Workshopreeks

De Hiv Vereniging organiseert met enige regelmaat op meerdere plekken in het land (steden met een hiv-behandelcentrum) een workshopreeks van zes bijeenkomsten voor mensen met hiv. Deelname is gratis!

Dit voorjaar zijn de workshops gestart of volgeboekt. Dit najaar hebben we de intentie om in dezelfde plaatsen of daar in de buurt (Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Zwolle) weer een workshopreeks aan te bieden. Ben je geïnteresseerd in het meedoen met een workshopreeks? Neem dan contact op met het Servicepunt (maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 tot 22.00 uur op: 020 – 689 25 77). Zij kunnen jouw vragen beantwoorden en je als geïnteresseerde op de lijst plaatsen voor komend najaar.

De begeleiders zijn hiv-positief en hebben een training gevolgd.

Voor wie?

De workshopreeks is – in eerste instantie – bedoeld voor mensen met hiv die relatief kort de diagnose hebben. Maar ook al weet je het wat langer, ook dan kan je deelnemen: mogelijk ben je na een tijd er aan toe om meer informatie te krijgen en anderen met hiv te ontmoeten. De groepen zijn gemengd en de voertaal is doorgaans Nederlands.

Over de workshopreeks

De reeks bestaat uit 6 workshops, gegeven op een vast moment in de week over een periode van 9 weken. Deelnemers schrijven zich in voor de hele cyclus (dus geen deelname per workshop). Er zijn minimaal 7 deelnemers. Pas bij het behalen van dit minimum aantal gaat de workshopreeks van start.

De workshops bereid je voor aan de hand van een deelnemersmap en andere materialen (brochures en cd’s). Dit alles krijg je tijdens het kennismakingsgesprek. Er wordt dus gevraagd, om naast de workshops, ook eigen voorbereidingstijd erin te steken.

De begeleiders

Kort na aanmelding word je gebeld door een van de begeleiders, om vervolgens in de weken voorafgaand aan de start een kennismakingsgesprek te hebben. Het doel van dit gesprek is om alvast kennis te maken met elkaar en vast te stellen of deze workshopreeks datgene is wat jij nu nodig hebt. Workshopbegeleiding bestaat uit een duo van 2 getrainde personen met hiv. Zij doen ook de organisatie van de workshopreeks.

Uitspraken deelnemers

"Ik voel me alsof ik een sprong vooruit heb gemaakt in mijn verwerking, het is geen makkie, maar ik accepteer meer mijn hiv", "De vele praktische informatie heeft mij rust gegeven", "In ieder geval heb ik nu een paar vrienden met hiv erbij, ik ga zeker contact houden". Lees verderop de motivatie van Corina (begeleider) en ervaring van Bart (deelnemer).

Thema’s van de 6 workshops

• Workshop 1: Introductie en kennismaking
  • Workshop 2: Medische informatie
  • Workshop 3: Je eigen gedachten
  • Workshop 4: Relatie, intimiteit, seksualiteit
  • Workshop 5: Werk, school, verzekeringen, reizen
  • Workshop 6: Het vinden van nieuwe doelen

Dat kan op 2 manieren:

Bel met het Servicepunt van Hiv Vereniging Nederland. Dat kan iedere maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 tot 22.00 uur. Telefoonnummer: 020 – 689 25 77
Stuur een mail naar en geef door:

1. De locatie (en evt. dag) waarvoor je je inschrijft
  2. Je naam
  3. E-mailadres
  4. Telefoonnummer

Bij een aanmelding per e-mail neemt het Servicepunt telefonisch contact met je op.
We willen benadrukken dat we in vertrouwen met je informatie omgaan en dat we je informatie niet aan anderen geven.

Fijn om gevoelens te delen

Corina Vermeulen (51), begeleider, komt uit Eindhoven en leeft sinds 1988 met hiv.

Kun je kort iets vertellen over de workshop Positief leven?
“De workshopreeks is bedoeld voor mensen die leven met hiv. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je  het nog maar net weet of dat je er al langer mee leeft. In deze reeks krijg je wat handvatten om op
een andere – wellicht een betere – manier om te gaan met het feit dat je leeft met hiv. En daarnaast
ontmoet je andere mensen met hiv en kun je elkaar ‘kruis bestuiven’ met je ervaringen die je al hebt tot nu toe in het leven met hiv.”

Sinds wanneer help jij mee en wat is jouw rol?
“Ik ben begeleider sinds de Hiv Vereniging deze workshopreeks aanbiedt, dus nu zo’n vijf jaar.”

Waarom doe je dit?
“Ik ben dit gaan doen om met mijn ervaring iets te kunnen betekenen voor andere mensen en om mijn positieve instelling op hen over te brengen. Het is zo fantastisch om te doen.”

Bart van den Heuvel (38), deelnemer, komt uit Den Haag en leeft sinds vier jaar met hiv.

Waarom heb je besloten eraan mee te doen?
“Omdat ik door mijn status onlosmakelijk met hiv ben en blijf verbonden, wilde ik er graag ook zo veel mogelijk over weten. En het leek me een heel goede stap voorwaarts om ook andere mensen met hiv te ontmoeten en er met hen over te praten.”

Hoe vond je het om er de eerste keer heen te gaan?
“Ik had eerst een gesprek met een van de begeleiders. Dat was voor mij de eerste keer dat ik iemand anders ontmoette die ook hiv heeft. Ik vond het ook wel confronterend. Ineens was ik lid van een groep waar ik als hetero in de minderheid ben.”

Kun je iets vertellen over de sfeer tijdens de bijeenkomsten?
“Ook al was ik de enige heteroman tussen allemaal homomannen, toch was het heel fijn om in deze
context mijn gevoelens over mijn status met hen te delen. Heel veel gevoelens en ervaringen rondom
hiv blijken universeel te zijn. In de eerste bijeenkomst werd duidelijk een basis gelegd voor een heel
hechte en fijne communicatie. Ik vond de sfeer altijd erg prettig.”

Wat heeft het jou opgeleverd?
“Ik heb kunnen accepteren dat hiv een deel van mezelf is en dat eromheen draaien niet heel veel zin
heeft. En ik heb gemerkt dat het niet zoveel invloed hoeft te hebben op de rest van je leven; heel veel praktische problemen van vroeger bestaan inmiddels niet meer. Het is geen cursus; het gaat echt om de beleving en de ervaringen die je met elkaar deelt en dat maakt dat je het een plek in je
leven kunt geven.”