Gezellige lunch met serieuze ondertoon

Gepubliceerd: 29 maart 2023

Op zondag 26 maart organiseerde de groep Long Term Survivors de eerste lunch van dit jaar. Terwijl er een week van tevoren nog maar drie aanmeldingen waren, werd het uiteindelijk toch een vol huis met ca. dertig personen. Er waren zelfs mensen uit Eindhoven, Apeldoorn, Dordrecht en Den Haag!

De presentatie van de podcastmaakster ging door ziekte helaas niet door. Zij is op zoek naar mensen die haar achterneef, die overleed aan de gevolgen van aids in de jaren '80, hebben gekend. In plaats daarvan heb ik haar vraag kort toegelicht. Het verhaal is met foto terug te lezen op de LTS Facebookpagina. 

Wel was er een ander onderwerp waarover door Mirjam Schulpen enthousiast werd verteld. Mirjam is sinds december verbonden aan het Amsterdam UMC als peernavigator. Een peernavigator is iemand met hiv die betaald in het ziekenhuis werkt en anderen met hiv ondersteunt bij het ‘navigeren door de hiv-zorg. Met haar eigen long term ervaring kan zij anderen met hiv ondersteunen en door het zorgsysteem ‘leiden’. Hierop kwamen verschillende reacties van herkenning, onder andere over ‘multiple loss syndroom’. ‘Wij hadden in die periode nauwelijks tijd om te rouwen, er ontvielen ons zoveel vrienden en bekenden. Nu we (deels) gepensioneerd zijn, huilen we pas, bijvoorbeeld bij het zien van een documentaire over die tijd.’

We kijken terug op een heel geslaagde lunchbijeenkomst met een goede sfeer en een serieuze ondertoon.

Ben Ehlting, coördinator LTS

Deze informatie is nuttig