Boosterprik voor mensen met hiv

Gepubliceerd: 03 januari 2022

Binnenkort wordt de boosterprik aan alle mensen met hiv aangeboden. Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. De booster is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties eerst wel voldoende bescherming opgebouwd hadden, maar bij wie de bescherming daarna is afgenomen. Hieronder lees je wanneer je de boosterprik kan halen.

Boosterprik voor mensen met hiv onder de 60

Mensen uit de griepprik-groep onder de 60 jaar krijgen vanaf 23 december een oproep voor de boosterprik tegen COVID-19. Daarbij horen ook mensen met hiv. De boosterprik wordt gezet bij de GGD. Je vindt hier meer informatie.

Als je de eerste 2 vaccinaties via de GGD hebt gekregen, krijg je een uitnodiging via SMS. De uitnodigingen worden vanaf 23 december verzonden. Omdat deze mensen bij de GGD bekend zijn, kunnen zij op deze wijze uitgenodigd worden.

Als je de eerste vaccinatie niet bij de GGD hebt gekregen, is de SMS uitnodiging niet mogelijk. Je krijgt dan een uitnodiging op basis van je leeftijd. De verwachting is dat je de uitnodiging begin januari krijgt en de booster in januari kan halen.

Boosterprik 60-plussers

Op dit moment worden 60-plussers uitgenodigd op volgorde van leeftijd. Je leest hier wanneer je een afspraak kan maken als je 60-plus bent. Vervolgens kun je hier een afspraak maken.

Boosterprik voor deelnemers aan de COVIH-studie

Sommige deelnemers aan de COVIH-studie hebben een oproep ontvangen voor een extra prik (een derde na Pfizer, Moderna of AstraZeneca of een tweede na Janssen). Deze prik wordt ook wel de ‘3e prik’ genoemd. Alleen deelnemers die onvoldoende antistoffen bleken te hebben ontvingen deze uitnodiging.

Deze extra/3e vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die na de eerste 2 vaccinaties (of na 1 prik met Janssen) nog onvoldoende beschermd waren, alsnog een betere bescherming krijgen (‘een immuunreactie opbouwen’). Deze extra/3e prik is voor deze mensen daarmee onderdeel van de basisvaccinatie.

De deelnemers die een extra/3e vaccinatie hebben ontvangen via de COVIH-studie wordt ook aangeraden de boosterprik te halen. Je krijgt hiervoor een brief vanuit de COVIH-studie.

Wanneer kun je de booster halen?

Je kan een afspraak maken wanneer je geen, of langer dan 3 maanden geleden, COVID-19 hebt gehad. En wanneer je vorige coronaprik 3 maanden of langer geleden was.

De griepprik en de pneumokokkenprik kunnen 2 weken voor of na de boostervaccinatie gegeven worden.

Boosterprik voor mensen zonder papieren

Iedereen in Nederland heeft recht op gratis vaccinatie(s) tegen COVID-19, ook als je geen paspoort, BSN, postadres of geldige verblijfspapieren voor Nederland hebt. Lees hier meer informatie.

Meer weten?

Je vindt hier informatie over de effectiviteit van de coronavaccinatie bij mensen met hiv. Wanneer je twijfelt over de coronaprik of de booster kun je bellen met de Twijfeltelefoon via 088-7555777.

Deze informatie is nuttig