seks

Hiv hoeft de beleving van je seksualiteit absoluut niet in de weg te staan. Als je hiv hebt, kan de plaats van seks in je leven wel veranderen. Als je geïnfecteerd bent geraakt, kan je alle lust in seks (tijdelijk) verliezen. Ook kan hiv een impact hebben op je huidige relatie of toekomstige relaties. Sommige mensen ervaren juist een grote behoefte hebben aan intimiteit met iemand anders. Deze gevoelens kunnen verschillen van persoon tot persoon.Op seksualiteit kun je veel nalezen.

Serodiscordant
Je hebt hiv en je partner niet. Of andersom: je partner heeft hiv en jij niet. Vaste relaties waarin de één hiv heeft en de andere niet, worden met een moeilijk woord serodiscordante relaties genoemd. Bij een serodiscordant koppel heerst er vaak angst voor infectie. De partner met hiv kan bang zijn om zijn partner te infecteren en voelt zich bij voorbaat schuldig. De partner zonder hiv kan bang zijn om geïnfecteerd te geraken. De seks kan hierdoor onder druk komen te staan. Jullie kunnen die angst voor infectie bij elkaar wegnemen door onderling duidelijke afspraken te maken. Als je die nakomt, is er een stuk minder reden tot angst.

Ik weet dat de eerste dagen erg moeilijk zijn. De eerste vraag die men zich stelt is: zullen mensen me aanvaarden zoals ik ben? Zijn mijn dagen voorbij? Blijf ik alleen zonder gezelschap? Stopt het leven hier voor mij? Zal ik de moed hebben om te vertrouwen op iemand die me kan begrijpen? Wie kan meeleven met wat ik doormaak? Wie kan meevoelen met wat ik voel? Jawel, een grote jawel. Laat gewoon de tijd zijn werk doen. Het is gemakkelijk om te zeggen, dat weet ik. Maar je moet één iets goed onthouden: ja, ik ben hiv-positief, maar ik weet nog niet wat de uitkomst zal zijn. Het is gewoon een gemeen virus dat mijn leven wil inkorten. Je kan zelfs een naam geven aan het virus, bijvoorbeeld Daniel. Ze zeggen me dat ik ben zoals iedereen, dat ik moet leven zoals de jongeren van mijn leeftijd, een richting moet geven aan mijn leven en dat er iemand zijn leven met mij zal doorbrengen en me simpelweg zal accepteren. Bij elk seksueel contact gebruik ik condooms.

Ik ben Marlies en weet sinds 2,5 jaar dat ik hiv-positief ben, toen ik het hoorde van de internist ging er meteen de gedachte door mijn hoofd 'kan ik nog kinderen krijgen'. Die stelde me gelukkig gerust en zie dat als je een kinderwens hebt dat je wel kinderen kunt krijgen...

Zwanger
Na 4 maanden was ik al zwanger, ik had het eerst helemaal niet in de gaten, ik voelde me erg zwak, en misselijk en ging naar de internist om te kijken of dat alles wel goed met me was. Hij controleerde me en zei dat alles in orde was en dat hij alleen nog even een zwangerschapstest via het bloed, omdat ik die week ervoor al een urinetest had gedaan en er kwam niets uit. Na een kwartier zei hij dat ik zwanger was. Na ongeveer 3,5 maand ging ik aan de medicijnen dit is een oude combinatietherapie die ervoor zorgt dat je hiv-virussen in je bloed ondectecteerbaar worden. Dit waren 12 pillen per dag, 6 in de ochtend en 6 in de avond. Het is van groot belang dat je de medicijnen op tijd neemt. Zodat je virussen omlaag gaan. Dit, omdat je als je gaat bevallen je viral load tussen de 50 en 0 moet zijn zodat je natuurlijk kan bevallen. Je hoeft dan geen keizersnede.

Hiv-negatief
Hierdoor ben ik op een natuurlijke manier bevallen. Mijn zoontje is na de geboorte direct getest op hiv en men kon niks vinden. Het is een heel mooi moment om zo'n klein hummeltje op je lichaam te voelen. Na een maand, 3 maanden en 6 maanden werd mijn zoontje getest op hiv. Dit is een heel spannende tijd, je denkt vaak als mijn zoontje maar gezond is. De kans dat je kind geïnfecteerd is na het slikken van de medicatie tijdens de zwangerschap is zeer klein. Ook krijgt je kindje 1 maand medicatie toegediend dit gebeurd 4 keer per dag, het is een mierzoete drankje, ook dit drankje moet stipt op tijd worden toegediend en is dus zeer vermoeiend. Na 7 maanden hoorden ik en mijn vriend dat onze prachtige zoon gezond is. En nu genieten we volop van hem. Regelmatig komt nu de gedachte voorbij voor een 2de kindje.