Statement n=n: niet meetbaar = niet overdraagbaar

Gepubliceerd: 27 november 2017

n = n
NIET MEETBAAR = NIET OVERDRAAGBAAR
De Hiv Vereniging komt met het volgende statement:

Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar
Een persoon met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, kan het virus niet overdragen. De vereniging gaat deze boodschap het komend jaar verder actief uitdragen. Dit vinden wij belangrijk, want:

  • Zelfvertrouwen en zelfbewustzijn: n=n zorgt ervoor dat mensen met hiv onderdeel zijn van de oplossing en niet meer gezien worden als de oorzaak. Mensen met hiv krijgen de kans zichzelf te ‘empoweren’ en een betere plek voor zichzelf in de maatschappij te creëren.
  • Gelijkwaardigheid: Op verschillende gebieden waaronder werk, zorg, gezin, seks en onderwijs zullen mensen met hiv minder tegen stigmatiserende problemen aanlopen waardoor zij vrijer over hiv kunnen spreken.
  • Geluk in plaats van angst: De angst om het virus over te dragen verdwijnt, waardoor mensen met hiv zich vrij kunnen bewegen in hun sociaal en seksueel leven, wat isolatie voorkomt.
  • Erkenning verdrijft schaamte: Door het verminderen van het stigma en het creëren van een angstvrije omgeving worden mensen met hiv meer gezien als mens, waardoor zij sterker in hun schoenen staan.  

n=n draagt bij aan de gelijkwaardigheid, het geluk en de erkenning van mensen met hiv, waarbij ze de kans krijgen zichzelf te empoweren. Wij, de mensen van de Hiv Vereniging, geloven dat het actief uitdragen van deze boodschap een grote bijdrage zal leveren aan onvoorwaardelijke gelijkwaardigheid voor mensen met hiv.

Ook erkennen wij dat er mensen met hiv zijn waarbij het virus wel meetbaar is. Omdat ze geen toegang hebben tot (de juiste) medicatie, resistentie hebben door therapiefalen, of omdat ze ervoor kiezen geen medicatie te slikken of er nog niet klaar voor zijn deze stap te maken. Ook deze mensen met hiv verdienen diezelfde gelijkwaardigheid, erkenning en geluk.

Daarom roepen wij instanties, zorginstellingen, bedrijven, maar ook mensen met hiv, hun partners en betrokken op om dit statement te ondersteunen en uit te dragen. Niet meetbaar = niet overdraagbaar, voor een beter leven met hiv.

De Hiv Vereniging

* Het statement wordt ondersteund met de wetenschappelijke onderzoeken die in dit artikel van The Lancet worden genoemd. Ook de internationale campagne van ‘Prevention Access Campaign’ waar vele belangrijke internationale hiv/aids organisaties zich achter scharen is ter ondersteuning van dit statement.

* Bekijk hier alle informatie rondom de n=n campagne.

Deze informatie is nuttig