medicatie

Jammer genoeg kan men een hiv-infectie nog niet genezen. Er zijn wel medicijnen beschikbaar die het virus onderdrukken. Deze medicijnen tegen hiv worden hiv-remmers genoemd. Met behulp van deze medicatie neemt je levensverwachting toe en verkleint de kans op het ontwikkelen van aids. De medicijnen remmen de vermenigvuldiging van het virus af. Het doel van de therapie is om de virale lading zo laag mogelijk, bij voorkeur tot  ondetecteerbare waarden terug te dringen. Hierdoor kan een intact afweersysteem behouden blijven of een al beschadigd afweersysteem zich 'gedeeltelijk' herstellen. Om hiv effectief te bestrijden schrijft een arts een combinatie van meestal 3 of meerdere geneesmiddelen voor. Dit noemt men een combinatietherapie, een "cocktail" of een "HAART": Highly Active Anti Retroviral Therapy.

Een paar weken na mijn diagnose ben ik naar een hiv-behandelcentrum geweest en bij mijn eerste consult werd mij medicatie voorgeschreven, gebaseerd op mijn uitslagen. Dit was heel overrompelend. Ik was nog alles op een rijtje aan het zetten, de dingen psychologisch een plaats aan het geven en dan kwamen daar al medicijnen bij. Ik herinner mij dat ik die dag, toen ik terugkwam uit het ziekenhuis, heel veel problemen had met deze beslissing. Gelukkig kreeg ik direct een goede opvang. In het begin ondervond ik zware bijwerkingen. Ik had diarree, voelde me misselijk. Na ongeveer één maand begon ik de medicatie beter te verdragen en begon ik mij wat beter en sterker te voelen. Ik bleef nog wel een tijdje last hebben van vermoeidheid. De medicatie betekende echter na verloop van tijd een groot verschil voor mijn energie. Ik voelde me ook gezonder.

In het begin wist mijn vriend niet dat ik hiv had. Ik durfde het niet te vertellen. Maar dat werd op de duur steeds moeilijker, omdat ik pillen moest slikken. Steeds uitvluchten zoeken, stiekem op het toilet mijn pillen slikken. Soms slaagde ik er niet in om ze te slikken en dan sloeg ik een beurt over. Uiteindelijk heb ik het dan toch verteld; de moed in beide handen genomen en het eruit geflapt. Hij had het best even moeilijk achteraf, maar is me blijven steunen. Nu moet ik niet meer stiekem doen. Hij wijst me er trouwens vaak op dat ik ze moet nemen. Greet

Het is een hele uitdaging om dag in dag uit perfect therapietrouw te zijn,  zeker als je leven niet echt regelmatig verloopt. Je gaat eens een avondje stappen met vrienden, trekt er een weekendje op uit of gaat met je vriend of vriendin naar de film. En dan vergeet je misschien de medicatie in te nemen... Vaak is het ook lastig om pillen te nemen, zeker in het bijzijn van personen die niets afweten van jouw hiv-infectie. Sowieso kan het gebruik van partydrugs en alcohol gevaarlijk zijn. Ze kunnen de werking van je hiv-remmers beïnvloeden maar ook je therapietrouw in gevaar brengen.