2020: De 1e CD4 in Amersfoort en Pride TV

Gepubliceerd: 01 maart 2021

De Hiv Vereniging maakt elk jaar een jaarverslag over het afgelopen jaar. In dit jaarverslag zitten ook bijdrages van de regio’s en groepen van de Hiv Vereniging. Hier lees je het verslag over 2020 van Poz&Proud.

CD4: maandelijkse borrel op zondag

De (bijna) maandelijkse Chat&Drinks@4 in de Prik is een van de meest succesvolle langlopende events voor mensen met hiv in Nederland te noemen. De CD4-borrel trekt gemiddeld zo’n 25 bezoekers, met een enkele uitschieter naar boven of, bij slecht weer, naar beneden. We zien zowel een vaste groep terugkomende bezoekers als steeds wisselende nieuwe gezichten, uit Amsterdam en omgeving maar ook van ver daar buiten. De laagdrempeligheid van de borrel wordt zeer gewaardeerd.

Een niet onbelangrijk nevenaspect van de Chat&Drinks@4 is het vergroten van de zichtbaarheid van hiv, door de borrel tijdens reguliere openingstijden in een populaire bar te laten plaatsvinden. Dat dit ook echt werkt merken we aan de gesprekjes die vertegenwoordigers van Poz&Proud regelmatig hebben met geïnteresseerde barbezoekers. Soms zelfs als we op eigen gelegenheid buiten de CD4-borrel in de Prik zijn en herkend worden.

De 1e CD4 te Amersfoort stond in het teken van de nieuwjaarsborrel, dat bracht dan ook veel nieuwe mensen en oude bekenden naar Amersfoort, we hebben de CD4 nog 2 keer kunnen houden in Amersfoort, tot helaas de horeca niet meer open mocht. We hebben continu geschakeld met zowel PRIK als J&D om te kijken hoe we de CD4 met zijn kenmerkende karakter toch konden laten doorgaan binnen de maatregelen. We hebben echter besloten dat de maatregelen dusdanig beperkend waren dat we het karakter van de CD4 niet konden waarborgen.

De aankondigingen van de CD4 te Amersfoort heeft veel aandacht gekregen van de lokale pers, zowel de regionale TV als het AD, dat resulteerde in mooie interviews met ons als kerngroep.

Angels: late brunch

De late brunch voor poz mannen en vriend(-inn)en vindt plaats in het gebouw van de verenging en werd in 2019 drie maal georganiseerd. De laatste jaren organiseerden we begin januari een speciale nieuwjaarseditie, inmiddels een traditie. Maar tradities mogen ook aangepast worden, want dit jaar hielden we onze nieuwjaarsbijeenkomst tijdens de eerste CD4 te Amersfoort

Omdat aanmelden voor Angels niet nodig is blijft de activiteit laagdrempelig. Helaas hebben we door de covid19 maatregelen geen Angels kunnen organiseren. We hebben de maatregelen continu langs de doelstelling van de Angels gelegd en vonden dat het stukje verbinding op 1,5m afstand niet haalbaar was op de gebruikelijke locatie. Daarbij ging het restaurant gedeelte van de Hiv Verenging uiteindelijk geheel dicht.

Mankracht Wandeling

Na de laatste editie van het Mankracht weekend in 2018 hebben we gekeken wat nu een mooie opvolger zou kunnen zijn in het 1e weekend van september. Na een 1e Mankracht Wandeling in september 2019, hebben we voor 2020 twee wandelingen gepland. In het voorjaar zouden we in mei een wandeling gaan maken door de duinen bij Castricum. Vervolgens stond een stadswandeling in september gepland door de stad Amersfoort, om dan te eindigen bij J&D, dat zou dan mooi aansluiten op de CD4 die daar gepland stond. In mei was er nog veel onzeker voor die tijd om de wandeling daadwerkelijk te organiseren. De wandeling van september hebben we door afwezigheid van een deel van de Kerngroep nog even vooruit geschoven naar hopelijk mei 2021.

