Vrouwkracht in 2019

Gepubliceerd: 02 maart 2020

Het Vrouwkracht-weekend vond plaats op 6-8 september 2019 in Borcherhof Orvelte. Het thema van het weekend was netwerken, informatie verzamelen & delen en sociale steun geven aan elkaar.

Nieuwe deelneemsters

Aan het Vrouwkrachtweekend van Posidivas deed een nieuwe groep deelnemers mee, namelijk vrouwen uit asielzoekerscentra. De ontmoeting en uitwisseling met vrouwen van Nederlandse komaf maakte dat zij zich realiseerden dat ook hier vrouwen met hiv leven. Hun verhalen hadden een versterkende invloed op deze vrouwen. Het doel van het weekend: netwerken, informatie uitwisselen en elkaar ondersteuning bieden, kreeg op deze manier een speciale glans.

Aandacht voor jezelf

Een greep uit de onderwerpen: een update over medicatie door consulenten van het Isala Ziekenhuis in Zwolle en nieuwe handvatten in het omgaan met stress en boosheid. Het weg zijn van thuis en alle aandacht voor jezelf kunnen hebben blijkt ook een van de waardevolle kanten te zijn van het weekend. Creatieve bezigheden zoals buikdansen, ladies night, wandelingen met gespreksonderwerpen en het samen eten versterken dit gevoel en voldoet duidelijk aan een behoefte.

De deelneemsters waren tevreden over de gemaakte afspraken, het vervoer van en naar de locatie met hulp van andere deelnemers met auto's. Het gebruik van consumptiebonnen was praktisch en samen eten heel gezellig. De locatie was goed en er was naast alle activiteiten voldoende tijd om te ontspannen. Op een ander moment dan tijdens de hiv-consult in het behandelcentrum en samen met anderen in gesprek gaan met  hiv-verpleegkundigen, vooral over nieuwe medicatie, had veel meerwaarde.

Voor een volgende keer

Er kunnen nog meer interessante onderwerpen op het programma gezet worden, zoals seks en daten. Andere activiteiten werden geopperd zoals een film over hiv, massage, yoga en actieve spelletjes. Deze keer was het een weekend zonder kinderen. Een bewuste keuze zodat de moeders echt alle tijd voor zichzelf hebben. Toch was er ook twijfel. Als kinderen wel welkom zijn komen er misschien nog meer dames naar het weekend. Gezonde voeding op het menu vindt men ook interessant. Dat geeft inspiratie voor thuis.

Misschien is het een goed idee om het volgende weekend in de zomer te plannen met meer kans op mooi weer en kinderen op vakantie zijn. Kijk ook naar een andere locatie, met een vergelijkbare accomodatie, maar die toegankelijker is wat betreft vervoer. Ook gaat de voorkeur uit naar geserveerd eten in plaats van zelf koken. Dat laatste vraagt namelijk veel organisatorische inspanning. En meer mensen of deelnemers die mee willen doen aan het organiseren van het weekend is zeker welkom en noodzakelijk.

Deze informatie is nuttig