Blijf op de hoogte

De inkomensgrenzen voor zorgtoeslag zijn de afgelopen jaren telkens ruimer geworden en nog eens extra verhoogd voor 2023. De kosten voor je zorgpremie worden elk jaar hoger en het leven steeds duurder, dus het is de moeite waard om te checken of je in aanmerking komt. Maak een proefberekening over 2023, lees hier hoe je dit kunt doen. 

Lees meer... >

De Hiv Vereniging organiseert samen met stichting hiv monitoring het derde seminar. Thema is 'Migranten & hiv'. Let op: deze seminar is in het Engels en daarom is alle informatie hierover verder in het Engels.
The Hiv Vereniging is organizing a series of webinars about living with HIV together with the HIV Monitoring Foundation (SHM). On Thursday 9 February 2023 from 7:30 pm - 8:30 pm Marc van der Valk (SHM) and Reina Foppen (Hiv Vereniging) will discuss the subject migrants and HIV in the Netherlands with table guests.

Lees meer... >

Voorzitter van de Hiv Vereniging Reina Foppen sprak afgelopen donderdag tijdens de gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie van onder meer Aidsfonds en de Hiv Vereniging. Over de uitdagingen die de Nationale Hiv Alliantie te wachten staan, en de kracht van samenwerking: "Ook ik was hier nooit gekomen zonder hulp en steun."

Lees meer... >

Een goede balans tussen werken en tijd voor jezelf is voor iedereen belangrijk. Als je hiv hebt, komt het bewaken van die balans met specifieke uitdagingen. Probeer een prettige werkomgeving voor jezelf te creëren, en neem daarin voor zover mogelijk zelf de regie.

Lees meer... >

Peter van Delft neemt na zes jaar afscheid als bestuurder van de Hiv Vereniging. Loek Elsenburg keert op die positie terug van nooit-echt-weggeweest. We kijken achteruit én vooruit met de heren. Peter: “Ik moest hard aan de bak.”

Lees meer... >

Het College voor de Rechten van de Mens (CRM) heeft geoordeeld dat een bedrijf een gerechtvaardigd indirect onderscheid heeft gemaakt bij het afwijzen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor een man met hiv en deze man niet heeft gediscrimineerd. De Hiv Vereniging is teleurgesteld in het oordeel, maar ondersteunt van harte de aanbeveling van het College bij dit oordeel dat er met spoed meer onderzoek nodig is om de ongelijke behandeling van mensen met hiv door verzekeraars uit te bannen. De onmogelijkheid om bepaalde verzekeringen af te sluiten draagt bij aan het stigma van mensen met hiv.

Lees meer... >

Op zaterdag 19 november was de Ledenraad weer bijeen op het kantoor van de Hiv Vereniging aan de Eerste Helmerstraat in Amsterdam. Er was flink wat belangrijk werk te doen tijdens dit overleg: het bestuur heeft het Jaarplan 2023 en de conceptbegroting vastgesteld. Het is daarna aan de Ledenraad om deze te beoordelen en goed te keuren.

Lees meer... >

Halverwege november keeg je een nieuw aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Als je denkt dat er daarmee, behalve de prijs, niets verandert, kun je bedrogen uitkomen. Het is belangrijk dat je de polisvoorwaarden checkt. Heb je een restitutiepolis, dan blijf je vrij in je keuze van zorgverleners. Heb je een naturapolis of budgetpolis, dan moet je – als je bij dezelfde verzekeraar wilt blijven – controleren of je hiv-behandelcentrum, huisarts en andere zorgverleners (fysiotherapeut en tandarts bijvoorbeeld) ook in 2023 onder dezelfde voorwaarden vergoed blijven. Als dat niet zo is, dan kun je beter de overstap maken naar een iets duurdere restitutiepolis. Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering, mensen met hiv weigeren mag niet. 

Lees meer... >

Op 1 december kwam bij BNR de podcastserie 'De Hemel kan wachten' online, over veertig jaar hiv in Nederland. Een aanrader.

Lees meer... >

Dertig jaar geleden liep schrijver en journalist Geert Mak een poos mee bij de Hiv Vereniging. Hij schreef er voor NRC een aangrijpend en indrukwekkend artikel over. Met hiv is vandaag de dag doorgaans goed te leven in Nederland, maar daar zijn activisme, vastberadenheid en solidariteit aan vooraf gegaan. Als opmaat naar Wereldaidsdag en met dank aan (en toestemming van) NRC nemen we je mee terug in de tijd. 

Lees meer... >

Ook dit jaar organiseert HIV010, een samenwerkingsverband van verschillende Rotterdamse organisaties en vrijwilligers, activiteiten in de week rond Wereldaidsdag. De aftrap is met een feestelijke Hiv+Borrel, die 9 jaar bestaat, op vrijdagavond 25 november. Er is gratis cava en non-alcoholische drankjes terwijl het weekprogramma wordt toegelicht. Behalve mensen met hiv en hun naasten zijn ook hiv-zorgprofessionals extra welkom. 

Lees meer... >

Liever af en toe een prik dan elke dag pillen: de animo voor een hiv-behandeling met injecties is groot, merkt hiv-consulent Loek Elsenburg (DC Klinieken) in zijn praktijk.

Lees meer... >

Het jaar ervoor waren dat er 450*. Dit blijkt uit cijfers die de stichting hiv monitoring (SHM) vandaag publiceert in aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december. Wat opvalt is dat nog steeds veel diagnoses – namelijk 57 procent  pas laat aan het licht komen.

Lees meer... >

The Young Ones is een groep jongeren van 11 tot en met 21 jaar. De kinder-hiv-consulenten houden zich intensief bezig met deze leuke, enthousiaste groep en organiseren activiteiten, Van 28-30 oktober was er weer een Young Ones Weekend. In Driebergen hebben 27 jongeren tussen de 12 en 16 jaar met zes begeleiders en een kok drie dagen in de bossen doorgebracht. Er zijn allerlei leuke, creatieve activiteiten gedaan en er werd uitgebreid over o.a. stigma gepraat. Lees het verslag van de kinderconsulenten én van deelnemer Ricky, die 15 jaar is.  

Lees meer... >

Het wordt daarom tijd dat verzekeraars hun acceptatiebeleid niet langer baseren op verouderde aannames over de gezondheid van mensen met hiv. De Hiv Vereniging is in contact getreden met het Verbond van Verzekeraars om hierop aan te dringen. Op donderdag 3 november vond voor de eerste keer een fysiek overleg hierover plaats.

Lees meer... >