Twee nieuwe hiv-remmers goedgekeurd door de Europese Commissie

Gepubliceerd: 29 november 2018

De Europese Commissie heeft Pifeltro en Delstrigo op 28 november 2018 goedgekeurd. Deze hiv-remmers worden geproduceerd door Merck. 

Pifeltro

Pifeltro bevat 100mg doravirine, een nieuwe non-nucleoside reverse transcriptase inhibitor (NNRTI). De afkorting van deze werkzame stof is ‘DOR’. Doravirine wordt gecombineerd met andere werkzame stoffen. Doravirine is geschikt voor mensen met hiv wiens virus niet resistent is voor NNRTIs.

Dit middel is onderzocht in de DRIVE-FORWARD studie. In deze studie werd doravirine gecombineerd met Truvada (emtricitabine/ tenofovir disoproxil fumarate) en met Kivexa (abacavir/lamivudine). Uit deze studie bleek dat doravirine in combinatie met bestaande ‘backbones’ van twee nucleoside reverse transcriptase inhibitors (NRTIs) effectief en veilig het virus kan onderdrukken. De resultaten van de DRIVE-FORWARD studie na 48 weken werden gepresenteerd op AIDS2018 en zijn hier beschreven. De resultaten na 96 weken komen overeen met die na 48 weken. Na 96 weken had 72% van de deelnemers aan de studie een viral load van lager dan 40 kopieën/ml. Meer dan 5% van de deelnemers had last van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van Delstrigo zijn misselijkheid (7%), hoofdpijn (6%) vermoeidheid (6%) diarree (5%) en buikpijn (5%).

Delstrigo

Delstrigo is een nieuw één-pil-per-dag regime. De pil bevat 100mg doravirine (DOR), 300mg lamivudine (3TC) en 300mg tenofovir disoproxil fumarate (TDF). Het middel is goedgekeurd voor mensen met hiv wiens virus niet resistent is tegen NNRTIs, lamivudine of tenofovir.

Dit middel is onderzocht in de DRIVE-AHEAD studie. De pil bleek na 48 weken onderzoek net zo effectief in het onderdrukken van hiv als Atripla (efavirenz/emtricitabine/tenofovir disoproxil fumarate). De data van week 96 bevestigen de eerdere bevindingen uit week 48. Na 96 weken hadden 76% van de deelnemers aan de studie een viral load van lager dan 40 kopieën/ml. Meer dan 5% van de deelnemers had last van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van Delstrigo zijn duizeligheid (7%), abnormaal dromen (5%) en misselijkheid (5%).

 

Deze informatie is nuttig

Lees ook

Nieuwe non-nucleoside reverse transcriptaseremmer: doravirine

Lees meer: >