Afmelding Roze Zaterdag 2022

Gepubliceerd: 15 juni 2022

Poz&Proud staat al jaren met een stand op de informatiemarkt van de Roze Zaterdag, die elk jaar in een andere stad in Nederland plaatsvindt. Dit jaar hebben we ons afgemeld voor de Roze Zaterdag op 18 juni in Rotterdam. We willen de reden daarvoor graag bekend maken.

Roze Zaterdag is een belangrijke dag voor ons. Er is namelijk geen ander evenement, ook niet de Canal Parade of de Pride Walk in Amsterdam, waar we met voorbijgangers zulke mooie, grappige, ontroerende of verhelderende gesprekken over hiv hebben. Die gesprekken zijn nodig, want er bestaan nog veel achterhaalde en verkeerde ideeën over hiv. Met een team van ontzettend gedreven vrijwilligers verstrekken we daarom informatie over het leven met hiv, vooroordelen over hiv en de nieuwste ontwikkelingen in behandeling en preventie.   

Roze Zaterdag is de aangewezen plek voor dit activisme. Het evenement, dat sinds eind jaren '70 bestaat, heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele en genderdiversiteit. 

Dit jaar hebben wij ons aangemeld voor een stand op de informatiemarkt tijdens Roze Zaterdag op zaterdag 18 juni in Rotterdam. Na erg lang wachten op een reactie van de organisatie werd, pas minder dan een maand voor het evenement, duidelijk wat de voorwaarden voor deelname zouden zijn. Helaas waren die voor onze organisatie een behoorlijk koude douche.

De Rotterdamse organisatie stelt namelijk als voorwaarde dat de markt tussen 8:00 en 10:00 opgebouwd moet worden en tussen 23:00 en 00:00 moet worden afgebouwd. Tussentijds opbouwen of afbouwen is niet mogelijk. Wij zijn van mening dat dit misschien gevraagd kan worden van een commerciële partij die de mogelijkheid heeft om betaald personeel in shifts te laten werken, maar zeker niet van een organisatie die van vrijwilligers afhankelijk is. De exorbitante tijden waarop wij beschikbaar moeten zijn stuiten ons dan ook erg tegen de borst. 

Daarnaast maken wij ons zorgen, bij het zien van het hoofdprogramma, dat de laatste pakweg 5 uur van de dag voor onze boodschap weggegooide tijd zullen zijn, omdat alle aandacht naar het hoofdpodium zal gaan. Mensen zouden, volgens de site van Roze Zaterdag Rotterdam, tijdens het hoofdprogramma nog naar de markt kunnen om ‘te shoppen’ of ‘een hapje of drankje te halen’. 

Shoppen en eten zouden op het onderdeel van de Roze Zaterdag dat de ‘informatiemarkt’ heet hoogstens bijzaak moeten zijn. De markt is erop gericht op het publiek te informeren over LHBTQI+ zaken en om organisaties de ruimte te bieden hun eigen geluid en kleur uit te dragen. Het downgraden van die belangrijke communityboodschap naar een leuk hebbedingetje voor erbij op een festivalterrein schiet ons in het verkeerde keelgat. 

Roze Zaterdag heeft zich er altijd op laten voorstaan dat het een communitygerichte dag is, en niet zo vercommercialiseerd of geprofessionaliseerd te zijn als andere LHBTQI+ evenementen. Door echter zo laat naar organisaties te communiceren, en te eisen dat vrijwilligers er minimaal 15 uur op een dag voor uittrekken, wordt de community aan de kant gezet en wordt voorrang gegeven aan commerciële belangen. 

Poz&Proud zal dit jaar daarom niet deelnemen aan de Roze Zaterdag. We hopen van harte dat tijdens de volgende editie volgend jaar in Goes de informatiemarkt weer een centrale rol zal krijgen, en dat activisme en inhoud en prominentere plek zullen innemen. 

Dit bezwaar hebben we naar Rotterdam Pride en de Stichting Roze Zaterdagen Nederland gestuurd. Dit werd weliswaar netjes beantwoord, maar helaas werd er niet inhoudelijk op de kritiek ingegaan.  

Deze informatie is nuttig