Update COVIH-studie

Gepubliceerd: 18 november 2021

In Nederland loopt de COVIH studie. In de studie wordt onderzocht hoe effectief de verschillende coronavaccins zijn bij mensen met hiv. De Hiv Vereniging werkt mee aan deze studie. Op deze pagina geven we updates over de studie.

Waarom deze studie?

Effectiviteit van een vaccin betekent hoe goed een vaccin werkt in het beschermen tegen een ziekte. Het is belangrijk om te onderzoeken of de coronavaccins net zo goed werken bij mensen met hiv als bij mensen zonder hiv. Wanneer blijkt dat mensen met hiv onvoldoende antistoffen aanmaken, zou een extra vaccinatie aan alle mensen met hiv aangeboden kunnen worden.

Er zijn onderzoekers die denken dat mensen met hiv misschien een minder goede antilichaamrespons hebben op de vaccinatie. De antilichaamsrespons is hoe goed je lichaam antistoffen tegen corona aanmaakt. Er wordt dus bij mensen met hiv gemeten of ze na de vaccinatie evenveel antilichamen aanmaken als mensen zonder hiv. Maar je weet dan nog niet hoe goed die antistoffen er in zijn om iemand te beschermen tegen het coronavirus. Dus wordt ook in het laboratorium bloedserum van mensen met hiv samengevoegd met het coronavirus om te kijken of het virus de cellen in de laboratoriumschaal kan infecteren. Dit wordt een "neutralisatietest" genoemd. Hoe goed iemand in staat is om het virus aan te pakken na de vaccinatie wordt de “neutralisatierespons genoemd”.

Hiernaast worden de veiligheid en bijwerkingen bij mensen met hiv gemonitord. Er is geen reden om aan te nemen dat de coronavaccins niet veilig zijn voor mensen met hiv, maar dit wordt voor de zekerheid in de gaten gehouden.

Genoeg antistoffen?

De deelnemers van de COVIH-studie hebben inmiddels vernomen of zij genoeg antistoffen tegen het coronavirus hebben aangemaakt na de vaccinatie. Als deelnemers niet genoeg antistoffen hebben, dan kunnen ze een 3e vaccinatie krijgen in het Erasmus Medisch Centrum of in het Leids Universitair Medisch Centrum. De afspraken hiervoor worden binnenkort ingepland. Vervolgens wordt nog een keer gemeten of de deelnemers na de derde vaccinatie wel voldoende antistoffen hebben.

Doe je mee aan de studie maar heb je nog geen bericht gekregen of je genoeg antistoffen hebt aangemaakt? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maar zijn de vaccins nou net zo effectief bij mensen met hiv in Nederland?

Dat is nog niet bekend. Momenteel wordt de data van de deelnemers geanalyseerd. Dit duurt helaas langer dan verwacht. Wanneer de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn, zullen we die direct via deze pagina delen.

Je vindt hier de uitkomsten van verschillende internationale onderzoeken.

 

 

Deze informatie is nuttig