Welk vaccin krijg je aangeboden en wanneer word je gevaccineerd als je hiv hebt?

Gepubliceerd: 21 april 2021

De afgelopen tijd kwam in het nieuws dat het Vaxzevria vaccin, gemaakt door AstraZeneca, niet meer aan mensen jonger dan 60 wordt gegeven. Maar dit is het vaccin dat gereserveerd was voor de meeste medische risicogroepen, waaronder hiv. Welk vaccin krijgen mensen met hiv dan aangeboden? En wanneer kun je de uitnodiging voor vaccinatie verwachten?

Let op: dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2021. We vullen dit artikel aan zodra er nieuws is. We baseren ons in dit artikel op de informatie van de overheid. Er is een mogelijkheid dat bijvoorbeeld je huisarts of de GGD van deze strategie afwijkt. Meer informatie over hiv en de coronavaccinatie vind je hier.

Werk je in de zorg?

Dan word je waarschijnlijk op basis van je beroep gevaccineerd. Je krijgt het Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen vaccin aangeboden. Je vindt hier meer informatie.

Ben je geboren tussen 1931 en 1951?

Dan krijg je op basis van je leeftijd het Pfizer vaccin aangeboden. De vaccinatie krijg je op een GGD priklocatie. Bijna iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft al een uitnodiging ontvangen. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen, meld je dan hier aan.

Ben je geboren tussen 1952 en 1955?

Dan krijg je op basis van je leeftijd het Pfizer, AstraZeneca of Janssen vaccin aangeboden. Ook het AstraZeneca vaccin is geschikt voor mensen met hiv. Je krijgt de vaccinatie op een GGD priklocatie of bij de huisarts. Bijna iedereen uit deze leeftijdsgroep heeft al een uitnodiging ontvangen. Heb je nog geen uitnodiging ontvangen, meld je dan hier aan.

Ben je geboren tussen 1956 en 1960?

Dan krijg je op basis van je leeftijd het AstraZeneca vaccin aangeboden. Dit vaccin is geschikt voor mensen met hiv. De vaccinatie krijg je bij de huisarts. De uitnodigingen voor deze groep worden momenteel per regio verzonden. Je vindt hier meer informatie over wanneer je de uitnodiging zult ontvangen.

Ben je geboren tussen 1961 en 2003?

Dan wordt je op basis van je aandoening (hiv) gevaccineerd. Mensen met een medische indicatie worden uitgenodigd van oud naar jong. Je krijgt het Pfizer of het Moderna vaccin aangeboden. Je krijgt de vaccinatie op een GGD priklocatie. Dit gaat via de ‘lijst griepprik’. Het is dus belangrijk dat je huisarts weet dat je hiv hebt, zodat je uitgenodigd kan worden. Krijg je de griepprik niet? Neem dan contact op met je huisarts voor 5 mei. De uitnodiging wordt vanaf begin mei 2021 verzonden. 

Ben je geboren na 2003?

Dan krijg je ondanks dat je hiv hebt voorlopig geen vaccin aangeboden.

Hiv en andere aandoeningen

Wanneer je naast hiv andere aandoeningen hebt, kan het zijn dat het AstraZeneca vaccin niet geschikt voor je is. Bijvoorbeeld wanneer je een bloedziekte of ernstig nierfalen hebt, of een orgaantransplantatie bent ondergaan. Je vindt hier meer informatie.

Meerdere indicaties?

Heb je naast hiv ook andere aandoeningen of werk je in de zorg en wil je weten of je daardoor eerder uitgenodigd wordt voor de vaccinatie, vul dan deze vragenlijst in. Bij de vraag ‘Behoort u tot een andere medische risicogroep?’ (deze krijg je als je geboren bent na 1961) vul je in ‘Ja, ik heb een afweerstoornis of word behandeld met immuunsuppressiva leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties’. Hier valt hiv namelijk onder. Vervolgens krijg je informatie afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Meedoen aan een studie?

Ja, je kan aan een Nederlandse studie naar de effectiviteit van de verschillende coronavaccins meedoen als:

  • je nog geen COVID-19 gehad hebt en
  • je nog niet gevaccineerd bent.

Je vindt hier meer informatie over de studie.

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over de volgorde.

Deze informatie is nuttig