Blijf op de hoogte

De GGD start vandaag met een nieuwe vaccinatieronde tegen Mpox. Ben jij nog niet gevaccineerd? In dit blog vertellen we je meer over het vaccin dat hiervoor gebruikt wordt, en waarom alsnog een prik halen het overwegen waard is.

Lees meer... >

De Hiv Vereniging organiseert samen met stichting hiv monitoring (SHM) een serie webinars over leven met hiv. Op donderdag 1 juni van 19:30 - 20:30 uur gaan Marc van der Valk (SHM) en Reina Foppen (Hiv Vereniging) in gesprek met tafelgasten over het onderwerp anuskankerscreening (AIN) en hiv. Meld je aan!

Lees meer... >

Ruim zestig deelnemers, waaronder 27 hiv-zorgprofessionals en zo’n 20 aanbieders van (of mensen werkzaam voor) peersupport komen op een gure nawintermiddag bijeen om te praten over het belang van peersupport. ‘Het is goed en essentieel de mensen achter het aanmeldformulier te zien!, is een belangrijke conclusie die hiv-consulenten trekken. ‘Ik weet nu naar wie ik doorverwijs en ik heb daar vertrouwen in.’ Victor vertelt op indrukwekkende manier waarom hij peercounseling had aangevraagd en nieuwe brochures worden overhandigd. 

Lees meer... >

Het is weer tijd voor de belastingaangifte - jippie. Als je hiv hebt, kun je voor extra kosten komen te staan. Sommige hiervan kun je opvoeren in je aangifte over 2022. Ook als je niet of nauwelijks belasting hoeft te betalen kun je toch in aanmerking komen voor teruggave. Zeker als je krap zit: laat geen geld liggen.

Lees meer... >

Hiv-zorgprofessionals, peersupporters & peers gaan met elkaar in gesprek over het belang van peersupprt. Hoe kunnen we de samenwerking tussen formele en informele zorg versterken zodat mensen met hiv (nog) beter in hun vel zitten.Je hoort praktijkervaringen van peers, peercounselors en hiv-zorgprofessionals én er worden nieuwe materialen gepresenteerd. Praat mee!
Op donderdag 9 maart van 16.00 - 19.30 uur in De Witte Vosch in Utrecht. 

Lees meer... >

De inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren telkens ruimer geworden en nog eens extra verhoogd voor 2023. De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger en het leven steeds duurder, dus het is de moeite waard om te checken of je in aanmerking komt. Maak een proefberekening over 2023, lees hier hoe je dit kunt doen. 

Lees meer... >

De Hiv Vereniging organiseert samen met stichting hiv monitoring het derde seminar. Thema is 'Migranten & hiv'. Let op: deze seminar is in het Engels en daarom is alle informatie hierover verder in het Engels.
The Hiv Vereniging is organizing a series of webinars about living with HIV together with the HIV Monitoring Foundation (SHM). On Thursday 9 February 2023 from 7:30 pm - 8:30 pm Marc van der Valk (SHM) and Reina Foppen (Hiv Vereniging) will discuss the subject migrants and HIV in the Netherlands with table guests.

Lees meer... >

Voorzitter van de Hiv Vereniging Reina Foppen sprak afgelopen donderdag tijdens de gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie van onder meer Aidsfonds en de Hiv Vereniging. Over de uitdagingen die de Nationale Hiv Alliantie te wachten staan, en de kracht van samenwerking: "Ook ik was hier nooit gekomen zonder hulp en steun."

Lees meer... >

Een goede balans tussen werken en tijd voor jezelf is voor iedereen belangrijk. Als je hiv hebt, komt het bewaken van die balans met specifieke uitdagingen. Probeer een prettige werkomgeving voor jezelf te creëren, en neem daarin voor zover mogelijk zelf de regie.

Lees meer... >

Peter van Delft neemt na zes jaar afscheid als bestuurder van de Hiv Vereniging. Loek Elsenburg keert op die positie terug van nooit-echt-weggeweest. We kijken achteruit én vooruit met de heren. Peter: “Ik moest hard aan de bak.”

Lees meer... >

Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) heeft geoordeeld dat een bedrijf een gerechtvaardigd indirect onderscheid heeft gemaakt bij het afwijzen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor een man met hiv en deze man niet heeft gediscrimineerd. De Hiv Vereniging is teleurgesteld in het oordeel, maar ondersteunt van harte de aanbeveling van het College bij dit oordeel dat er met spoed meer onderzoek nodig is om de ongelijke behandeling van mensen met hiv door verzekeraars uit te bannen. De onmogelijkheid om bepaalde verzekeringen af te sluiten draagt bij aan het stigma van mensen met hiv.

Lees meer... >

Op zaterdag 19 november was de Ledenraad weer bijeen op het kantoor van de Hiv Vereniging aan de Eerste Helmerstraat in Amsterdam. Er was flink wat belangrijk werk te doen tijdens dit overleg: het bestuur heeft het Jaarplan 2023 en de conceptbegroting vastgesteld. Het is daarna aan de Ledenraad om deze te beoordelen en goed te keuren.

Lees meer... >

Halverwege november keeg je een nieuw aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Het is belangrijk dat je de polisvoorwaarden checkt. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis of budgetpolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners (fysiotherapeut en tandarts bijvoorbeeld) ook in 2023 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven. Als dat niet zo is, dan kun je beter de overstap maken naar een iets duurdere restitutiepolis. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, mensen met hiv weigeren mag niet. 

Lees meer... >

Op 1 december kwam bij BNR de podcastserie 'De Hemel kan wachten' online, over veertig jaar hiv in Nederland. Een aanrader.

Lees meer... >

Dertig jaar geleden liep schrijver en journalist Geert Mak een poos mee bij de Hiv Vereniging. Hij schreef er voor NRC een aangrijpend en indrukwekkend artikel over. Met hiv is vandaag de dag doorgaans goed te leven in Nederland, maar daar zijn activisme, vastberadenheid en solidariteit aan vooraf gegaan. Als opmaat naar Wereldaidsdag en met dank aan (en toestemming van) NRC nemen we je mee terug in de tijd. 

Lees meer... >