Canal Parade

Poz&Proud voer in 2019 voor de zevende opeenvolgende keer mee in de Canal Parade. Dit evenement, het hoogtepunt van de Amsterdamse Pride, is met honderdduizenden bezoekers langs de kant wel het grootste podium dat er is om hiv in de scene zichtbaar te maken. Voordat er maar enig zicht was op covid19, hadden we al een leus bedacht. In de trant van: Ik heb hiv, Ik ben “kees” om toch nog meer het stigma te bestrijden. Je hebt een virus, maar je bent het niet!

Maar hoe wrang was het dat een ander virus zich op de voorgrond drong. De organisatie van de Pride heeft ruim op tijd besloten dat er geen Canalparade zal zijn, dat er op een andere manier in augustus de Pride gehouden zou worden. Elke deelnemer met een startbewijs voor de editie van 2020 behoud dit ook voor 2021. We gaan hard duimen dat de canalparade op een of andere manier dan doorgang kan vinden.

Verschillende workshops

Positive Yoga is inmiddels een van onze vaste activiteiten geworden. Het is een reeks van tien lessen, speciaal ontwikkeld voor onze hiv-positieve achterban met oefeningen speciaal gericht op het ondersteunen/versterken van het immuunsysteem, zenuwstelsel, lever, nieren en darmen. De lessen worden gegeven bij de Hiv Vereniging onder begeleiding van een gecertificeerde leraar.

Eind 2019 zijn we weer even om de tafel gaan zitten met de leraar om het vervolg van de Yoga te bespreken, het leek zelfs dat we misschien een 3e reeks in een jaar zouden kunnen starten, gezien het enthousiasme van de (oud-)deelnemers. Het heeft niet zo mogen zijn, de locatie van de hiv vereniging sloot door de covid19 maatregelen zijn deuren voor alle activiteiten. Een andere locatie zoeken is nog even overwogen, maar dat zou dan weer meer kosten en organisatie met zich mee brengen. In overleg met de leraar hebben we in het najaar nog gekeken of er gestart kon worden, maar we hebben samen de beslissing genomen nog even te wachten tot 2021.

Vrijwilligers: de steunpilaren van Poz&Proud

Zoals nu al een paar jaar nodigen we de vrijwilligers, die het jaar daarvoor zich voor Poz&Proud hebben in gezet, uit om mee te gaan naar True Colors. Het jaarlijkse feest van het COC. Het geeft elk jaar weer een mooi foto moment en ook hier blijven we aan het netwerken en zijn we duidelijk van toegevoegde waarde gezien de positieve reacties op onze aanwezigheid.

PrEP

Het activisme voor PrEP is het terrein van de actiegroep PrEPnu, die eind 2015 mede door Poz&Proud is opgericht, en waar Poz&Proud in vertegenwoordigd is. De activiteiten van Poz&Proud zelf rond PrEP beperken zich sindsdien tot (online) informatievoorziening. In 2020 is er, mede door het stoppen van Jörgen en het feit dat PrEpnu een geheel zelfstandige groep is geworden, weinig tot geen uitwisseling geweest.

Roze Zaterdag

Roze Zaterdag is het nationale Pride-event, dat ieder jaar in een andere Nederlandse stad plaatsvindt; in 2020 zou Leeuwarden de gast stad zijn. Gezien de afstand hadden we al een hotel geboekt en gekeken of we op de aansluitende zondag dit keer een CD4 in Leeuwarden zouden kunnen houden. Contacten werden gelegd met de Regio Noord.

Voor Poz&Proud is het de ideale gelegenheid om zich ook buiten Amsterdam – waar het gros van de activiteiten zich nu eenmaal afspeelt – te laten zien. Bij onze kraam gaan we normaal het gesprek aan met bezoekers en kunnen mensen met een kleine vragenlijst hun kennis over hiv testen.

 

Deze informatie is nuttig