Workshopreeks Positief Leven

Het voelt goed om met anderen te praten over wat hiv in jouw leven betekent. In de workshopreeks Positief Leven leer je in een kleine en intieme setting samen met ervaren trainers en elkaar hoe je hiv beter kan inbedden in je leven.

In een veilige en onspannen omgeving (je privacy is gewaarborgd) ga je met anderen en jezelf in gesprek. Voor sommige aanwezigen is het de eerste keer dat ze anderen met hiv ontmoeten. De een weet nog maar net dat die hiv heeft, bij een ander dient zich het moment om dieper op het onderwerp hiv in te gaan pas na jaren aan. 

Het delen van ervaringen staat voorop, maar er is ook volop aandacht voor de praktische kanten van leven met hiv, zoals bijvoorbeeld de laatste medische ontwikkelingen.  

De workshop wordt meedere keren per jaar en door het hele land gegeven. Kun je er ditmaal niet bij zijn, hou dan deze pagina in de gaten voor nieuwe data bij jou in de buurt. Deelname is kostenloos. Maximaal acht deelnemers per keer.  

Over de workshopreeks

Het programma
De reeks bestaat uit 6 workshops, gegeven op een vast moment in de week over een periode van 8 à 9 weken.

Iedere workshop heeft zijn eigen thema. De thema’s van de 6 workshops zijn:

  • Workshop 1: Introductie en kennismaking
  • Workshop 2: Medische informatie
  • Workshop 3: Je eigen gedachten
  • Workshop 4: Relaties, intimiteit, seksualiteit
  • Workshop 5: De praktische zaken in het leven met hiv
  • Workshop 6: Het vinden van nieuwe doelen

De groep
Een workshop start wanneer er ten minste vijf deelnemers zijn. De groep bestaat bij voorkeur uit zeven of acht personen. De ervaring is dat dat aantal een mooie groep vormt om verschillende ervaringen te delen.

De begeleiders
Iedere workshopreeks wordt begeleid door twee vaste begeleiders die zelf ook hiv hebben. Ze hebben vaak zelf eerst de workshopreeks gevolgd en zijn getraind om deze te begeleiden. Ze kennen het programma goed en doen alle voorbereidingen. Verder letten ze op de tijd en zorgen ze ervoor dat iedereen zijn/haar/hun verhaal kan doen en vragen kan stellen.

De locatie
De workshopreeks wordt in meerder (grote) plaatsen in Nederland gegeven, meestal in het voor- en in het najaar. In de agenda (onderaan deze pagina) vind je de actuele informatie. Staat jouw voorkeur er niet bij, neem dan wel alvast contact met ons op. Dan kunnen we jou op de hoogte houden van nieuwe data en locaties, of samen op zoek gaan naar een alternatief.

Beoordeling
Onderzoek van Universiteit Leiden laat zien dat workshopdeelnemers zeer positief zijn over wat de workshopreeks hen oplevert, zoals meer kennis, meerzelfvertrouwen in het omgaan met hiv en een beter psychisch welzijn.De workshopreeks krijgt van de deelnemers gemiddeld een 8,2.

Vacature
We zijn op zoek naar een vrijwillig coördinator Workshopreeks (5 uur per week). Iets voor jou?

Ervaringen deelnemers

“Dit is de allereerste plek waar ik over mijn leven met hiv heb durven praten.”

"De vele praktische informatie heeft mij rust gegeven"

“De workshop helpt je om naast de voor de hand liggende negatieve gedachten ook stil te staan bij de positieve zaken.“

“De workshopreeks heeft mij geholpen om na vier jaar leven met hiv weer een stap verder te komen. Ik heb het contact met de andere deelnemers als een verrijking ervaren.”

"In ieder geval heb ik nu een paar vrienden met hiv erbij, ik ga zeker contact houden."

Lees ook de motivatie van Corina (begeleider) en van Bart (deelnemer).

Meer informatie en inschrijven

Wil je meedoen met een workshopreeks? Of heb je eerst nog vragen? Neem dan contact op met het Servicepunt (maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 tot 22.00 uur op: 020 – 689 25 77). Whatsappen kan via + 31 6 45 99 42 19. We helpen je graag verder.

Mailen kan ook, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef in je e-mail in ieder geval vast aan naar welke locatie je voorkeur uitgaat en vermeld je naam, e-mailadres en telefoonnummer. Iemand van het Servicepunt neemt dan telefonisch contact met je op om je in te schrijven en/of je vragen te beantwoorden.

