Poz&Proud 15-jarig jubileum

Gepubliceerd: 25 april 2022

Met een jaar vertraging hebben we zondag 10 april eindelijk ons 15-jarig jubileum gevierd met een themamiddag over chemsex in club Akhnaton in Amsterdam. Wat was het fijn om weer te kunnen samenkomen en ervaringen uit te delen! 

Uit de peiling die we vorig jaar onder onze achterban hebben uitgevoerd bleek dat het onderwerp chemsex leeft en dat de wens bestaat om hier aandacht aan te blijven geven. Het fenomeen chemsex, seks onder invloed van (hard)drugs, is onder homo- en bimannen populair en wint ook onder hetero’s aan populariteit. Drugs zorgen voor minder remmingen, onder invloed kan je langer doorgaan en seks is een stuk intenser. Aan chemsex is  een groot plezier te beleven als iemand controle over het drugsgebruik heeft, maar die controle is ook te verliezen. Het is dus niet zonder risico’s. Er is risico op overdosering, en verslaving kan tot ernstige lichamelijke en geestelijke klachten leiden. Poz&Proud vindt het daarom belangrijk om een gelegenheid te bieden waar dit gesprek gevoerd kan worden met respect, zonder vingerwijzen en zonder een moraal op te leggen. Om zowel de verleidelijke als de risicovolle kant te bespreken moeten de taboes rond dit onderwerp doorbroken worden.

Het theater van CHMSX Stories heeft op de themamiddag een indrukwekkende en aangrijpende bijdrage geleverd. De acteurs Thomas de Bres en Manuel Groothuysen hebben eerlijke, spannende en ook rauwe verhalen verteld, begeleid door de opzwepende muziek van Marc Alberto. Het poëtische theater zette aan tot nadenken en vond een goede aansluiting met de informatieve delen van de middag. Voor de pauze namen Elise Nelis en Henri van Tilburg van GGZ inGeest plaats in de paneldiscussie. Zij vertelden openhartig over hun groepsbehandeling voor homomannen, die vastlopen in hun omgang met chemsex, en over de problemen die zij in de praktijk tegen komen. Er ontstond een levendige discussie met het publiek over de balans tussen verantwoord en onverantwoord gebruik, het herkennen van signalen van risicovol gedrag en de relatie tussen druggebruik en intimiteit.

Na de pauze namen de sprekers Flori Sintenie en Sebastiaan Verboeket van Jellinek en Loek Elsenburg van DC Klinieken plaats op het podium. Besproken werd de interactie tussen drugs en hiv-medicatie. Bepaalde onderdelen van hiv-medicatie kunnen bijvoorbeeld het effect van XTC versterken. Daarnaast kan probleemgebruik zorgen voor minder therapietrouw, waardoor hiv resistent voor de medicatie kan worden. Een van de conclusies was om hier open met de hiv-behandelaar over te praten, zodat problemen voorkomen kunnen worden. CHMSX Stories sloot de informatiemiddag af met een ontroerende reflectie op eenzaamheid, anonimiteit en de zoektocht naar liefde en aandacht. De boodschap was mooi: let op elkaar en wees zorgzaam.

Het is inmiddels een traditie geworden om tijdens een jubileum van Poz&Proud de Positive Award uit te reiken. Deze prijs is in het leven geroepen om een individu, groep of organisatie te onderscheiden die op een bijzondere manier heeft bijgedragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven van homomannen met hiv. De eerste Positive Award werd tijdens het 5-jarig jubileum in 2011 uitgereikt aan de artsen Leo van Rozelaar en Refaat Karim. Zij hebben de behandeling tegen lipoatrofie mogelijk en bereikbaar gemaakt. In 2016 is tijdens het 10-jarig jubileum de prijs uitgereikt aan activist Leo Schenk, die zich inzet om stigma te doorbreken en hiv te normaliseren. Ook was Leo een van de oprichters van Poz&Proud.

Dit jaar is de Positive Award uitgereikt aan Wolfgang Schreiber. Wolfgang is sinds de oprichting van de groep Long Term Survivors in 2015 de drijvende kracht achter deze groep binnen de Hiv Vereniging. De Long Term Survivors zijn de mensen die voor het jaar 2000 weten dat ze hiv hebben, dus die vaak het dieptepunt van de aidscrisis hebben meegemaakt en een enorme vooruitgang in de medische wetenschap hebben gezien. Wolfgang zet zich al jaren in voor deze community en heeft dit altijd met een warm hart, een glimlach en heel veel liefde gedaan.

Wij kijken terug op een fantastische viering van ons jubileum met meeslepend theater, goede sprekers en aangename ontmoetingen. Bedankt iedereen!

Mede mogelijk gemaakt door het Bob Angelo Fonds.

Fotografie: ©Henri Blommers

Deze informatie is nuttig