijk heb je er gewoon recht op.

Wanneer heb je recht op toeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet jij, en je eventuele partner, de Nederlandse nationaliteit hebben, in het bezit zijn van een geldige verblijfsvergunning of de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) - land hebben. Bovendien moet je minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Wat is een toeslagpartner?

Bij toeslagen spreek je niet over een partner, maar over een toeslagpartner. Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of staat er bijvoorbeeld iemand anders op je adres ingeschreven? Dan kan diegene jouw toeslagpartner zijn en telt het inkomen van beiden mee voor de toeslag. Je krijgt de toeslag samen. Check dus goed wat in jouw situatie geldt bij de aanvraag voor zorgtoeslag.

Wat zijn de inkomensgrenzen?

Het toetsingsinkomen is ongeveer het bruto-jaarinkomen inclusief vakantiegeld. Gebruik het bedrag in je jaaropgave voor de inkomstenbelasting over 2022 en je salarisstrook van januari 2023 als uitgangspunt. Je kunt zorgtoeslag aanvragen als je jaarinkomen dit jaar niet boven de grens van €38.520 uitkomt. Heb je een toeslagpartner, dan is het maximale gezamenlijke jaarinkomen €48.224. Tot aan deze bedragen neemt de toeslag geleidelijk in hoogte af en is maximaal €154 tot €265 per maand. Een aanvraag kun je doen tot 1 september 2024.

Mogelijk ook nog recht op zorgtoeslag in 2022?

Check ook even hoe het zit met de zorgtoeslag van vorig jaar en kijk naar je jaaropgave 2022. Je kunt dan alsnog zorgtoeslag aanvragen als je jaarinkomen niet boven de grens van €31.998 komt, of als je gezamenlijke jaarinkomen niet boven €40.994 uitkomt. De toeslag is dan maximaal €111 tot €212 per maand. Je aanvraag wordt definitief vastgesteld op basis van je belastingaangifte 2022. Een aanvraag kun je nog doen tot 1 september 2023.

Een paar tips

  • Maak hier een proefberekening 2023 of 2022 of bel gratis met de Belastingtelefoon 0800-0543.
  • Vraag direct zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst
  • En nu je toch bezig bent: heb je een huurhuis of kinderen, dan kun je ook hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen
Deze informatie is nuttig