Update over n=n: het verschil tussen onmeetbaar en onderdrukt

Ongeveer een jaar geleden is de Hiv Vereniging begonnen met de n=n campagne. Sinds die tijd is er veel veranderd, zowel op het gebied van kennis als wat n=n voor mensen betekent.

Een jaar na de campagne weten steeds meer mensen van n=n en de belangrijke hiv-organisaties in Nederland staan achter de campagne. Sommige mensen moesten erg wennen aan het idee dat hiv niet meer over te dragen is als de viral load niet meetbaar is. Maar dit is logisch, het kost namelijk tijd om oude beelden te vervangen door nieuwe beelden.

De theorie achter n=n is nog niet helemaal duidelijk voor iedereen. Eigenlijk is het heel simpel: wanneer de hoeveelheid virusdeeltjes (viral load) onder een bepaalde waarde komt kan hiv niet overgedragen worden. Maar wat is die waarde dan precies? Er zijn twee termen die uitleg nodig hebben: ‘niet meetbaar’ en ‘onderdrukt’.

Bij de start van de campagne gaven we aan dat hiv niet overdraagbaar is via seks als de viral load niet meetbaar is. De definitie van ‘niet meetbaar’ was voorheen 50 hiv-RNA-deeltjes per milliliter bloed. De testen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. Zo kunnen we tegenwoordig met speciale testen hiv ‘meten’ tot 20 hiv-RNA-deeltjes per milliliter bloed. De Hiv Vereniging gebruikt echter de grens van 50 als we het hebben over een niet meetbare viral load (net zoals vele andere organisaties en ziekenhuizen).

We weten nu dat hiv ook niet overgedragen kan worden als het virus onderdrukt is. De definitie van ‘onderdrukt’ is minder dan 1000 hiv-RNA-deeltjes per milliliter bloed. Een onderdrukte viral load is een stuk hoger dan een onmeetbare viral load. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken als je viral load tussen de 50 en de 1000 is, dan kun je hiv nog steeds niet overdragen via seks.

Je kunt spreken van een niet meetbare viral load (als het aantal virusdeeltjes onder de 50 is) en van een onderdrukte viral load (als het aantal virusdeeltjes onder de 1000 is). In beide gevallen kun je hiv niet overdragen via seks. In de toekomst zullen we de termen door elkaar gebruiken want in de praktijk betekenen ze hetzelfde: dat je het virus niet kan overdragen via seks.

Hiernaast staat in de n=n boodschap van de Hiv Vereniging dat het virus minimaal zes maanden niet meetbaar moet zijn. Dit wordt momenteel ter discussie gesteld. Verschillende organisaties (waaronder het CDC uit Amerika) zijn aan het uitzoeken of dit klopt, of dat de zes-maanden-regel uit de n=n boodschap gehaald kan worden. We houden jullie hierover op de hoogte.

Kortom: we weten steeds meer over n=n. Gaan we nu de slogan veranderen? Het antwoord hierop is nee. De boodschap niet meetbaar = niet overdraagbaar klopt nog steeds. Wel weten we nu dat als hiv onderdrukt is het ook niet overdraagbaar is. Meer informatie over n=n lees je bij de FAQ. 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

FAQ - veelgestelde vragen

Lees meer: >

Statement n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar

Lees meer: >