We willen benadrukken dat we vertrouwelijk met je informatie omgaan en dat we je informatie niet aan anderen geven. Verder schrijf je je altijd in voor de hele reeks (dus geen deelname per losse workshop).

Kennismaking
Kort na aanmelding neemt een van de begeleiders contact met je op, om vervolgens in de weken voorafgaand aan de start een kennismakingsgesprek te hebben. Dit doen we zodat je alvast iemand kent die bij de workshops aanwezig is, en om alvast iets meer te weten te komen over jouw situatie en mogelijke vragen, zodat we daar in de voorbereiding rekening mee kunnen houden.

Agenda

Ook in 2024 wordt de workshopreeks weer aangeboden op meerdere locaties in het land, waaronder Amsterdam (ook Engelstalig), Eindhoven, Utrecht en Leiden. Houd deze website in de gaten voor nieuwe startdata. Je kunt jezelf al opgeven voor een reeks in jouw regio via ons Servicepunt, we nemen bijtijds contact met je op als de workshop van start gaat.

Komende workshopreeks:

  • Eindhoven
    2024: Maandag 8, 15, 22 en 29 april, vervolg: 6 en 13 mei. 
    Inloop vanaf 18:30 uur, aanvang 19:00 uur, einde rond 21:30 uur
    Locatie: Catharina Ziekenhuis (Michelangelolaan 2, Eindhoven)

  • Utrecht
    2024: Dinsdag 30 januari, 6, 20 en 27 februari, vervolg: 12 en 19 maart 
    Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
    Locatie: UMC Utrecht (Heidelberglaan 100, Utrecht) 

  • Amsterdam
    2024: Woensdag 17, 24 en 31 januari, vervolg: woensdag 07 en 28 februari, en 6 maart. 
    Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, einde rond 21.30 uur
    Locatie: wordt bepaald bij de intake



     

Fijn om gevoelens te delen

Corina Vermeulen (54), begeleider, komt uit Eindhoven en heeft hiv sinds 1988 

Corina 250Kun je kort iets vertellen over de workshop Positief leven?
“De workshopreeks is bedoeld voor mensen die leven met hiv. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je  het nog maar net weet of dat je er al langer mee leeft. In deze reeks krijg je wat handvatten om op een andere – wellicht een betere – manier om te gaan met het feit dat je leeft met hiv. En daarnaast ontmoet je andere mensen met hiv en kun je elkaar ‘kruis bestuiven’ met je ervaringen die je al hebt tot nu toe in het leven met hiv.”
 
Sinds wanneer help jij mee en wat is jouw rol?
“Ik ben begeleider sinds de Hiv Vereniging deze workshopreeks aanbiedt, dus nu zo’n acht jaar.”

Waarom doe je dit?
“Ik ben dit gaan doen om met mijn ervaring iets te kunnen betekenen voor andere mensen en om mijn positieve instelling op hen over te brengen. Het is zo fantastisch om te doen.”


Bart van den Heuvel (41), deelnemer, komt uit Den Haag en heeft hiv sinds 2014

Bart 250Waarom heb je besloten eraan mee te doen?
“Omdat ik door mijn status onlosmakelijk met hiv ben en blijf verbonden, wilde ik er graag ook zo veel mogelijk over weten. En het leek me een heel goede stap voorwaarts om ook andere mensen met hiv te ontmoeten en er met hen over te praten.”

Hoe vond je het om er de eerste keer heen te gaan?
“Ik had eerst een gesprek met een van de begeleiders. Dat was voor mij de eerste keer dat ik iemand anders ontmoette die ook hiv heeft. Ik vond het ook wel confronterend. Ineens was ik lid van een groep waar ik als hetero in de minderheid ben.”

Kun je iets vertellen over de sfeer tijdens de bijeenkomsten?
“Ook al was ik de enige heteroman tussen allemaal homomannen, toch was het heel fijn om in deze context mijn gevoelens over mijn status met hen te delen. Heel veel gevoelens en ervaringen rondom hiv blijken universeel te zijn. In de eerste bijeenkomst werd duidelijk een basis gelegd voor een heel hechte en fijne communicatie. Ik vond de sfeer altijd erg prettig.”

Wat heeft het jou opgeleverd?
“Ik heb kunnen accepteren dat hiv een deel van mezelf is en dat eromheen draaien niet heel veel zin heeft. En ik heb gemerkt dat het niet zoveel invloed hoeft te hebben op de rest van je leven; heel veel praktische problemen van vroeger bestaan inmiddels niet meer. Het is geen cursus; het gaat echt om de beleving en de ervaringen die je met elkaar deelt en dat maakt dat je het een plek in je leven kunt geven.”

 

Deze informatie is nuttig